Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Internet spredt ud fra fly kan omgå despoters "kill switch"

Men er det en krigshandling at tænde for et slukket internet?

Et par minutter efter midnat den 28. januar fandt en hændelse sted, som de færreste netværksfolk ind til da havde troet var mulig: Internettet i Egypten blev slukket. Næsten 20 millioner internetbrugere i landet blev med eet afskåret fra det globale net. Nedlukningen varede i fem dage, men kunne som bekendt ikke redde præsident Mubaraks regering, og 11. februar måtte han træde tilbage.

Egyptens internet er forbundet til det globale netværk gennem en lille mængde border-gateways-protocols, som kontrolleres af regeringen. Teknikere kunne derfor hurtigt lukke ned for al trafik gennem disse gateways, og selvom mange eksperter mener, at internettet burde have overlevet angrebet, viser det sig nu, hvor afhængig landet er af kontinuerlige informationer fra udenlandske servere.

Ingeniører i Egypten fortæller, at indgrebet blev foretaget i en gammel telekommunikationsbygning kun få kilometer fra Tahrir-pladsen. Før i tiden blev bygningen brugt som central for telekommunikation i landet, men i dag huser den forbindelsen mellem det egyptiske internets infrastruktur og det globale netværk, skriver The New York Times.

 

Psykologisk krigsførsel 

Mange kommentatorer frygter, at pressede regeringer i mellemøsten vil ty til samme virkemidler for at blive ved magten. Lande som Jordan, Qatar, Oman og Saudi Arabien har nogenlunde samme set up som Egypten. Staten ejer fibernettet, og privatejede telekommunikationsvirksomheder må derfor leje sig ind for at kunne tilbyde telefoni og internet-forbindelser til deres kunder.

John Arquilla, der er professor ved Naval Postgraduate School i Monterey i Califonien, fortæller ifølge Wired, at det amerikanske militær ligger inde med en løsning, som kan få internettet op at køre igen, hvis en lignende situation skulle opstå og et lands internet lukkes.

Løsningen er en ombygget udgave af et Hercules C-130 fragtfly kaldet Commando Solo. Flyet er udstyret til såkaldte psyops-missioner (propaganda eller psykologisk krigsførelse) og kan sende AM/FM radiosignaler til modtagere på landjorden. Det er også udstyret til at sende levende billeder via UHF og VHF. USA har haft flyet i aktion flere gange, hvor det har udført nødhjælpsoperationer rettte mod civile.

 

Piratradio i cyberudgave

Blandt andet under jordskælvskatastrofen i Haiti blev Commando Solo sat ind af amerikanerne. Dets opgave bestod dengang i at sende AM/FM radiobeskeder, som advarede befolkningen mod flugtforsøg til havs til USA. Flyet sendte også beskeder, om hvor jordskælvsofrene kunne gå hen for at få mad og lægehjælp.

"Vi har både satellit- og ikke satellit-baseret udstyr, som kan lave et access-point, så befolkningen kan komme online. Når Commando Solo flyver over et område uden fast internetforbindelse, vil Wi-Fi symbolerne på din computer lige pludselig begynde af lyse igen,” siger professoren.

Han vil dog ikke gå i nærmere detaljer, om hvordan det fortrolige udstyr vil være i stand til at sende et internetsignal.

”Nogle af metoderne kan også udføres fra skibe, hvor man kunne have en ”cyberversion” af en piratradio,” fortæller John Arquilla til Wired.

Det modificerede Herculesfly udfører dets missioner i 12 kilometers højde for at optimere sendesignalets omfang. Flyet kan både flyve om natten og i dagslys med samme succes, og det kan optankes, mens det er på vingerne.

Men en ting er at besidde teknologen til at levere internet til et folk, der er afskåret fra omverdenen. Noget andet er tage den i brug.


Fjendtlig online indtrængen 

”Hvis en regering skulle følge Egyptens eksempel og slukke for internettet, vil magthaverne ikke blive glade for indblanding fra andre lande, som ønsker at støtte oppositionen ved at tænde for nettet igen. Det er måske ikke lige så provokerende som at sende tropper ind i landet eller begynde at smide bomber fra fly, men det er stadig en ulovlig fjendtlig, online indtrængen,” siger John Arquilla.

