Artikel top billede

Den danske it-branche er ni ansættelser fra vild rekord

Beskæftigelsesrekorden i den danske it-sektor står for fald. Der manglede blot ni ansættelser i sidste kvartal af 2017, før rekorden blev slået. Brancheorganisationen IT-Branchen spår, at der sættes en ny rekord inden længe. "Det er min helt klare forudsigelse, at vi slår beskæftigelsesrekorden næste år på trods af kompetencemanglen," lyder det.

Ni ansættelser.

Så tæt var den samlede danske it-sektor på at slå en bemærkselsværdig rekord i de sidste tre måneder af 2017.

Den samlede beskæftigelse for den danske it-branche i årets sidste kvartal lå på 87.219, hvilket kun er overgået en gang tidligere, nærmere bestemt i tredje kvartal 2008, hvor der var otte mand mere beskæftiget i it-sektoren.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som IT-Branchen har verificeret.

Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen, har selv opdaget, hvor tæt branchen var på at overgå den opsigtsvækkende rekord, men hun er ikke i tvivl om, at rekorden bliver slået inden længe.

Læs også: Følger din løn med? Sådan udvikler lønnen sig i it-branchen

"Det er min helt klare forudsigelse, at vi slår beskæftigelsesrekorden næste år på trods af kompetencemanglen. Det vigtige er, at vi er på niveau med alle tiders tidligere rekorder, og vi kommer over næste år. Der bliver det ikke noget med ni ansættelser, der ligger og fedter. Vi er på niveau med tidligere tiders tinder, og næste år kan vi tage armene op," siger Birgitte Hass.

Er det muligt at øge beskæftigelsen?

I en presset it-branche, der konstant råber på mere arbejdskraft, kan man stille sig selv spørgsmålet, om det overhovedet er muligt at øge beskæftigelsen, men IT-Branchens direktør slår fast, at det stadig er muligt at bringe folk end i sektoren, selvom det ikke er nok.

Læs også: Tårnhøj efterspørgsel: Denne type it-medarbejdere er de mest efterspurgte i Danmark lige nu

"Der kommer dygtige mennesker ud af universiteterne, og vi får udlændinge til landet, så der kommer trods alt nye kræfter til. De unge har forstået, at hvis de skal gøre noget for samfundet og virkelig have noget indflydelse, så er det digitale spor et virkelig godt valg," siger Birgitte Hass.

Hun fortæller, at der er særligt stor efterspørgsel på de skabende kompetencerne, og det kan også aflæses i statistikkerne.

De lidt mere end 46.000 it-konsulenter udgør størstedelen af beskæftigelsen i sektoren, mens der er omkring 12.000 medarbejdere, der arbejder med engroshandel af it-udstyr eller telekommunikation.

Manglen på softwareudviklere er derfor tydelig, da det kan aflæses, at kun er lidt over 5000 softwareudviklere i branchen for tiden.

Medarbejderne sætter dagsordenen

Gennemsnitslønnen for branchen ligger nu på 48.324 kroner om måneden, og selvom det ikke er rekordhøjt, peger Birgitte Hass på, svaret skal findes blandt det yngre arbejdssegment, der nyder freelancelivet og ikke nødvendigvis ønsker en fastansættelse.

Fordi lønniveauet er fornuftigt, betyder opgaven derfor mere end de sidste tusinde kroner på bankkontoen.

Læs også: Dansk it-firma skal ansætte 80 medarbejdere på et år - uden at være lønførende: "Det er en kæmpe udfordring - vi leder specifikt efter de bedste folk"

"De yngre foretrækker friheden i at hoppe fra opgave til opgave. Vi oplever helt klart, at det er fastansættelserne, som vores medlemsvirksomheder leder efter. Ofte hiver man konsulenter ind, fordi man ikke kan finde sin fastansættelse," siger hun og tilføjer:

"I andre brancher er det arbejdsgiverne, der sætter reglerne. It-medarbejderne er lidt forkælede. Det er dem, der sætter dagsordenen, og det er lige så meget opgaven, som lønnen, de hopper rundt efter. Det gælder om at have de mest spændende opgaver."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere