Hård kritik af politiet: Har svigtet på it-sikkerheden

CSC og Rigspolitiet får hård kritik for deres rolle i det flere måneder lange kæmpehack af politiets systemer i 2012.

Det var meget dårlig håndtering af it-sikkerheden hos Rigspolitiet og en række øvrige offentlige myndigheder, der lå til grund for, at det store hackerangreb mod CSC kunne lade sig gøre i 2012.

Det fremgår af en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen, skriver Politiken.

Dengang opdagede hverken CSC eller Rigspolitiet, at der var noget på færde. Faktisk gik der 10 måneder, før angrebet blev opdaget - og dengang kun på grund af et tip fra svensk politi.

Læs mere om det her: CSC og politi blev advaret om hacker-angreb - men reagerede ikke

Konklusionen i rapporten er, at myndighederne skal være 'mere opmærksomme på at stille passende sikkerhedsmæssige krav til leverandørerne og følge løbende op på, at leverandørerne efterlever kravene," hedder det i rapporten.

Det betyder med andre ord, at Rigspolitiet ifølge rapporten har været for ringe til at stille krav til leverandøren CSC og for ringe til at teste, om CSC nu også har haft styr på sikkerheden - hvilket det altså viste sig ikke var tilfældet.

Får ikke testet
Samme budskab kommer fra konsulenthuset Rambøll, der netop har udgivet den årlige udgave af "IT i Praksis," der er blandt de største og mest grundige gennemgange af dansk it-brug.

Her fremgår det, at mange danske virksomheder i det seneste år har øget deres fokus på it-sikkerheden betragteligt. Det har ført til øgede investeringer.

Til gengæld forsømmer virksomhederne i stor stil at teste de indførte it-sikkerhedssystemer ud fra brugernes adfærds-mønstre, når systemerne først er blevet indkøbt og implementeret.

Det kan du læse mere om her: Dårlig it-sikkerhed skal kunne udløse store bøder til danske selskaber

Center for Cybersikkerhed kritiserer i rapporten på samme vis de danske myndigheder for 'kun i mindre grad' at tage hensyn til det aktuelle trusselsbillede.

"Det vil sige hvilke trusler it-løsningerne kan blive udsat for," skriver Politiken.

Læs også:

Rigspolitiets CIO: Her er læren af hacker-sagen

Så ofte har Datatilsynet tjekket hacket politisystem

CSC hacket: Centrale danske registre i fare

Så følsomme data ligger gemt i hacket politisystem

Sikkerhedseksperter besøgte CSC efter hacker-angreb: Opdagede intet
IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Premium
Nordea flytter 267 it-stillinger til Indien: 125 danske it-ansatte mister jobbet
Nordea og Finansforbundet har nu indgået en endelig aftale om, hvor mange it-ansatte der bliver nedlagt i Danmark. Det samlede antal er dermed reduceret med 100 i forhold til det oprindelige oplæg.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.