Spil-udviklere er "kulturelle" og skal have offentlig støtte

Lige som filmbranchen bør spiludviklerne få offentlig støtte af kulturmidlerne.

"Europa er på vej under."

Med den bemærkning brød lobbyisten Malte Behrmann fra computerspilsbranchen ind i en ophedet debat, hvor han og en anden spil-engageret forsøgte at overbevise embedsmænd fra EU-Kommissionen om, at spil skam er kultur og bør få offentlig støtte som sådan. Den usædvanligt livlige diskussion fandt sted mandag under et seminar om de europæiske spiludvikleres fremtid på it-konferencen ICT 2010 i Bruxelles.

De to spillobbyister, som kommer fra European Games Developer Federation (EGDF), mente, at computerspil også har krav på kulturpenge for at sikre et bredt sortiment og kvalitet. Debatten om computerspil som kultur vækker også interesse i Danmark, hvor en spiljournalist i sidste uge anklagede kulturprogrammet Smagsdommerne på DR2 for at behandle computerspil som en form for fremmedlegeme i kulturdebatten.

Samme holdning om, at computerspil ikke accepteret, fandt lyd i Bruxelles mandag eftermiddag.

"En roman skal ikke være en lærebog for at få berettigelse. En tv-serie skal ikke være en dokumentar for at få berettigelse," lød klagen fra den anden spillobbyist, Erik Robertson, som desuden er direktør i det nordiske spilprogram under Nordisk Råd.

Det er blandt andet en udbredt tendens, at computerspil skal være meget "seriøse" for at få støtte. Sådan lyder det fra spillobbyisterne. Der skal ikke være for mange skydescener, forstås. Kravene til andre kulturprodukter er bredere og lavere, lyder anklagen.

Frustrationen over de strenge krav til "seriøsitet" fandt denne gang afløb mod EU-bureaukrater, der sad på forreste række blandt tilhørerne, men faktisk er EU ikke blandt de mest tilbageholdende, sagde EDGF-generalsekretær Malte Behrmann efter debatten til ComON. Hans eget hjemland, Tyskland, er meget konservativ, mener han. Det kan eksempelvis skyldes skoleskyderier, hvor blandt andet computerspil har fået skylden for den meningsløse vold.

De nordiske lande er blandt de lande, der er mest villige til at støtte computerspil, vurderer de to spillobbyister. Som eksempel kan nævnes, at det roste danske konsolspil Limbo - blandt mange andre - har fået støtte under den tidlige udviklingsfase. Det er ikke opsigtsvækkende. For fem år siden ville politikere sætte ekstra penge af til computerspil, fordi det er kultur og potentielle eksportvarer.

EU giver ikke mange penge til computerspil, men der er faktisk muligheder. EU serverer penge under to paraplyer: Medier og forskning. Under den første paraply skal computerspillet dog kobles til produktionen af en film. Under den anden paraply er der ofte mange langhårede krav, der afskrækker de ofte små spilvirksomheder i at søge pengene, kom det frem under debatten. Små virksomheder - som spilvirksomhederne - gider ikke forske i noget, som ikke med garanti munder ud i produkter, der kan skabe omsætning.

Når computerspil skal have offentlige kroner, er der flere argumenter. Erik Robertson, der selv er svensker, siger, at de nordiske lande giver støtte til computerspil for at sikre de små, nordiske sprog i computerspil. Derfor er der blandt andet mulighed for økonomisk hjælp til konceptudvikling, siger Erik Robertson.

Et andet bredere argument er, at offentlig støtte kan sikre et bredt og rigt sortiment - så det ikke kun er de store, klassiske blockbustere, som findes på hylderne.

Sidst og ikke mindst handler det for nogen om at blive placeret på den rigtige hylde.

Vil I anerkendes som kulturproducenter, så det er lettere at få offentlig støtte?

"Ja, for at få den offentlige støtte, men også fordi, at det sandt: Det er kultur," siger Erik Robertson til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere