Artikel top billede

Microsoft: Ingen grund til panik om muse-overvågning

Internet Explorer kan bruges til at overvåge din mus, men der er ingen grund til bekymring, mener Microsoft.

Microsoft har nu reageret på historien om, at websteder kan følge musepilens bevægelser på skærmen i Internet Explorer. Firmaet Spider.io har opdaget, at websteder kan registrere musepilens position selv uden for browservinduet. Det kan tilmed gøres helt uden malware på computeren. Internet Explorer sladrer selv om musepilen.

Det lyder som et meget alvorligt sikkerhedshul, men Microsoft mener, at problemet snarere handler om konkurrence mellem bannerfirmaer end om brugernes sikkerhed eller beskyttelse af private data.

"Vi arbejder aktivt på at tilpasse denne adfærd i Internet Explorer. Der er lignende muligheder i andre browsere. Bannerfirmaer kan forvente at viewpoint-detektering i IE vil fungere på samme måde som i andre browsere," skriver Microsofts Dean Hachamovitch i IE-bloggen.

Spider.io har lavet en online-demo, hvor man kan afprøve, hvordan tricket kan bruges.

Muligheden for at spore musemarkøren på skærmen er især interessant i forbindelse med virtuelle tastaturer, hvor brugeren skal klikke på bestemte knapper for at indtaste et kodeord eller en pin-kode.

Det skal gøre det sværere at bruge keyloggere til at registrere tastetryk, men i dette tilfælde kan man blot altså opfange musemarkørens bevægelser i stedet.

En angriber behøver blot at købe en bannerannonce på en hjemmeside, som du besøger, og så længe denne side er åben, er det så muligt at registrere alle musemarkørens bevægelser.

Det gælder også, selv om du befinder dig på et helt andet faneblad, skifter til et andet vindue eller har minimeret browser-vinduet.

Spider.io fortæller også, at mindst to annoncefirmaer allerede bruger sikkerhedshullet til at spore brugerne.

Men Microsoft henviser til, at Spider.io selv er et banneranalyse-firma, og de eneste firmaer som bruger tricket er konkurrenter til dem.

Der er ingen meldinger om, at brugere har mistet personlige data som en konsekvens af dette trick, og Microsoft mener at det er meget svært at udnytte i praksis.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere