Artikel top billede

Afsløring: Sådan blev Ruslands præsident overvåget til britisk topmøde

Endnu en grund til, at du skal tænke dig om, før du bruger et åbent Wi-Fi-netværk.

Det var ikke af ren og skær gæstfrihed, at de britiske arrangører i 2009 tilbød Wi-Fi-hotspots til gæsterne ved et G20-topmøde i London.

I virkeligheden var Wi-Fi-netværket udstyret med overvågningsudstyr, der gjorde det muligt for de britiske værter at overvåge mødedeltagernes email-korrespondance.

Det fremgår af dokumenter, som den britiske avis The Guardian er kommet i besiddelse af.

Dokumenterne er en del af den samling af fortrolige dokumenter, som den amerikanske whistleblower Edward Snowden har lækket.

Blot en af flere metoder

De overvågede Wi-Fi-netværk var dog blot en af flere metoder, som de britiske efterretningstjenester GCHQ og MI6 brugte som led i, hvad der i dokumenterne betegnes som en "banebrydende efterretningsindsats".

Ud over at oprette internetcaféer med skjult overvågningsudstyr til mødedeltagerne lykkedes det også for de britiske efterretningstjenester at få adgang til indholdet på mødedeltagernes Blackberry-telefoner, så de kunne overvåge deres telefontrafik og e-mail-korrespondancer.

Ifølge The Guardian var overvågningen så effektiv, at de britiske efterretningsanalytikere hele tiden havde et overblik over, hvilke mødedeltagere der ringede til hinanden.

Disse oplysninger om mødedeltagernes telefontrafik blev overført direkte til efterretningstjenestens GCHQ's kommandocenter, hvor alle data blev projiceret op på en 15 kvadratmeter stor videovæg, mens topmødet var i gang.

Ville dekryptere Medvedevs samtaler

Rusland, Tyrket og Sydafrika var angiveligt blandt de lande, der blev udsat for særlig intens overvågning.

Dokumenterne afslører eksempelvis, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA forsøgte at aflytte indholdet af den daværende russiske præsident Dmitry Medvedevs telefonsamtaler, der ganske vist var krypterede. 

Af et af dokumenterne fremgår det også, at det lykkedes for de britiske efterretningsmyndigheder at bryde ind i sydafrikanske computere, hvor de fik adgang til det sydafrikanske udenrigsministeriums netværk. Her var det blandt muligt at få indblik i dokumenter og briefinger, der tilhørte de sydafrikanske delegerede til både G20 og G8-møder.

Men også den tyrkiske finansminister, Mehmet Simsek, samt 15 personer fra hans delegation blev udsat for målrettet overvågning.

Ifølge The Guardian tyder meget på, at overvågningen var godkendt af højtstående embedsmænd i daværende premierminister Gordon Browns regering, og oplysninger, der blev opsnappet, blev angiveligt videregivet til flere britiske ministre.

Læs også:
 

Manden bag overvågningsafsløringen: Derfor gjorde jeg det

Sådan sikrer du dig på et åbent netværk

Er det sikkert at arbejde over et åbent wi-fi-netværk? 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere