Artikel top billede

Nyt GPS-alternativ bruger seismiske bølger

Det nye Open Positioning System skal bruge rystelser i jorden til at finde din position.

Der er mange problemer med GPS-teknologien. Det er stadig det amerikanske militær, der kontrollerer systemet, og det betyder, at det kan blive slukket til enhver tid. Samtidig er det nemt at jamme signalet, og præcisionen kan være svingende. Både EU, Rusland og Kina udvikler alternative systemer til satellit-navigation.

Men det er også muligt at finde sin position helt uden at bruge satellitter. En af de populære metoder er at kortlægge de trådløse netværk i nærheden. Denne form for Wi-Fi navigation bruges allerede i de mobile enheder fra Apple og andre producenter.

Nu har en design-studerende fra det britiske Royal College of Art udviklet sit eget alternativ til GPS, kaldet Open Positioning System (OPS), der skal være helt uafhængigt af regeringer, virksomheder og satellitter. Det skriver Fast Company.

Philipp Ronnenberg har udviklet et radikalt anderledes koncept til navigation. GPS måler den tid, det tager at sende et signal fra satellit til modtager, og den sammenligner så signaler fra flere satellitter for at finde den nøjagtige position.

OPS måler seismiske bølger. Det kendes alllerede fra jordskælv - men OPS bruger rystelser, der er meget svagere. Det er menneskeskabte seismiske frekvenser, der kommer fra kraftværk og turbiner. De kan måles med en seismisk sensor, som så benytter signalet til lokalisering.

"Jeg fik ideen, mens jeg forskede i, hvordan dyr kommunikerer. Elefanter og nogle edderkopper kan kommunikere gennem jorden ved at frembringe seismisk aktivitet, som så bliver overført og modtaget," fortæller Ronnenberg.

Hans system kan opfange rystelser fra enhver flade, der er i kontakt med jorden. Det kan være vægge, borde eller gulvet.

Det kræver selvsagt, at brugeren faktisk er i nærheden af en maskine, der frembringer den slags rystelser, og det kan dermed ikke fungere, når man er langt ude i naturen. Men omvendt kan det også være et problem, hvis man er midt inde i en by hvor der er for mange rystelser.

Der kan også være situationer, hvor OPS fungerer bedre end GPS. Det kan f.eks. være, når man er indendørs eller under jorden.

Nu er der oprettet et websted, hvor man kan læse mere om systemet og det nødvendige udstyr.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere