Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen

Vestager vil kigge Apple i sømmene efter Spotify-klage

EU's danske konkurrencekommisær, Margrethe Vestager, overvejer at kigge Apples brug af App Store efter i sømmene efter klage fra Spotify.

"Vi bliver nødt til at se på Appels rolle i Apples app store."

Med de ord til det tyske medie Tagesspiel åbner EU's danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R) nu for, at EU-Kommissionen vil igangsætte en undersøgelse af, hvorvidt Apple misbruger App Store til at fremme selskabets egne forretninger.

Det skriver Finans.

Overvejelserne fra Margrethe Vestager kommer i kølvandet på, at den svenske musiktjeneste Spotify har klaget over Apple til de europæiske konkurrencemyndigheder.

Spotify beskylder Apple for at fremhæve Apple Music fremfor andre tjenester.

Det kan du læse mere om her: Spotify anklager Apple for unfair konkurrence: Nu skal Vestager ind i sagen

Vestager drager paralleller til Google-sager

Over for det tyske medie sammenligner Margrethe Vestager desuden den eventuelle undersøgelse af Apple med hendes procedure imod Google.

Danskerens dom er to gange faldet over for Google, hvilket henholdsvis har resulteret i en bøde på 18 milliarder kroner fordi, søgegiganten misbrugte sin dominerende position inden for online søgemaskiner samt en rekordbøde på 32 milliarder kroner for at pålægge Android-producenter at pre installere Googles søgemaskine-app.

Læs også: Vestager vil give konkurrenter adgang til it-giganters data: "Jeg vil virkeligt gerne stille de data, man producerer, når man foretager en Google-søgning, til rådighed for andre"

Skulle det ende med en sag imod Apple, vil det ikke være første opgør mellem de to parter.

Margrethe Vestagers første store kamp med Apple kom 30. august 2016. Apples europæiske hovedkvarter ligger i Irland, men landet har i årevis givet Apple en alt for fordelagtig skatteaftale, hvilket har resulteret i, at Apple har betalt for lidt i skat.

Det betegner Margrethe Vestager som ulovlig statstøtte.

Derfor skal Apple tilbagebetale 13 milliarder euro, svarende 97 milliarder kroner til den irske stat. Derudover skal Apple også betale renter, som beløber sig til 9 milliarder kroner.

Samlet set skal Apple betale 106 milliarder kroner tilbage til Irland for årene 2003 til 2014. Både Irland og Apple protesterer højlydt mod tilbagebetalingen, men 18. september 2018 indbetaler Apple det skyldne beløb til den irske statskasse.

Beløbet har ikke juridisk karakter af en bøde, men en tilbagebetaling, hvorfor Google-bøden på 32 milliarder kroner stadig betegnes, som den største bøde Margrethe Vestager har udskrevet.

Læs også: Vestager sendte brev med konkrete betalingsanvisninger til Google: Sådan udskriver man en bøde på 32 milliarder til en af verdens største it-virksomheder