Artikel top billede

Sådan beskytter du dig mod dyre datatab

Du skal tænke dig godt om, inden du lægger dine værdifulde data ud i skyen.

Mange virksomheder nu opbevarer store dele af deres forretningskritiske data i skyen på tredjeparters-servere – ofte uden at gøre sig de store overvejelser om datasikkerhed eller kontraktlige forhold. Men den seneste tids nedbrud hos blandt andet Amazon og Microsoft har vist, at data ikke nødvendigvis ligger sikkert i skyen. Flere cloud-udbydere har ligefrem mistet kundernes data efter tekniske problemer – og det er med til at ryste tilliden til skyen.

Derfor er det ikke nok at bruge fjernbackup til sine data. Fritz Henglein, der er professor hos Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, anbefaler, at man enten gør brug af to helt uafhængige backups eller regelmæssigt kontrollerer, om backupsystemet fungerer planmæssigt.

”Benytter man fjernbackup, kan man regelmæssigt bede leverandøren om en backup fra deres system og så kontrollere indholdet. Samtidig bør man have en plan for reetablering af virksomhedens it-system hos den eksisterende eller en ny leverandør,” siger Fritz Henglein.

Han oplever, at det er væsentligt simplere at implementere aftalerne, herunder importere data, end at komme ud af dem med sine data i behold.

”Hvordan er vilkårene, den dag man vil skifte til en anden leverandør, eller hvor udbyderen lukker? Det er vigtigt at sikre, at man hurtigt kan få sine data retur i et systemuafhængigt format samt komme ud af kontrakten. Når man nemt kan flygte, har de heller ikke råd til at slække på den tekniske kvalitet,” lyder hans budskab.

Professor Niels Bjørn-Andersen fra Copenhagen Business School opfordrer til bevidsthed omkring de juridiske forhold når data lægges ud i skyen.

"Uanset om man får hostet sit økonomisystem eller sin hjemmeside, er det er væsentligt at sikre sig, at man altid har de fulde rettigheder til dataene og adgangen hertil. Det er eksempelvis meget vigtigt, hvis hostingudbyderen går konkurs," siger han.

Han mener desuden at det kan være en fordel at bruge anerkendte leverandører, selvom den seneste tid har vist, at selv giganter som Microsoft og Amazon kan blive ramt af problemer.

”Det ville være altødelæggende for de store it-firmaer, hvis en kundes data gik tabt eller blev misbrugt. Derfor tager de alle tænkelige forholdsregler,” siger Niels Bjørn-Andersen.

Hos en af de store danske leverandører af ERP- og økonomistyringssystemer, Logos Consult, er man jævnligt i kontakt med virksomheder, som ikke har en brugbar sikkerhedskopi af deres forretningskritiske data, den dag de mangler den.

"Sikkerhedskopiering samt forsvarlig opbevaring er ofte både tidkrævende og besværlig. Det har givet vind i sejlene for internetbaserede løsninger, der overtager sikkerhedskopieringen eller hele it-infrastrukturen. Samtidig oplever vi, at mange forretningskritiske data i praksis ofte kun eksisterer i selve økonomistyringsprogrammet," siger adm. direktør Peter Frøbert.

Han vurderer, at mere end hver tiende danske virksomhed i dag benytter webbaserede økonomisystemer – sædvanligvis uden at gøre sig overvejelser om risikoen for uforudsete hændelser.

"De fleste tror, at de har en brugbar sikkerhedskopi. Når det ikke er tilfældet, kan det koste virksomheden livet. Hvad er prisen, hvis al information om ordrebeholdning, igangværende arbejde samt tilgodehavender går tabt? For nogle er svaret 50 pct. af årsomsætningen," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere