Artikel top billede

Kina skal presses til at frigive sjældne it-råstoffer

Kina forsøger at begrænse eksporten af sjældne metaller til harddiske og andre it-produkter. Det har nu fået USA, EU og Japan til at starte en WTO-sag mod Kina.

For første gang nogensinde er USA, EU og Japan gået sammen om at starte en fælles sag ved WTO (World Trade Organization). De forsøger at få WTO til at tvinge Kina til at opgive sine eksport-begrænsninger på de såkaldte sjældne jordarter. Det er metaller, som bruges i alle former for moderne elektronik.

Kina sidder på en stor del af verdens forekomster af 17 forskellige sjældne jordarter, som er meget vigtige for it-branchen, og det betyder at Kina kan diktere priserne ved at begrænse produktion og eksport.

I 2010 har Kina reduceret sin eksport af sjældne metaller med 40 pct. til 30.000 tons og man fortsætter med at indføre nye begrænsninger. Tidligere har Kina begrundet sine tiltag for at begrænse eksporten af metallerne med miljøhensyn, men nogle mener at landet forsøger at hjælpe den voksende kinesiske elektronik-industri på bekostning af udlandet.

Ifølge statsejede kinesiske medier er produktionen helt stoppet i tre af de vigtigste miner, og det kan få priserne til at stige yderligere. Det ventes at efterspørgslen vil blive fordoblet i de næste fem år.

Et kilo dysprosium, der bruges i mobiltelefoner og elbiler, er steget fra 400 til 2.480 dollar på et år, mens prisen for yttrium er fordoblet. Det kan mærkes på hardware-priserne.

Sidste år var der meldinger om, at manglen på sjældne metaller ville få harddisk-priserne til at stige med 5-10 pct.

EU har forsøgt at afbøde konsekvenserne ved at bygge et overskudslager og fat i de sjældne jordarter fra andre steder som Latinamerika, Afrika og Rusland.

Nu skal sagen så forhandles ved verdenshandelsorganisationen. USA, EU og Japan hævder, at Kina forsøger at beskytte sin egen industri ved at begrænse eksporten. Men kineserne svarer, at man blot ønsker at beskytte miljøet.

Ifølge minefirmaet Rare Earths Global er det USA's egen skyld, at man har forsømt at investere i udvindingen af sjældne jordarter. Nu er man i en situation, hvor Kina sidder på 95 pct. af den globale produktion.

Der er håb om nye kilder. Forskere fra USA har fundet en enorm forekomst af værdifulde metaller i den urolige afghanske Helmand-provins. Danmark har haft soldater i provinsen i de sidste fem år og omtrent halvdelen af de danske tab i Afghanistan - 42 dræbte soldater - er sket i Helmand. Men  amerikanske geologer har opdaget, at der ligger op mod en million tons af de sjældne jordarter i regionen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere