Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

20 hurtige til Registreringsdatabasen

Vil du have en hurtigere, sikrere og mere produktiv computer?
Få gang i nogle registreringsdatabaseændringer og det hele kan blive dit. Alt
om DATA giver dig 20 brugbare hacks.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At højreklikke på alting er en god måde at lære om skjulte windows-funktioner. En anden brugbar teknik er at udforske de mindre kendte programmer i kontrolpanelet, og at gennemløbe kommandolinieprogrammerne i Windows System32-folder kan være interessant.

Men lad os være realistiske. Der er ikke noget, der helt tåler sammenligning med Registreringsdatabasen. Den er stoppet med nyttige indstillinger, der kan forbedre ydelsen, lukke sikkerhedshuller og ændre selv den mest fundamentale Windows-opførsel til det bedre. Og mange af disse egenskaber kan ganske enkelt ikke nås andre steder fra.

Vær dog forsigtig: Registreringsdatabasen har mere end sin del af fælder. Hvis du ikke er agtpågivende, kan du skabe flere problemer end du løser. Men med en smule forsigtighed kan du komme i gang med at skabe et bedre styresystem, der er skræddersyet mod dine behov.

Her er 20 gode registreringsdatabase-hack, som alle burde kende. I det følgende vil ’HKLM’ referere til HKEY_LOCAL_MACHINE i registreringsdatabase, ’HCU’ til HKEY_CURRENT_USER og ’HKCR’ til HKEY_CLASSES_ROOT.

1 Øg sikkerheden

Hvis fremmede har fysisk adgang til din computer, er det nemt for dem at tilslutte et usb-flashdrev og kopiere dine data. Men, hvis du bruger Windows XP SP2 eller senere, så er der en simpel måde at forhindre dette i at ske. Gå til 'HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlStorageDevicePolicies', lav en DWORD-værdi kaldet 'WriteProtect' og sæt den til 1.

Du vil nu være i stand til at læse usb-drev, men du kan ikke længere skrive til dem. Eventuelt må du selv oprette mappen ’StorageDevicePolicies’ under Control, hvis den ikke allerede findes i din registreringsdatabase.

2 Tæm brugerkontokontrollen

Windows Vistas brugerkontokontrol laver så mange advarsler, at mange mennesker bare slår den fra. Men gør du det, så mister du også nyttige funktioner, såsom IEs beskyttede tilstand.

Hvis du virkelig ikke kan leve med brugerkontokontrollen, så prøv at slå advarsler fra for administratorer: Du vil ikke få mere besvær, men brugerkontokontrollen vil køre i baggrunden, og du kan stadig få dens andre funktioner.

For at gøre dette, sæt 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystemConsentPromptBehaviorAdmin' til 0. Du kan gendanne den normale brugerkontokontrolopførsel ved at sætte den til 2.

3 Skift ejeren

Installèr Windows på din computer og du vil blive bedt om at skrive dit navn, som så bliver gemt som den registrerede ejer (kør WinVer for at se dette på dit system).

Hvis du ikke er den første ejer af din pc, så vil du sikkert gerne skifte det navn, der er gemt som den registrerede ejer. Der er ingen åbenlys måde at gøre dette på, og det er her Registreringsdatabasen kommer ind.

Klik dig til 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsNTCurrentVersion' og du vil se både en 'RegisteredOwner' og en 'RegisteredOrganization'-værdi. Dobbeltklik på dem for at ændre dem.

4 Sorter filer ordentligt

At sortere filnavne i Stifinder kan være et problem. Som standard vil den placere 'Fil_v2.txt' før 'Fil_v15.txt': det er ikke ASCII-sortering, men det ser ud til at være fornuftigt. Men hvad nu hvis 'v' referer til et versionsnummer, og Fil_v15.txt faktisk burde komme først? Pludselig virker Stifinders standardmetode overhovedet ikke.

For at genskabe regulær ASCII-filsortering, gå til 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesexplorer', lav en DWORD-værdi kaldet 'NoStrCmpLogical' og sæt den til 1. Slet nøglen for at gendanne Sifinders standardsortering.

5 Opstartshjælp

Hvis Windows er lang tid om at åbne eller lukke, er der måske et problem. Find ud af hvad der sker, gå til 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesSystem' , lav en DWORD-værdi kaldet 'verbosestatus' og set den til 1. Genstart din pc og Windows vil fortælle dig, hvad den laver.

