Artikel top billede

Kommuner: Sådan vil vi stoppe KMD's monopol

Kommunerne vil have mere konkurrence og innovation ind på markedet for kommunale fagsystemer. Formålet er hente kæmpe besparelser på arbejdsgange og softwarelicenser.

Læs også:
Så mange penge skændes KMD og kommunerne om

Kombit om monopol-kritik: Det er sludder og spin!

Vrede kommuner: KMD holder sine priser skjult for os

Et spritnyt kommunalt it-arkitektråd skal være med til at skære navlestrengen over til flere af KMD's defacto-monopolsystemer, som alle kommuner i dag er afhængige af.

Kommunernes It-arkitekturråd er navnet på den nye organisation, der er sammensat af seks medlemmer fra kommunerne, to fra Kommunernes Landsforening (KL) og en fra kommunernes it-fællesskab, Kombit.

Rådets nye formand, digitaliseringschef fra Odense Kommune, Allan Bager, fortæller til Computerworld, at It-arkitekturrådets fornemmeste opgave bliver at stille krav til kommunernes it-arkitektur, hvorefter Kombit kan gå i udbud med de specifikke krav til de kommunale it-systemer.

"Landets 98 kommuner løser stort set samme opgaver, og derfor kommer vi ind i billedet med krav til arkitektur, kravspecifikationer og fælles snitflader. På den måde får vi systemer, der kan tale med hinanden," siger Allan Bager til Computerworld.

Sparer en million kroner om dagen

Kommunernes nuværende prisaftale med KMD udløber i 2014, og Allan Bager forventer, at kommunerne senest i 2018 vil have skitseret alle kommunale it-krav, så andre it-leverandører kan komme ind kampen om de kommunale it-millioner.

Om seks år er det forsigtige gæt, at kommunerne årligt vil spare minimum 300 millioner kroner ved også at handle med andre it-leverandører end KMD på deres fagsystemer.

"Vi sparer cirka en million kroner om dagen. Jo flere leverandører, der er på markedet, des mere innovation og flere konkurrencedygtige priser kan vi også forvente," konstaterer Allan Bager.

Byg én gang - brug alle steder

Han forklarer, at It-arkitekturrådet overordnet arbejder på at strikke kommunernes rammearkitektur og snitflader sammen.

Mere konkret går rådet i gang med at se på hvilke snitfladekrav, der egentlig bør være til kommunernes it-systemer.

"Fordi vi stiller de samme snitfladekrav til alle kommunernes it-systemer, så vil de eksempelvis trække CPR-numre på samme måde. Lige den komponent til at trække CPR-numre skal jo kun bygges én gang og kunne implementeres alle steder. Det vil vi kunne spare en masse penge på," fortæller Allan Bager.

Mere effektive arbejdsgange

Kommunernes It-arkitekturåd er dog helt på det rene med, at det har været svært at tage konkurrencen op mod KMD, fordi fagsystemerne er syltet ind i dansk lovgivning.

"Vi vil derfor gerne have bygget en regelmotor, så den specifikke danske lovgivning bliver isoleret i ganske få komponenter, mens andre komponenter står for funktionshåndteringen," lyder det for den nyudnævnte formand for kommunernes It-arkitekturråd, Allan Bager.

"Den store besparelse ligger jo i at designe bedre og tidssvarende it-systemer i komponenter, der kan udskiftes fra den ene leverandør til den anden. På den måde får vi også en mulighed for at optimere vores arbejdsgange, og der kan ligge en endnu større besparelse end på de rå software-licensbesparelser," fortsætter han.

Første udbud på vej

Allan Bager eksemplificerer sit udsagn med, hvordan fremtidens udstedelse af pas eventuelt skulle fungere.

"Hvis vi fra centralt hold kan totaloptimere arbejdsgangene på tværs mellem kommunernen og i dette tilfælde Rigspolitiet, så er der meget at hente," siger han.

It-arkitekturrådet har allerede smøget arbejdsærmerne op, og Allan Bager forventer, at det første udbud fra Kombit bygget på rådets rammearkitektur vil se dagens lys, inden 2012 rinder ud.

Læs også:
Så mange penge skændes KMD og kommunerne om

Kombit om monopol-kritik: Det er sludder og spin!

Vrede kommuner: KMD holder sine priser skjult for os




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere