Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

3 skal blokere for kundernes adgang til Grooveshark

3 tabte fogedretssag. Snart kan samtlige danske internetselskaber blive tvunget til at spærre kunders adgang til Grooveshark.

(OPDATERET) Rettighedsalliancen har nu fået fogedrettens ord for, at teleselskabet 3 skal lukke for adgangen til musiktjenesten Grooveshark på sit netværk.

Dommen, der blev afsagt i Fogedretten på Frederiksberg i går, har øjeblikkelig virkning for 3's kunder, uanset om 3 anker sagen eller ej. Hvorvidt sagen ankes, vides endnu ikke.

Rettighedsalliancen forventer, at resten af landets teleselskaber vil følge trop, og på samme måde DNS-spærre for deres kunders adgang til Grooveshark uden sværdslag.

Grooveshark er blevet en voksende irritation for rettighedsorganisationen. Sidste år viste en undersøgelse for eksempel, at mange danskere betragter Grooveshark som en 100 procent lovlig tjeneste. Men det amerikanske firma har ikke indgået de nødvendige aftaler i Danmark, hvilket har ført til retssagen. Det er alene piratkopiering af lokale danske kunstneres værker på Grooveshark, der har afstedkommet sagen.

Ifølge en pressemeddelelse fra fogedretten har Rettighedsalliancen fremlagt bevis for, at Grooveshark arbejder i strid med ophavsretslovens regler, og at 3 som internetudbyder er medvirkende til de krænkelser - fordi der sker en teknisk midlertidig kopiering i 3s systemer, når de skal facilitere streaming for kunderne.

Ja, der er også lovligt indhold, men...

Grooveshark har flere sager hængende over hovedet, men er ikke dømt ulovlig. Flere kunstnere bruger for eksempel tjenesten til lovligt at distribuere musik.

I overensstemmelse med de danske regler for håndhævelse af ophavsret på nettet har Grooveshark ikke selv deltaget i sagen, selvom den handlede om, hvorvidt selskabets tjenester er ulovlige eller ej.

Teleselskabet 3 har dog forsøgt at overbevise retten om, at der rent faktisk finder meget lovligt sted på Grooveshark.com, og at det vil være forkert at blokere hele siden. Det ville være "uproportionelt og udgøre censur af lovligt indhold," løs 3's argument.

Men det var retten altså ikke enig i. I sin pressemeddelelse udtaler fogedretten:

"Det faktum, at dele af indholdet på hjemmesiden eventuelt kan betegnes som lovligt, kunne ikke føre til andet resultat, idet fogedretten lagde vægt på omfanget af de krænkelser, der sker på hjemmesiden".

Retten mener, at der sker krænkelser af ophavsrettigheder i "vidt omfang" på Grooveshark, og at det derfor er passende i medfør af infosoc-direktivet, e-handelsloven og retsplejeloven at nedlægge fogedforbud.

Vil anke

3 er ikke med i teleselskabernes brancheforening TI. Man kunne derfor formode, at resten af branchen ikke vil støtte 3s videre juridiske arbejde. Men 3 har ikke nødvendigvis opgivet at forfølge sagen endnu.

Ifølge Berlingske overvejer 3 stadig, om man vil kære sagen til Østre Landsret. Den beslutning skal tages inden fire uger, men det ændrer ikke på, at 3 skal lukke for adgangen nu.

Mange brugere betaler for at bruge Grooveshark, men de skal ikke forvente at få penge tilbage, når tjenesten er blokeret med en DNS-spærring.

Fogedretten mener nemlig ikke, at sagen kan udvikle sig til erstatningssager fra 3s kunder, som ikke længere har adgang - også selv om de måske har betalt for at bruge Grooveshark.

Retten mener, at "3s kunder selv overtræder ophavsretslovens regler, når de streamer musik i 3s netværk, og derfor ikke kan rette noget erstatningskrav mod teleselskabet 3, hvis adgangen til www.grooveshark.com lukkes".

Læs hele pressemeddelelsen fra fogedretten på Frederiksberg.

Rettighedsalliancen repræsenterer i alt 32 parter og foreninger. Alliancen er tidligere kendt som Antipiratgruppen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.