Det er måske lige netop derfor, det amerikanske militær ikke har brugt løsningen endnu. Direkte adspurgt, om militæret ville indsætte mobile access-points for at støtte en oprørsbevægelse, svarede ledende medarbejdere fra Pentagon meget afvigende, at en sådan situation kun er hypotetisk, skriver Wired.

Commando Solo er langt fra eneste internet-våben i kampen mod despoter med en killswitch.

Blandt flere sikkerhedsfirmaer, som udvikler opgraderinger til militærets nuværende kommunikationsfly, er forsvarsvirksomheden Textron. De arbejder på at spænde mobilsendere på maven af et pilotløst dron-fly. Mobilsenderen vil på den måde danne et 3G netværk under flyet i en radius på et par kilometer. Projektet kaldes Fast-Com.

Der er dog et par forhindringer ved at benytte Textrons løsning.

 

Udenfor atmosfæren 

”En teknologi som Fast-com er betinget af, at modtagerens udstyr kan kommunikere med mobilsenderen på droneflyet. Men i teorien kunne man smugle små letvægtsmobiltelefoner og netbooks med 3G ind i et område, hvor internettet er lukket ned,” fortæller Sharon Corona, talskvinde for projektet.

Men de mest effektive løsninger skal måske findes længere oppe i luftrumet - faktisk helt udenfor jordens atmosfære.

EU har så sent som i november sidste år sendt en satellit op i rummet, hvis formål bliver at ’beame’ internet ned til mellem 150.000 og 300.000 husstande i Europa.

Det amerikanske militær har et lignende og langt større satellitkommunikationsnetværk, som i princippet kan åbnes op til samme formål, men den beslutning kan kun træffes på højeste niveau.

”At udvide adgangen til militærets eget satellitnetværk er i teorien en mulig løsning, men lad os bare sige, at det er et område, hvor kun ’the commandor in chief’ kan træffe en beslutning,” siger John Arquilla.

 

Gratis net til alle? 

Præsident Barack Obamas regering har flere gange givet udtryk for, at den ser adgangen til internettet som en uomtvistelig rettighed for alle mennesker. Den holdning deles af Kosta Grammatis, en tidligere ingeniør hos SpaceX avionics systems.

Han er en del af velgørenhedsgruppen ’Buythissatelite’, som blev formet efter Mubarak-regeringen lukkede for internettet i Egypten.

Gruppen har til formål at købe telekommunikationssatellitten Terrastar1, som i øjeblikket svæver over Europa. Selskabet som ejer satellitten, gennemgår i øjeblikket en konkurs, derfor vil Kosta og Buythissatelite med hjælp fra donationer købe satellitten og i stedet placere den over Afrika.

”Vi kunne købe den og give millioner af mennesker muligheden for at komme på internettet. Adgang til informationer er lige så vigtigt som adgang til vand. Informationer giver mennesker muligheden for selv at løse deres problemer i stedet for at være nødsaget til at vente på hjælp fra det internationale samfund. Som vi ser nu i Egypten, er internettet vitalt for folks ytringsfrihed i områder, hvor den begrænset eller ikke-eksisterende,” siger Kosta Grammatis til Time Magazine.

 

Satellit-guru giver håb 

Ifølge Time vil hele projektet inklusiv advokater og det finansielle bureaukrati koste i omegnen af 245 millioner dollar. Organisationen har samlet 33.000 dollar sammen fra donationer. Men efter organisationens hjemmeside ahumanright.org gik i luften har den fået masser af interesse fra forskere, ingeniører og forretningsfolk over hele verden.

Håbet for projektet holdes i live af støtten fra Noah Semara, stifteren af Sirus/XM-satellitradioen. Han hjælper til med teknisk support og rådgivning på de juridiske og finansielle områder af projektet.

Buythissatellit- kampagnen har endnu ikke sat en dato for, hvornår eller hvordan de vil opnå deres målsætning. Men lykkes det Kosta Grammatis gruppe at købe satellitten og placere den over Afrikas nordlige kyst, vil nye despoters brug af en ”kill switch” måske ikke have effekt. I stedet vil internettet komme som sendt fra himlen til det hårdt prøvede folk i Mellemøsten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere