Bog: Vejen til succes er brolagt med slid, tvivl, flop og fiasko

I Shoe Dog fortæller den notorisk mediesky grundlægger af Nike historien om, hvordan et af verdens mest kendte brands gennem de første mange år konstant dansede på randen af konkurs

Forretningsmogulers og milliardærers erindringer er ofte en lidt forudsigelig monolog om, hvordan den enestående begavede og fremsynede hovedperson har brugt sit spændende og moralsk pletfri liv på at plukke fantastiske ideer og forretningsmuligheder ud af den rene luft.

Den slags bliver hurtigt anstrengende.

For sandheden bag vel nok alle succesfulde virksomheder er, at de første mange år har været stenhårdt slid. Samt at skuffelser og grundstøtte planer har stået i kø undervejs.

Det er dén historie, Nikes grundlægger Phil Knight fortæller i Shoe Dog, hvilket er med til at gøre bogen læsværdig og interessant.

Knight er kendt for at holde kortene tæt til kroppen. Men i sine erindringer lukker han op for posen og fortæller om alle de fejlskøn, han har været med til at foretage i tidens løb. Samt om de talrige nærdødsoplevelser, virksomheden har gennemgået.

Den notorisk mediesky grundlægger af et af verdens største brands fortæller også om den tvivl, han ofte har næret. Samt om den ofte velbegrundede frygt for total fiasko, ydmygelse og ruin, der fulgte ham og Nike gennem mange år.

Bogen er forfattet med let hånd, hvilket man nok bør tilskrive den erfarne ghostwriter, J.R. Moehringer. Men den bærer også præg af selvironi og ydmyghed, hvilket ikke er en selvfølge, når succesfulde amerikanske forretningsfolk åbner munden.

Skal man kritisere Shoe Dog for noget, er det dens primære fokus på Nikes tidlige år fra før virksomheden blev børsnoteret i 1980.

Derimod skøjter den lovligt let hen over tiden efter. Det er ellers interessante år, og det var netop i 80’erne og 90’erne, at virksomheden for alvor satte speederen i bund og blev til den globale succes, vi kender i dag.

Det var blandt andet her, at Nike var med til at gøre atleter som Tiger Woods og Michael Jordan til ultrakommercielle globale superstjerner gennem ekstremt lukrative sponsoraftaler.

Men det var også i disse år, at Nike løb ind i svært betændte sager om produktion under kummerlige løn- og arbejdsforhold i såkaldte ”sweatshops” i Sydøstasien.

Disse og en række andre forhold i virksomhedens nyere historie berører Knight kun kortfattet – eller slet ikke – hvilket er ærgerligt.

Når dét er sagt, så skal det dog konstateres, at Shoe Dog er en fornøjelse at læse.

For, som den kendte læsehest Bill Gates konstaterer i sin anmeldelse af bogen, så er den [..] a refreshingly honest reminder of what the path to business success really looks like. It’s a messy, perilous, and chaotic journey riddled with mistakes, endless struggles, and sacrifice. In fact, the only thing that seems inevitable in page after page of Knight’s story is that his company will end in failure.”

Det vil de fleste, der har læst Shoe Dog, nok være enig med Gates i.

Bogen er oversat til dansk.

Titel: Shoe Dog. Forfatter: Phil Knight (og J.R. Moehringer)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud strategy 2020 - fokus på management teknologier til hybrid cloud og multi cloud samt compliance aspektet

På Cloud Strategy 2020 tegner vi billedet af en cloud-verden, der strækker sig langt ud over landegrænserne, og hvor mange valg skal træffes, hvis du skal have fuldt udbytte. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

29. september 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

30. september 2020 | Læs mere


Giv dit salg og kundeservice et løft med Dynamics 365

Microsoft har sat turbo på udviklingen af Dynamics 365, som er stærkere, mere omfattende og mere fleksibel end nogensinde før. Resultatet er et hav af nye muligheder. Både for dig, som allerede bruger dele af Dynamics' ERP-funktionalitet, og for dig som vil høste fordelene af alle de andre smarte funktioner, Dynamics 365-platformen byder på.

06. oktober 2020 | Læs mere


Premium
Anne Marie Engtoft Larsen gør klar til at rejse til USA som Danmarks nye tech-ambassadør: "Jeg har glædet mig helt vildt"
Interview: Om få dage drager Anne Marie Engtoft Larsen til Silicon Valley, hvor hun indtager embedet som Danmarks nye tech-ambassadør. "Mit mandat bliver at at fokusere på, hvordan vi skaber handling," siger hun i sit første interview som Danmarks tech-ambassadør.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Find den rette model til din organisation: Ny guide til outsourcing er fyldt med tips & tricks
Mængden af outsourcede it-opgaver er steget støt over de sidste 10 år. Det giver mening, for samtidig er kompleksitet og forretningens forventninger til hastighed også steget. Men outsourcing er også et strategisk valg. For skal du hyre direkte, gennem en leverandør eller skabe dit eget sourcingselskab? Og hvad er fordele - og ulemper ved hver model? Det får du en række konkrete bud på hvor 5 relationship modeller og 3 prismodeller gennemgås og evalueres.