(Foto: ExxonMobil)

IBM forsøger at finde kvante-algoritmer til at løse enorm optimerings-opgave

IBM og oliegiganten ExxonMobil forsøger at finde en kvante-algoritme, der kan favne et enormt komplekst logistisk-problem.

IBM og det amerikanske olieselskab ExxonMobil er i gang med udvikle en kvante-algoritme, som er kraftig nok til at løse en af de mest komplekse opgaver, der findes for tiden.

Algoritmen skal nemlig systematisere og effektivisere håndteringen af verdens flåde af fragtskibe, der på kryds og tværs gennemsejler verdenshavene med varer på vej fra det ene sted til det andet.

ExxonMobil var det første selskab, der meldte sig under fanerne i IBM’s såkaldte Quantum Network.

Her er en af de erklærede opgaver at udvikle en algoritme, der kan favne handelsflådens bevægelser med henblik på at minimere forbruget af især tid og brændstof.

Regnestykket er gigantisk, da en meget stor del af verdens varetransport foregår til søs på mere end 50.000 fragtskibe, der hver især hele tiden fragter ofte tusindvis af containere frem og tilbage.

Faktisk er regnestykket så komplekst, at almindelige computere slet ikke kan være med.

Det betyder, at nutidens beregninger til eksempelvis rute-optimeringer ofte ‘er erfarings-baserede eller beror på simplificeringer,” lyder det fra IBM i en evaluering af kvante-samarbejdet.

Her fortæller selskabet om, hvordan parterne har grebet opgaven an med at få algoritmen til at bearbejde data baseret på sejlplaner samt fragtruter og -tider mellem kunder og havneanlæg.

Indtil videre beror arbejdet på forskellige former for eksperimenter på det, som IBM kalder for en ‘simuleret kvante-enhed.’

Den meget komplekse og omskiftlige problemstilling med global søtransport er ifølge ZDNet helt oplagt til at se, hvad kvante computere kan i praksis.

Teorien bag kvante-computere er velkendt, men vi mangler nemlig fortsat ifølge ZDNet at se, om teknologien rent faktisk kan anvendes til at løse udfordringer i det virkelige liv.

“I matematiske termer altså at finde de rigtige kvante-algoritmer, der kan anvendes til den mest effektive model til industriens rute-problemer,” som det hedder.

Hertil har IBM og ExxonMobil foretaget forskellige eksperimenter med forskellige beregnings-modeller, herunder Qubo (‘quadratic unconstrained binary optimization’) samt kvante-algoritmer med navne som ‘the variational quantum eigensolver’ (VQE), ‘the quantum approximate optimization algorithm’ (QAOA), og ‘alternating direction method of multiplier’ (ADMM).

Du kan læse mere om projektet i IBM’s research paper, som du finder her: Formulating and Solving Routing Problems on Quantum Computers.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.