Artikel top billede

Anklage: Mystisk kinesisk hacker-hær fører cyber-krig mod USA

Den hemmelighedsfulde kinesiske hærenhed "61398" står måske bag en bølge af cyberangreb mod USA. Sporene fører til et højhus i Shanghai.

Den såkaldte "Shanghai-gruppe" har i flere år gennemført internet-angreb mod amerikanske virksomheder. En ny undersøgelse fra sikkerhedsfirmaet Mandiant konkluderer nu, at gruppen har direkte forbindelse til den hemmelighedsfulde kinesiske hærenhed 61398. Den har sit hovedkvarter i en kedelig kontorbygning på 12 etager i udkanten af Shanghai.

New York Times har fået tidlig adgang til undersøgelsen, der bliver offentliggjort i denne uge. Den udpeger kontorbygningen på Datong Road som et centrum for den globale cyberkriminalitet. En stor del af de sidste års angreb mod amerikanske virksomheder, organisationer og myndigheder er indledt fra dette højhus.

Gruppen, der også kendes under navnet "Comment Crew", menes at arbejde direkte for den kinesiske stat. Mange af angrebene er sporet tilbage til området omkring bygningen på Datong Road, og det skulle være næsten sikkert, at hærenheden 61398 står bag.

"Enten kommer angrebene fra 61398, eller også er de folk, som styrer det mest kontrollerede, mest overvågede netværk i verden, ikke klar over, at tusindvis af mennesker gennemfører angreb fra dette ene nabolag," siger Kevin Mandia, der er chef for Mandiant.

I de sidste seks år har gruppen gennemført mindst 141 angreb - det faktiske antal menes dog at være meget højere - og 90 pct. af dem kan spores til Datong Road.

Mandiant mener, at det er usandsynligt, at den meget aktive hacker-gruppe kan operere i Kina uden godkendelse eller beskyttelse fra myndighederne.

Shanghai-gruppen har blandt andet hacket Coca-Cola, men i den seneste tid har gruppen fokuseret sine aktiviteter på el- og gas-selskaber samt andre leverandører af kritisk infrastruktur.

Det samme sikkerhedsfirma har også undersøgt et aktuelt hacker-angreb mod New York Times og andre amerikanske medier og konkluderer, at angrebet kommer fra Kina. Det menes dog, at det ikke er Shanghai-gruppen, men en anden organisation, der står bag.

Den kinesiske ambassade i USA afviser, at landet er involveret i cyberkriminalitet, men Obama-regeringen vil nu tage sagen op med den politiske ledelse i Kina.

"I den Kolde Krig havde vi fokus på kommando-centralerne for atomraketterne rundt om Moskva. I dag kan man sige, at vi bekymrer os lige så meget om computer-servere i Shanghai," siger en anonym medarbejder fra det amerikanske forsvarsministerium til avisen.

Comment Crew har fået sit øgenavn, fordi gruppen ofte har gemt kommentarer eller kode på de hackede websider. Mandiant har sporet flere individuelle medlemmer af gruppen, som alle ser ud til at operere fra ip-adresser i Pudong-distriktet i Shanghai.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Technical writer - 1 års barselvikariat på fuldtid

Visma DataLøn og ProLøn

AI Developer

Aller Media A/S

BI-udviklere til Aller IT
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere