Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Nyt GPS-alternativ bruger seismiske bølger

Det nye Open Positioning System skal bruge rystelser i jorden til at finde din position.

Der er mange problemer med GPS-teknologien. Det er stadig det amerikanske militær, der kontrollerer systemet, og det betyder, at det kan blive slukket til enhver tid. Samtidig er det nemt at jamme signalet, og præcisionen kan være svingende. Både EU, Rusland og Kina udvikler alternative systemer til satellit-navigation.

Men det er også muligt at finde sin position helt uden at bruge satellitter. En af de populære metoder er at kortlægge de trådløse netværk i nærheden. Denne form for Wi-Fi navigation bruges allerede i de mobile enheder fra Apple og andre producenter.

Nu har en design-studerende fra det britiske Royal College of Art udviklet sit eget alternativ til GPS, kaldet Open Positioning System (OPS), der skal være helt uafhængigt af regeringer, virksomheder og satellitter. Det skriver Fast Company.

Philipp Ronnenberg har udviklet et radikalt anderledes koncept til navigation. GPS måler den tid, det tager at sende et signal fra satellit til modtager, og den sammenligner så signaler fra flere satellitter for at finde den nøjagtige position.

OPS måler seismiske bølger. Det kendes alllerede fra jordskælv - men OPS bruger rystelser, der er meget svagere. Det er menneskeskabte seismiske frekvenser, der kommer fra kraftværk og turbiner. De kan måles med en seismisk sensor, som så benytter signalet til lokalisering.

"Jeg fik ideen, mens jeg forskede i, hvordan dyr kommunikerer. Elefanter og nogle edderkopper kan kommunikere gennem jorden ved at frembringe seismisk aktivitet, som så bliver overført og modtaget," fortæller Ronnenberg.

Hans system kan opfange rystelser fra enhver flade, der er i kontakt med jorden. Det kan være vægge, borde eller gulvet.

Det kræver selvsagt, at brugeren faktisk er i nærheden af en maskine, der frembringer den slags rystelser, og det kan dermed ikke fungere, når man er langt ude i naturen. Men omvendt kan det også være et problem, hvis man er midt inde i en by hvor der er for mange rystelser.

Der kan også være situationer, hvor OPS fungerer bedre end GPS. Det kan f.eks. være, når man er indendørs eller under jorden.

Nu er der oprettet et websted, hvor man kan læse mere om systemet og det nødvendige udstyr.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere