Artikel top billede

Advarer: Danmark er for alvor kommet i skudlinjen for cyberaktivisme efter Ukraine-krigen

Truslen fra cyberaktivisme mod Danmark er sprunget et trin op på sandsynlighedsstigen. Det viser en ny trusselsvurdering, som Center for Cybersikkerhed netop har publiceret.

I en ny trusselsvurdering fra forsvarets digitale enhed Center for Cybersikkerhed (CFCS) hæver centeret trusselsniveauet for cyberaktivisme mod Danmark fra "lav" til "middel".

"Middel"-niveauet defineres vad, at CFCS vurderer, at der er "kapacitet og/eller hensigt og mulig planlægning" af cyberaktivisme mod Danmark.

Ændringen, forklarer CFCS i et indlæg på sit egen hjemmeside, sker fordi, man har observeret ændringer i aktiviteten hos pro-russike grupper de seneste uger, der blandt andet har ramt mål i vesteuropæiske NATO-lande.

"De pro-russiske cyberaktivistiske gruppers øgede aktivitetsniveau øger også truslen for cyberaktivistiske angreb mod Danmark," står der i indlægget.

I den indledende fase af Ruslands krig mod Ukraine ramte cyberakticismen hovedsageligt mål i Rusland, Ukraine og Belarus.

Men nu har aktørerne altså i stigende grad udviddet sit fokus og ramt eksempelvis virksomheder i Tjekkiet, Polen og Estland.

"CFCS vurderer, at det er muligt, at særligt pro-russiske hackere vil gå efter mål i Danmark. Truslen gælder derfor også for danske organisationer eller personer med relationer til Ukraine, der kan blive ramt af angreb rettet mod mål i Ukraine," lyder det.

Den mest almindelige form for cyberaktivisme knytter sig til DDoS-angreb - også kaldet overbelastningsangreb - hvor ondsindede aktører sender en byge af trafik mod sit offer med det mål at overbelaste servere og lægge systemer ned.

CFCS varsler, at med udviklingen i Ukraine-krigen kan det aktuelle trusselsbillede ændre sig over kort tid.

Se hele den nye trusselsvurdering her.