SMV'er bliver ignoreret af it-sikkerhedsselskaber: “Markedet for hacking er så stort, at ingen gider interessere sig for Danmark”

Små og mellemstore virksomheder bliver ignoreret af it-sikkerhedsselskaberne. Det er et kæmpe problem, fordi Danmark kan lukke ned for langt de fleste it-sikkerhedsangreb, hvis SMV'erne er beskyttet, mener it-sikkerhedsekspert Troels Ørting.

Sikkerhedsbranchen ignorerer de mindre danske virksomheder, fordi der ikke er særligt mange penge i det segment.

Sådan lyder analysen fra it-sikkerhedsekspert Troels Ørting, der tidligere har arbejdet for både PET, Interpol og World Economic Forums cybersikkerheds center.

"Problemet med it-sikkerhedsbranchen er, at der i dag er nogle store, attraktive spillere, og så er der en masse små kunder, der er knap så attraktive, fordi de ikke har så mange penge og så meget forstand og entusiasme omkring cybersikkerhed, som de store. Så der er en gruppe af virksomheder, der bliver glemt af de store it-konsulenthuse," forklarer Troels Ørting i en pressemeddelelse.

Læs også: Kæmpe mangel på it-sikkerhedskompetencer i Danmark: Nye initiativer skal komme problemet til livs - se dem her

Det er særligt et problem fordi, hvis Danmark kunne hæve it-sikkerhedsniveauet for SMV'er, så vil mange hackerangreb gå uden om Danmark, vurderer Ørting.

"Markedet for hacking er så stort globalt set, så der er altså ingen, der gider interessere sig for Danmark, hvis vi kan skrue sikkerheden en tak op. Vi lukker jo ikke ned for alt kriminalitet, men vi kan lukke ned for langt det meste," siger Troels Ørting.

Spilder penge på it-sikkerhed
Men selvom mange it-sikkerhedsleverandører ikke tænker på de mindre virksomheder, så betyder det ikke, at de ikke bruger penge på it-sikkerhed, mener rådgivningsvirksomheden Beakon.

"Det er 100 procent min erfaring, at virksomheder, der er blevet ramt, bruger for mange penge på sikkerhed. Alt for mange penge," forklarer Lars Kristian Jensen, der rådgiver om it-sikkerhed hos den danske virksomhed Beakon.

Pengene bliver dog ofte brugt forkert, og derfor er mange mindre virksomheder ikke beskyttet mod hackerangreb trods de store investeringer, forklarer Lars Kristian Jensen.

Læs også: SMV'er mangler stadig basal it-sikkerhed: “Der er simpelthen ikke nok økonomi i det for de store virksomheder”

"Kriminelle udøver kriminalitet for profittens skyld"
Ifølge den tidligere rådgiver for Interpol, er der ingen grund til at frygte angreb fra udenlandske stater, hvis man er en mindre dansk virksomhed.

Det er i stedet langt vigtigere at rette sin opmærksomhed mod mere simple phishingangreb.

"Derfor er det vigtigt, at vi får løftet den grundlæggende sikkerhedshygiejne, så den er, hvor den burde være. Gør man det, så er min påstand, at de kriminelle organisationer vil søge videre til andre lande og glemme det danske marked," siger Troels Ørting, der understreger, at hackerangreb i stort omfang alene handler om økonomi:

"Kriminelle udøver kriminalitet for profittens skyld. De hacker ikke for sjov. De gider ikke investere en krone for at stjæle 50 øre. Derfor virker sikkerhed og cyberhygiejne."

Læs også: Flere danske virksomheder ramt af nyt avanceret ransomware-angreb: “Hackerne er blevet mere modbydelige og rammer mens mange er mest sårbare”


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.