Artikel top billede

Lumia 1020 er den nye topmodel, som Nokia netop nu skal i gang med at sælge på markedet - mens selskabet er ved at blive overtaget af Microsoft.

Sådan vil uvished ramme telefon-salg hos Nokia og BlackBerry

Nokia og Blackberry befinder sig lige nu i et vadested, hvor fremtiden er uvis med (måske) nye ejere. Se her, hvordan det kan påvirke salget af nye telefoner.

Vores virksomhed eksisterer muligvis ikke om seks måneder, men vil du ikke nok købe denne nye telefon?

Spørgsmålet vil i den kommende tid klæbe til salgsannoncer for nye telefoner hos selskaberne Nokia og BlackBerry.

I august satte BlackBerry sig selv til salg, efter at selskabet i et års tid har kæmpet hårdt for at relancere sig selv. For et par uger siden var det så Nokias fremtid, der pludselig blev ændret radikalt, da Microsoft meddelte, at selskabet vil købe finnerne.

Den handel skal dog først godkendes af aktionærer og konkurrencemyndigheder, så det er formentlig først i første kvartal 2014, at der kommer en endelig afklaring på Nokias fremtid.

I mellemtiden raser debatten blandt Nokia-kunderne, der 
langt fra alle er begejstrede over Microsofts planer med Nokia.

"Jeg har købt Nokia-telefoner i omkring 15 år. Jeg stoler på brandet på grund af det, det repræsenterer: telefoner i topkvalitet. Jeg vil kun købe telefoner, der er brandet som Nokia," skrev en Nokia-fan eksempelvis som en reaktion på et
blogindlæg fra Nokia.

Vil du købe disse telefoner?

Nokia forsøger netop i disse uger at lancere sin nye topmodel, Lumia 1020, og hos BlackBerry forsøger man at sparke gang i salget af de produkter, Z10 og Q10, man efter lang tids hårdt arbejde lancerede tidligere i år

Men den usikkerhed, der i den kommende tid vil præge forretningerne Nokia og Blackberry, er ikke uproblematisk, når man samtidig skal forsøge at sælge eksisterende produkter og udvikle nye. 

"Det har måske ikke nogen betydning for, hvad man kan sælge nu og her, men det, der typisk kan ske i en sådan proces, er, at noget af det udviklingsarbejde, man har sat i gang, bliver sat på standby," siger Morten Imsgard, der som aktieanalytiker i Sydbank blandt andet beskæftiger sig med Nokia.

"Man kunne godt forestille sig en situation, hvor man med noget af det udviklingsarbejde, der ligger for kommende produkter hos eksempelvis BlackBerry, er tilbageholdende med at kaste sig ud i store beslutninger og investeringer," forklarer Morten Imsgard.

Her ligger den største fare

Hvis man holder igen med at udvikle nye produkter, vil det - hvis strategien med at sælge virksomheden fejler - kunne få hele situationen til at gøre ekstra ondt.

"Falder det til jorden, kan det være noget, der kan få en konsekvens, fordi man ikke kan være lige så hurtige på markedet med de næste produkter. Det er fuldstændig afgørende i mobiltelefon-branchen, hvor produktlivs-cyklusser er ekstremt korte."

"Jeg tror ikke, at det er noget, man skal regne med vil påvirke salget nu og her, men måske mere noget, der kan påvirke mulighederne for at sælge telefoner fremadrettet," siger Morten Imsgard og tilføjer, at selskaberne formentlig er klar over, at det er farligt at bremse op med investeringsniveauet.

"Man er påpasselige med at forsøge at styre igennem en proces som den her, men det er klart, at man ikke kan træffe de helt store strategiske beslutninger."

Hvornår kommer den første Microsoft-telefon?

Det ventes, at Microsofts køb af Nokia vil kunne falde på plads i første kvartal 2014, og derfor skal vi nok heller ikke regne med de første "Microsoft-telefoner" lige med de samme.

"De overtager jo de produkter, der ligger i pipelinen hos Nokia, og dem kan de så lancere, men de første rene Microsoft-produkter, hvor Microsoft har været med helt fra starten, ligger måske otte måneder længere ude," vurderer aktieanalytikeren fra Sydbank.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Microsoft køber Nokia

Nokia-fans i vild debat om dødsstød til Nokia-brandet

BlackBerry må give op: Forsøger at redde stumperne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.