Artikel top billede

Apple lukker skandalesag om iPhone-throttling: Betaler 730 millioner kroner i forlig

Apple lægger 730 millioner kroner på bordet for at lukke munden på 33 amerikanske delstater, der mener, at Apple bevidst gør iPhone langsommere over tid.

Apple indgår forlig med hele 33 amerikanske delstater for i al hemmelighed og med fuldt overlæg at have sløvet iPhone med en software-opdatering.

Apple betaler nu 113 millioner dollar - omkring 730 millioner kroner - til delstaterne for at lukke sagen.

Det sker, efter de 33 delstater i fællesskab havde trukket Apple i retten med beskyldninger om, at Apple bevidst har sørget for over tid at sløve iPhone og gøre dem langsommere.

Det er sket for dels at skjule batteri-problemer, dels for at animere brugerne til at skrotte de gamle - og sløve - telefoner og istedet købe nye.

Metoden bliver kaldt for ‘throttling’.

Det er kommet frem, at Apple i 2016 i al stilhed udsendte software-opdateringer til iPhone 6, 7 og SE, der ‘throttlede’ chippene i telefonerne for at undgå, at et batteri-problem fik telefonerne til at lukke ned.

De 33 delstater mener, at Apple her istedet burde have udskiftet batterierne og fortalt åbent om problemerne.

Som led i forliget erklærer Apple nu, at selskabet i de kommende tre år vil levere ‘sandfærdig information’ om iPhones energi-forbrug og lignende forhold i eksempelvis opdateringer, settings og den slags.

“Mine kolleger og jeg forsøger at få disse store tech-firmaers opmærksomhed, og man må håbe, at en million-sag med mere end 30 stater er nok til at få deres opmærksomhed. Virksomheder må ikke skjule ting,” siger stats-advokat i Arizona, Mark Brnovich, om sagen.

Staterne vil nu blandt andet bruge pengene fra Apple på yderligere undersøgelser af tech-firmaer, hedder det.

Apple indgik i foråret et lignende forlig i USA med forbrugergrupper, der repræsenterer iPhone-brugerne.

Det kan du læse mere om her: Apple indgår milliard-forlig for at have sløvet flere iPhone-modeller med vilje: Penge på vej til iPhone-ejere.

Det betyder, at sagen nu i rede penge har kostet Apple mere end en halv milliard dollar.