Artikel top billede

Afsløring: Sådan blev Ruslands præsident overvåget til britisk topmøde

Endnu en grund til, at du skal tænke dig om, før du bruger et åbent Wi-Fi-netværk.

Det var ikke af ren og skær gæstfrihed, at de britiske arrangører i 2009 tilbød Wi-Fi-hotspots til gæsterne ved et G20-topmøde i London.

I virkeligheden var Wi-Fi-netværket udstyret med overvågningsudstyr, der gjorde det muligt for de britiske værter at overvåge mødedeltagernes email-korrespondance.

Det fremgår af dokumenter, som den britiske avis The Guardian er kommet i besiddelse af.

Dokumenterne er en del af den samling af fortrolige dokumenter, som den amerikanske whistleblower Edward Snowden har lækket.

Blot en af flere metoder

De overvågede Wi-Fi-netværk var dog blot en af flere metoder, som de britiske efterretningstjenester GCHQ og MI6 brugte som led i, hvad der i dokumenterne betegnes som en "banebrydende efterretningsindsats".

Ud over at oprette internetcaféer med skjult overvågningsudstyr til mødedeltagerne lykkedes det også for de britiske efterretningstjenester at få adgang til indholdet på mødedeltagernes Blackberry-telefoner, så de kunne overvåge deres telefontrafik og e-mail-korrespondancer.

Ifølge The Guardian var overvågningen så effektiv, at de britiske efterretningsanalytikere hele tiden havde et overblik over, hvilke mødedeltagere der ringede til hinanden.

Disse oplysninger om mødedeltagernes telefontrafik blev overført direkte til efterretningstjenestens GCHQ's kommandocenter, hvor alle data blev projiceret op på en 15 kvadratmeter stor videovæg, mens topmødet var i gang.

Ville dekryptere Medvedevs samtaler

Rusland, Tyrket og Sydafrika var angiveligt blandt de lande, der blev udsat for særlig intens overvågning.

Dokumenterne afslører eksempelvis, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA forsøgte at aflytte indholdet af den daværende russiske præsident Dmitry Medvedevs telefonsamtaler, der ganske vist var krypterede. 

Af et af dokumenterne fremgår det også, at det lykkedes for de britiske efterretningsmyndigheder at bryde ind i sydafrikanske computere, hvor de fik adgang til det sydafrikanske udenrigsministeriums netværk. Her var det blandt muligt at få indblik i dokumenter og briefinger, der tilhørte de sydafrikanske delegerede til både G20 og G8-møder.

Men også den tyrkiske finansminister, Mehmet Simsek, samt 15 personer fra hans delegation blev udsat for målrettet overvågning.

Ifølge The Guardian tyder meget på, at overvågningen var godkendt af højtstående embedsmænd i daværende premierminister Gordon Browns regering, og oplysninger, der blev opsnappet, blev angiveligt videregivet til flere britiske ministre.

Læs også:
 

Manden bag overvågningsafsløringen: Derfor gjorde jeg det

Sådan sikrer du dig på et åbent netværk

Er det sikkert at arbejde over et åbent wi-fi-netværk? 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
På trods af ransomware-betaling: Dansk hotelplatform stadig ramt af problemer to uger senere
Den 9. juni blev den danske hotelplatform AK Techotel ramt af et ransomware-angreb, og modvilligt valgte selskabet dagen efter at betale løsepenge. Men i dag to uger efter, bliver der stadigvæk arbejdet på højttryk på de indre linjer, og problemerne er stadigvæk ikke løst fuldstændigt.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.