Artikel top billede

Test: Kør løs med sjov mini-Windows på 400 gram

Fuld Windows, touch-skærm, 400 gram og 10 timers batterilevetid. Dell Venue 8 pro har det hele. Se testen af mini-maskinen her.

Mini-maskine på 400 gram

Drømmen om en lille Windows-maskine har eksisteret i mange år. Men de fleste løsninger har - for nu at være ærlig - været temmelig elendige. For Windows har ikke været bygget til en skærm på 4, 6 eller 8 tommer - før nu.

Med Surface og Surface Pro gjorde Microsoft for alvor op med ideen om, at Windows skal bruges på desktop eller stationære computere. Nu kan man i stedet, med Windows 8's mere finger-orienterede system, klikke sig igennem det meste af Windows.

Det betyder langt fra, at alle brugere er begejstrede for dobbeltheden i Windows 8, men de fleste er nok enige i, at Windows 8 er det mest tablet-orienterede Windows-system, vi endnu har set.

Nye bærbar-formater med ny Windows

Windows 8 har samtidig betydet, at mange nye bærbar-formater er væltet ud på markedet: Den traditionelle bærbar med touchskærm, bærbare som kan rotere skærmen som Lenovo Yoga, bærbare hvor tastaturet glider ud som Sony Vaio Duo Pro og bærbare hvor tastaturet kan helt kobles af som HP Envy X2 og Asus T100.

Og så er der mere rene tablets, hvor tastaturet er et (meget fornuftigt) tilkøb: Microsoft egne Surface (med Windows RT) og Surface Pro 2 samt Dells Venue 11 Pro.

Markedet har med andre ord aldrig været mere broget - og selv om du har særlige ønsker til din transportable pc, er der store chancer for, at den findes et sted blandt alle producenternes hybridmaskiner.

Se også: Video (fra maj 2013) med mange af de forskellige designs, som der findes på markedet

Men for Dell kan det åbenbart ikke blive småt nok, så med lanceringen af Dell Venue 8 Pro har Dell nu også en 8 tommer maskine med en fuld version af Windows 8.1 om bord.

Sådan er Dell Venue 8 Pro

På trods af vores skepsis og erfaringer over for en så lille Windows-maskine er den en positiv overraskelse.

Først og fremmest fordi den lille maskine drøner rundt i menuerne drevet af Intels nyeste quadcore Atom-processor kaldet Z3740D, og som kører med hastigheder på op til 1,8 gigahertz. Det gør den så hurtigt og flydende, at det er svært at tro, at det er en strømsvag Atom-processsor, som driver værket.

Læs også: Intel Atom kan dræbe Windows RT 

Det samme gælder, hvis du installerer den (i USA) medfølgende "Home and student"-udgave af Office 2013, men prøver du med tungere programmer som Adobe Lightroom, rammer du ind i Atom-processorens begrænsninger og de 2 gigabyte hukommelse, som Dell Venue 8 Pro er udstyret med.

Samtidig betyder kombinationen af Atom-processoren og en fuld udgave af Windows 8.1, at du kan installere alle de Windows-programmer, som du lyster. For i modsætning til den ARM-baserede Windows RT er du ikke udelukkende bundet til Windows egen App Store.

Udfordringen er selvfølgelig, at langt de fleste Windows-programmer, med deres små knapper, ikke gør sig godt på en 8 tommer skærm - men med lidt god vilje og lidt stædighed kan du bruge dem.

Og det er hele udfordringen for Windows RT's fremtid: Hvorfor købe Microsofts egen Surface 2, når der efterhånden dukker alternativer op med en fuld udgave af Windows 8.1 og muligheden for at installere andet og mere, end hvad App Storen tilbyder.

Hardwaren bag skærmen

På hardware-siden byder Dell i øvrigt på 32 eller 64 gigabyte lager, en micro-USB port som også fungerer som strømstik, en tænd/sluk knap, stik til høretelefoner samt volumenknapper. Sjovt nok er home-knappen ikke placeret på forsiden af enheden, men i stedet i toppen. Det kræver noget tilvænning, men er til at leve med.

Forbindelsen til omverdenen foregår via Wi-Fi 802.11n og Bluetooth 4.0, og skal samme omverden dokumenteres, har Venue 8 Pro et 5 megapixel kamera på bagsiden og et på 1,2 megapixel på forsiden til de berømte selfies.

Skærmen er meget klar og letlæst, men er desværre på kun 1.280 x 800 pixels. Det er til at leve med og er med til holde prisen nede på de 299 dollar, som den koster i USA, men det er samtidig et stykke under de 1.920 x 1.200 pixels, som Googles Nexus 7 (2013-versionen) kommer med.

Vil du udvide maskinen, kan du sætte et microSD-kort i siden og på den måde få lagerplads. Tastatur og mus må du til gengæld tilslutte via Bluetooth - eller ved at sætte en USB OTG stik i den lille micro-USB port og derefter tilslutte en USB-enhed. Det giver gode muligheder for at udvide enheden, men bruger du USB-porten, kan du desværre ikke oplade Venue 8 Pro samtidig.

Dell har i øvrigt lovet et Bluetooth-tastatur til Venue 8 Pro, men indtil videre er meldingen, at det "kommer snart".

I kamp med iPad mini og Nexus 7

Dell Venue 8 Pro, med dens skærm på 8 tommer er dog ikke et alternativ til Surface 2. I stedet skal den lille tablet på lige under 400 gram konkurrere med maskiner som Apples iPad mini og Googles Nexus 7.

Og de minder da også alle tre meget om hinanden: De er lette, de har skærme på 8 tommer eller mindre og de holder batteri i op til 10 timer. Samtidig er byggekvaliteten hos alle tre højere end de fleste andre mini-tablets, inklusive Samsungs.

Apple og Googles maskiner er dog rene tablets og derfor afhængige af, hvad Apple eller Google tillader i deres app-stores - hvor Venue Pro kan køre de Windows-programmer, du lyster. Hvis det altså er vigtigt for dig.

Men er du tændt på at køre en fuld Windows 8.1 - og det virker overraskende godt på en lille skærm - i op til 10 timer på batteriet? Ja, så er Dell Venue 8 Pro et oplagt valg med dens byggekvalitet, gummiagtige bagside og den hurtige Atom-processor.

Dell Venue 8 Pro kommer ifølge Dell til Danmark sidst i januar. Der er endnu ikke annonceret en pris, men vores gæt er ca. 2.500 kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere