Spil-udviklere er "kulturelle" og skal have offentlig støtte

Lige som filmbranchen bør spiludviklerne få offentlig støtte af kulturmidlerne.

"Europa er på vej under."

Med den bemærkning brød lobbyisten Malte Behrmann fra computerspilsbranchen ind i en ophedet debat, hvor han og en anden spil-engageret forsøgte at overbevise embedsmænd fra EU-Kommissionen om, at spil skam er kultur og bør få offentlig støtte som sådan. Den usædvanligt livlige diskussion fandt sted mandag under et seminar om de europæiske spiludvikleres fremtid på it-konferencen ICT 2010 i Bruxelles.

De to spillobbyister, som kommer fra European Games Developer Federation (EGDF), mente, at computerspil også har krav på kulturpenge for at sikre et bredt sortiment og kvalitet. Debatten om computerspil som kultur vækker også interesse i Danmark, hvor en spiljournalist i sidste uge anklagede kulturprogrammet Smagsdommerne på DR2 for at behandle computerspil som en form for fremmedlegeme i kulturdebatten.

Samme holdning om, at computerspil ikke accepteret, fandt lyd i Bruxelles mandag eftermiddag.

"En roman skal ikke være en lærebog for at få berettigelse. En tv-serie skal ikke være en dokumentar for at få berettigelse," lød klagen fra den anden spillobbyist, Erik Robertson, som desuden er direktør i det nordiske spilprogram under Nordisk Råd.

Det er blandt andet en udbredt tendens, at computerspil skal være meget "seriøse" for at få støtte. Sådan lyder det fra spillobbyisterne. Der skal ikke være for mange skydescener, forstås. Kravene til andre kulturprodukter er bredere og lavere, lyder anklagen.

Frustrationen over de strenge krav til "seriøsitet" fandt denne gang afløb mod EU-bureaukrater, der sad på forreste række blandt tilhørerne, men faktisk er EU ikke blandt de mest tilbageholdende, sagde EDGF-generalsekretær Malte Behrmann efter debatten til ComON. Hans eget hjemland, Tyskland, er meget konservativ, mener han. Det kan eksempelvis skyldes skoleskyderier, hvor blandt andet computerspil har fået skylden for den meningsløse vold.

De nordiske lande er blandt de lande, der er mest villige til at støtte computerspil, vurderer de to spillobbyister. Som eksempel kan nævnes, at det roste danske konsolspil Limbo - blandt mange andre - har fået støtte under den tidlige udviklingsfase. Det er ikke opsigtsvækkende. For fem år siden ville politikere sætte ekstra penge af til computerspil, fordi det er kultur og potentielle eksportvarer.

EU giver ikke mange penge til computerspil, men der er faktisk muligheder. EU serverer penge under to paraplyer: Medier og forskning. Under den første paraply skal computerspillet dog kobles til produktionen af en film. Under den anden paraply er der ofte mange langhårede krav, der afskrækker de ofte små spilvirksomheder i at søge pengene, kom det frem under debatten. Små virksomheder - som spilvirksomhederne - gider ikke forske i noget, som ikke med garanti munder ud i produkter, der kan skabe omsætning.

Når computerspil skal have offentlige kroner, er der flere argumenter. Erik Robertson, der selv er svensker, siger, at de nordiske lande giver støtte til computerspil for at sikre de små, nordiske sprog i computerspil. Derfor er der blandt andet mulighed for økonomisk hjælp til konceptudvikling, siger Erik Robertson.

Et andet bredere argument er, at offentlig støtte kan sikre et bredt og rigt sortiment - så det ikke kun er de store, klassiske blockbustere, som findes på hylderne.

Sidst og ikke mindst handler det for nogen om at blive placeret på den rigtige hylde.

Vil I anerkendes som kulturproducenter, så det er lettere at få offentlig støtte?

"Ja, for at få den offentlige støtte, men også fordi, at det sandt: Det er kultur," siger Erik Robertson til ComON.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere