Artikel top billede

Google lover at WiFi-ejere kan slippe for sporing

Google vil nu sørge for at ejere af trådløse netværk selv kan vælge, om de vil registreres i firmaets databaser.

Både Google, Microsoft og Apple har samlet data om trådløse netværk i stor stil igennem de seneste år. Den omfattende dataindsamling har bragt selskaberne på kollisionskurs med myndighederne i flere lande. Disse data skal bruges til at lokalisere brugerne og fungerer som et slags alternativ til GPS. De store internet-firmaer "tegner" et kort over verden med alle kendte trådløse netværk - og kan så finde din position ved at kigge efter, hvilke trådløse netværk der findes i nærheden.

Nu forsøger Google at berolige kritikerne af denne datasamling ved at love, at man vil udvikle en opt-out tjeneste hvor alle ejere af trådløse netværk kan sørge for at deres enheder bliver fjernet fra Googles databaser. Det fremgår af denne blog.

Google fortæller at denne opt-out funktion er etableret i samråd med europæiske myndigheder, men den skal tilbydes globalt. Alle verdens Wi-Fi-ejere kan altså kræve, at deres access points skal tages ud af Googles systemer.

Tilbage i april sidste år blev det afsløret, at Google har samlet oplysninger om trådløse netværk med sine Street View-biler. Google har sendt bilerne rundt i mange byer verden over - også i Danmark - for at fotografere huse på gadeplan. I 2010 blev det så afsløret, at bilerne er udstyret med en Wi-Fi-scanner.

Google har registreret trådløse netværk og i nogle tilfælde også opfanget trafik fra ukrypterede netværk - hvilket blandt andet førte til, at Google fik en rekordbøde af det franske datatilsyn i foråret. I flere lande er der indledt undersøgelser mod Google. I Danmark har Datatilsynet kun bedt Google om at slette de indsamlede data.
 
I juli kom det så frem, at Google ikke kun har samlet oplysninger om de trådløse basestationer (access points), men også om klienterne i de enkelte netværk. Google ligger altså inde med oplysninger om millioner af computere, mobiltelefoner og andre enheder, der har været koblet til de pågældende trådløse netværk hvor Street View-bilerne har passeret forbi.

Det så ellers ud til at Google har fået lagt låg på sagen. Google har undskyldt og lovet at man stopper med at bruge sine Street View-biler til at registrere trådløse net.
 
I stedet vil Google indsamle informationer om trådløse netværk fra Android-telefoner og bærbare computere med bestemte applikationer. Det er altså brugerne, der skal fungere som Wi-Fi-scannere.
 
Konkurrenten Apple bruger allerede sine iPhone som en slags mobile Wi-Fi-scanner, der samler informationer om trådløse netværk i nærheden og sender disse data tilbage til Apple. På dén måde kan Apple opbygge en gigantisk database over Wi-Fi adgangspunkter, der kan bruges til at give mere præcis lokalisering af brugerne.
 
Det er ikke kun mobiltelefoner, der indsamler data. Apple samler også informationer om Wi-Fi-netværk i nærheden, når brugeren af en Mac-computer foretager en handling, hvor der er brug for lokationsdata - altså f.eks. beder om, at tidszonen bliver indstillet automatisk. I disse tilfælde vil computeren også scanne efter trådløse netværk og sende informationer om de netværk, der er fundet, tilbage til Apples database.
 
Google bruger muligvis allerede Android, Chrome og anden software til at indsamle de samme data. Det fremgår af selskabets privacy policy for mobile enheder, at der kan blive sendt lokationsdata til Google.

Men nu lover Google altså, at der kommer en opt-out mulighed. Google fortæller at der kommer flere informationer snart og lover at funktionen bliver klar i løbet af efteråret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere