Artikel top billede

Efter afstemningen kastes omstridt copyright-direktiv nu ud i uvished: "Jeg er ikke sikker på, at det er til gavn for alle dem, der har udtrykt bekymringer"

Jens Rohde, medlem af Europa-Parlamentet for Det Radikale Venstre, stemte i dag ja til copyright-afstemningen i Europa-Parlamentet. Han synes, at det er problematisk, at teksten nu åbnes op for ændringsforslag for hele Europa-Parlamentet. Det sender det omstridte direktiv ud i en uvis fremtid, som kan ende med at blive meget dårligere, vurderer han.

Europa-Parlamentet har netop afvist at sende copyright-direktivet videre til de endelige forhandlinger med stemmerne 278 for og 318 i mod.

I alt mødte 627 parlamentarikere op til afstemningen klokken 12 i dag.

Det kan du læse mere om her: Dramatisk afstemning i Europa-Parlamentet: Omstridt copyright-direktiv er netop blevet stemt ned

Jens Rohde, medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre var til stede i dag i parlamentet, hvor han stemte ja til at copyright-direktivet kunne gå videre i såkaldte trilogforhandlinger mellem Ministerrådet, Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen.

"Jeg mener, at det havde været fornuftigt, at vi kunne gå i gang med en forhandling. Derfor stemte jeg ja. Hvis der så var småting, der skulle justeres i vores tekst, kunne man bare tage dem med ind i det videre forhandlingsforløb," siger Jens Rohde og fortsætter:

"Det synes jeg havde været fornuftigt. Vi skylder også at gå ind i forhandlinger efter to års arbejde, hvor vi i udvalgsarbejdet har lavet en masse kompromisser og forslag, som vi har indarbejdet i direktivet."

2.000 ændringsforslag senere

Det blev som sagt ikke en realitet, at copyright-direktivet kunne gå videre i EU-systemet til trilogforhandlinger.

I stedet åbnes copyright-direktivet nu igen op for debat og ændringsforslag på et plenarmøde til september. Det betyder, at det ikke kun er et udvalg, men hele Europa-Parlamentet, der kan få indsigt og blande sig i debatten om copyright-direktivet.

"Det problematiske er, at det nu risikerer at stikke i alle retninger med 2.000 ændringsforslag. Man aner ikke noget som helst om, hvad det så er for en tekst, man sidder tilbage med, når man skal stemme. Det vil skabe en masse forvirring," siger Jens Rohde.

Nu kan processen fremadrettet faktisk kan ende med at give bagslag for de mange kritikere af copyright-direktivet.

"Det hele bliver meget mere tilfældigt. Det bliver mere ukontrollabelt, og jeg er ikke sikker på, at det er til gavn for alle dem, der har udtrykt bekymringer," siger han og fortsætter:

"Der er ingen, der ved, hvad det er vi kommer til at stå med. Hverken dem, der er bekymrede, har vundet, eller dem, som jeg, der gerne vil have forhandlet. Den eneste vinder er uforudsigeligheden," siger han.

En meget velovervejet tekst

Nu skal copyright-direktivet videre til plenarmødet til september. Det kan føre til så omfattende ændring af forslaget, at der ifølge Jens Rohdes vurdering, er en risiko for, at Europa-Parlamentet ender med at stemme nej til den endelige implementering.

"Dermed kan vi ende i en situation, hvor der kun er kommissionens tekst tilbage. Så har du pludselig upload-filter og alle de ting, som folk er bekymret for genintroduceret, som retsudvalget ellers havde taget ud," siger Jens Rohde, som mener, at meget af kritikken af artikel 11 og 13 faktisk var blevet adresseret i den nye tekst, som var til afstemning i dag.

Og der var ifølge Jens Rohde gjort et godt stykke arbejde med at få alle enderne til at mødes - også fordi man vidste, at det ville blive et meget omdiskutteret emne.

"Jeg synes faktisk, at teksten, som vi laver i retsudvalget, er den mest velovervejede tekst, jeg har været med til at lave i mine ni år, jeg har været her. Jeg synes, at vi har været meget præcise og målrettet det mod dem, som tjener penge på at drive platform på andres indhold," siger han og fortsætter:

"Nu er det spørgsmålet, om der overhoved bliver nogen bukser ud af det skind."