Google taber kæmpeopgør om Android med Oracle - kan skylde Oracle milliarder af kroner for Java-brug

En opsigtsvækkkende afgørelse udnævner Oracle som vinder i en langvarig batalje med Google om brug af Java i Android. Sagen kan betyde, at Google skal betale Oracle flere milliarder kroner.

Google-styresystemet Android anvender Oracles Java-software på ulovlig vis.

Sådan lyder det i en helt ny afgørelse i en amerikansk domstol, som dermed bliver den seneste i et efterhånden otte år langt slagsmål mellem de to selskaber om brugen af Java i Android.

I yderste konsekvens kan afgørelsen betyde, at Google skal betale Oracle mere end 50 milliarder kroner i erstatning og godtgørelse.

Det mest sandsynlige er dog, at sagen fortsætter med yderligere anker og appeller og yderligere retsmøder i nye retsinstanser.

Været i gang i snart otte år
Sådan har det i hvert fald været hidtil i den otte år lange sag, der begyndte i 2010, da Oracle sagsøgte Google med påstand om, at Android krænker to Java-patenter, som Oracle ejer.

Den første dom i sagen faldt i 2012, og den faldt ud til Googles fordel, da en domstol afgjorde, at Java er så udbredt, at teknologien falder uden for copyright-lovgivningen.

Denne dom blev annulleret i 2014, og i 2016 fastslog en ny domstol, at Googles brug af Oracles API’er var lovlig under den såkaldte ‘fair use’-doktrin i amerikansk copyright-lov.

Denne afgørelse blev anket af Oracle. Og nu har Oracle altså fået medhold.

“Der er intet fair over at tage et ophavsretligt beskyttet produkt og anvende det til samme formål og til samme funktion som originalen - bare i et konkurrerende produkt,” lyder det i afgørelsen fra domstolen.

Oracle erklærer sig ikke overraskende godt tilfreds med afgørelsen, som ifølge selskabet “beskytter skabere og forbrugere.”

Google overvejer nu sine næste skridt og beklager, at Java ifølge selskabet ikke er ‘åbent og frit’ for alle.

“Denne type afgørelser vil gøre apps og online-tjenester langt dyrere for forbrugerne,” lyder det fra Google.

Kan blive meget dyrt
Det er endnu uklart, hvor meget afgørelsen i givet fald vil koste Google.

Oracle havde oprindeligt krævet mere end 50 milliarder kroner i erstatning, men det vurderes, at prisen i dag kan være en del højere, da API’erne i takt med Androids udbredelse er blevet langt mere udbredte end de var, da sagen blev igangsat.

Sagen bliver fulgt med stor interesse fra flere sider, da den kan få konsekvenser mange steder i det komplekse software-landskab, hvor teknologier, patenter og løsninger anvendes på kryds og tværs.

Således anvendes der open source-software i rigtigt mange software-platforme, og afgørelsen kan betyde, at der fremover skal betales for at anvende en del af disse.

Oracle overtog Java med købet af Sun Microsystems i 2010.

Læs også: 

Oracle afslører: Så vild en forretning er Android for Google - milliarderne vælter ind

Oracle siger stop: Vil af med ansvaret for Java EE - men hvem skal overtage?

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Få styr på de 8 store megatrends - og de udfordringer der følger med
Brancher og forretningsmodeller ændrer sig konstant – og truslerne, skurkene og udfordringerne følger med. For mens hver megatrend rummer muligheder for større markeder og nye produkter, så rummer de også større risici for at blive ramt på pengepungen i takt med at finansielle tjenesteydelser som banker, forsikringsselskaber og pensionskasser står over for nye trusler. I dette whitepaper kan du derfor læse om, hvilke trends der dominerer den finansielle sektor pt. – og hvilket trusler der følger med trends som fintech, blockchain, IoT, machine learning og open banking.