Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Test: Kør løs med sjov mini-Windows på 400 gram

Fuld Windows, touch-skærm, 400 gram og 10 timers batterilevetid. Dell Venue 8 pro har det hele. Se testen af mini-maskinen her.

Mini-maskine på 400 gram

Drømmen om en lille Windows-maskine har eksisteret i mange år. Men de fleste løsninger har - for nu at være ærlig - været temmelig elendige. For Windows har ikke været bygget til en skærm på 4, 6 eller 8 tommer - før nu.

Med Surface og Surface Pro gjorde Microsoft for alvor op med ideen om, at Windows skal bruges på desktop eller stationære computere. Nu kan man i stedet, med Windows 8's mere finger-orienterede system, klikke sig igennem det meste af Windows.

Det betyder langt fra, at alle brugere er begejstrede for dobbeltheden i Windows 8, men de fleste er nok enige i, at Windows 8 er det mest tablet-orienterede Windows-system, vi endnu har set.

Nye bærbar-formater med ny Windows

Windows 8 har samtidig betydet, at mange nye bærbar-formater er væltet ud på markedet: Den traditionelle bærbar med touchskærm, bærbare som kan rotere skærmen som Lenovo Yoga, bærbare hvor tastaturet glider ud som Sony Vaio Duo Pro og bærbare hvor tastaturet kan helt kobles af som HP Envy X2 og Asus T100.

Og så er der mere rene tablets, hvor tastaturet er et (meget fornuftigt) tilkøb: Microsoft egne Surface (med Windows RT) og Surface Pro 2 samt Dells Venue 11 Pro.

Markedet har med andre ord aldrig været mere broget - og selv om du har særlige ønsker til din transportable pc, er der store chancer for, at den findes et sted blandt alle producenternes hybridmaskiner.

Se også: Video (fra maj 2013) med mange af de forskellige designs, som der findes på markedet

Men for Dell kan det åbenbart ikke blive småt nok, så med lanceringen af Dell Venue 8 Pro har Dell nu også en 8 tommer maskine med en fuld version af Windows 8.1 om bord.

Sådan er Dell Venue 8 Pro

På trods af vores skepsis og erfaringer over for en så lille Windows-maskine er den en positiv overraskelse.

Først og fremmest fordi den lille maskine drøner rundt i menuerne drevet af Intels nyeste quadcore Atom-processor kaldet Z3740D, og som kører med hastigheder på op til 1,8 gigahertz. Det gør den så hurtigt og flydende, at det er svært at tro, at det er en strømsvag Atom-processsor, som driver værket.

Læs også: Intel Atom kan dræbe Windows RT 

Det samme gælder, hvis du installerer den (i USA) medfølgende "Home and student"-udgave af Office 2013, men prøver du med tungere programmer som Adobe Lightroom, rammer du ind i Atom-processorens begrænsninger og de 2 gigabyte hukommelse, som Dell Venue 8 Pro er udstyret med.

Samtidig betyder kombinationen af Atom-processoren og en fuld udgave af Windows 8.1, at du kan installere alle de Windows-programmer, som du lyster. For i modsætning til den ARM-baserede Windows RT er du ikke udelukkende bundet til Windows egen App Store.

Udfordringen er selvfølgelig, at langt de fleste Windows-programmer, med deres små knapper, ikke gør sig godt på en 8 tommer skærm - men med lidt god vilje og lidt stædighed kan du bruge dem.

Og det er hele udfordringen for Windows RT's fremtid: Hvorfor købe Microsofts egen Surface 2, når der efterhånden dukker alternativer op med en fuld udgave af Windows 8.1 og muligheden for at installere andet og mere, end hvad App Storen tilbyder.

Hardwaren bag skærmen

På hardware-siden byder Dell i øvrigt på 32 eller 64 gigabyte lager, en micro-USB port som også fungerer som strømstik, en tænd/sluk knap, stik til høretelefoner samt volumenknapper. Sjovt nok er home-knappen ikke placeret på forsiden af enheden, men i stedet i toppen. Det kræver noget tilvænning, men er til at leve med.

Forbindelsen til omverdenen foregår via Wi-Fi 802.11n og Bluetooth 4.0, og skal samme omverden dokumenteres, har Venue 8 Pro et 5 megapixel kamera på bagsiden og et på 1,2 megapixel på forsiden til de berømte selfies.

Skærmen er meget klar og letlæst, men er desværre på kun 1.280 x 800 pixels. Det er til at leve med og er med til holde prisen nede på de 299 dollar, som den koster i USA, men det er samtidig et stykke under de 1.920 x 1.200 pixels, som Googles Nexus 7 (2013-versionen) kommer med.

Vil du udvide maskinen, kan du sætte et microSD-kort i siden og på den måde få lagerplads. Tastatur og mus må du til gengæld tilslutte via Bluetooth - eller ved at sætte en USB OTG stik i den lille micro-USB port og derefter tilslutte en USB-enhed. Det giver gode muligheder for at udvide enheden, men bruger du USB-porten, kan du desværre ikke oplade Venue 8 Pro samtidig.

Dell har i øvrigt lovet et Bluetooth-tastatur til Venue 8 Pro, men indtil videre er meldingen, at det "kommer snart".

I kamp med iPad mini og Nexus 7

Dell Venue 8 Pro, med dens skærm på 8 tommer er dog ikke et alternativ til Surface 2. I stedet skal den lille tablet på lige under 400 gram konkurrere med maskiner som Apples iPad mini og Googles Nexus 7.

Og de minder da også alle tre meget om hinanden: De er lette, de har skærme på 8 tommer eller mindre og de holder batteri i op til 10 timer. Samtidig er byggekvaliteten hos alle tre højere end de fleste andre mini-tablets, inklusive Samsungs.

Apple og Googles maskiner er dog rene tablets og derfor afhængige af, hvad Apple eller Google tillader i deres app-stores - hvor Venue Pro kan køre de Windows-programmer, du lyster. Hvis det altså er vigtigt for dig.

Men er du tændt på at køre en fuld Windows 8.1 - og det virker overraskende godt på en lille skærm - i op til 10 timer på batteriet? Ja, så er Dell Venue 8 Pro et oplagt valg med dens byggekvalitet, gummiagtige bagside og den hurtige Atom-processor.

Dell Venue 8 Pro kommer ifølge Dell til Danmark sidst i januar. Der er endnu ikke annonceret en pris, men vores gæt er ca. 2.500 kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Bringer dine sikkerhedssiloer data og systemer i fare?
Individuelle sikkerhedsservices til hvert behov skaber store problemer og øger sårbarheden. Det er tid til at samle dem, få det fulde overblik og lukke hullerne i beskyttelsen.