6 Få styr på mappetyper

Windows Vistas Stifinder vil 'intelligent' vælge din mappetype baseret på indholdet af mappen. Men det betyder, at mappen ”Hentede” filer vil ændre sig til en Musik-mappe, hvis du henter et par mp3-filer.

For at undgå dette, gå til 'HCUSoftwareClassesLocal SettingsSoftwareMicrosoftWindowsShell', slet undernøglen 'Bags' og lav en ny Bags-nøgle samme sted. Lav en nøgle kaldet 'AllFolders' under Bags, og en nøgle kaldet 'Shell' under denne. Klik på den for at åbne 'HCUSoftwareClassesLocal SettingsSoftwareMicrosoftWindowsShellBagsAllFoldersShell'.

Højreklik i højre panel og vælg 'Ny | Strengværdi' og kald denne 'FolderType'. Du vil stadig kunne skifte mappetype, men Vista vil ikke længere automatisk tildele en.

7 Nem kryptering

Nogle udgaver af Windows har altid tilladt dig at kryptere filer, men det er en akavet proces; du skal højreklikke filen, vælge 'Egenskaber', klikke på knappen 'Avanceret', sætte hak i 'Krypter indhold for at sikre data' og så trykke 'Ok' to gange.

For et simplere alternativ, gå til 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionexplorerAdvanced', lav en ny DWORD-værdi kaldet 'EncryptionContextMenu' og sæt den til 1. Nu kan du bare højreklikke på en fil og vælge 'Krypter',

8 Tilgå mapper hurtigt

Få hurtig adgang til enhver folder ved at hæfte den til Start-menuen. Kør regedit, gå til 'HKCRFoldershellexContextMenuHandlers' og klik 'Ny | Nøgle'. Tast '{a2a9545d-a0c2-42b4-9708-a0b2badd77c8}' (uden citationstegn) og tryk [Retur]. Hold så [Shift] nede og højreklik en mappe og vælg 'Fastgør til menuen Start'.

9 Øg kopieringsshastighederne

Vista giver en høj prioritet til dit lydkort, så du bør få gnidningsløs lyd, uanset hvad du gør. Dette kan dog forårsage langsommere netværkskopieringshastigheder.

For at skrue på dette, gå til 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionMultimediaSystemProfile'. Prøv at sætte 'NetworkThrottlingIndex' til mere end 10 – 50, eventuelt til 60, hvilket burde give effekt - genstart maskinen og test dine netværkshastigheder igen. Læs mere på www.support.microsoft.com/default.aspx/kb/948066.

10 Ordn din drev-visning

Hvis Stifinder ikke længere viser dit dvd-drev (eller tror, at det er et dvd-rom og ikke kan brænde diske), så gå til 'HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}' og slet

'LowerFilters' indstillingen. Dette virker oftest, men det vil måske ødelægge det program, der forårsagede problemet i første omgang. Hvis et program holder op med at virke, kontroller om det har en opdatering og geninstallér det så.

11 Tilgå skærmindstillinger hurtigt

Højreklik på skrivebordet i Windows Vista, og du kan ikke få direkte tilgang til skærmindstillingerne. Windows 7 vil ordne dette, men i mellemtiden kan du gå til 'HKCRDirectoryBackgroundshell', vælg 'Ny | Nøgle' og kald den 'Display Settings'. Højreklik '(Standard)' i det højre panel og skriv 'Skærmindstillinger' i værdidataboksen.

Højreklik nu Display Settings i venstre panel, vælg 'Ny | Nøgle' igen og kald denne nøgle 'command'. Dobbeltklik denne nye nøgles (Standard) value og skriv denne tekst: 'rundll32 shell32.dll,Control_RunDLL DESK.CPL,@0,3'. (Det er et nul der følger @-tegnet, og vær omhyggelig med at skelne mellem store og små bogstaver). Klik 'OK' og højreklik på skrivebordet for at se din nye skærmindstillingsmulighed.

12 Flere Live Messenger log-ins

Som standard vil Windows Live Messenger kun lade dig logge ind med en konto ad gangen. For at rette op på denne situation, gå til 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindows Livemessenger', lav en DWORD-værdi der hedder 'MultipleInstances' og sæt den til 1. Slet denne værdi for at genskabe indstillingerne til det de var før.

13 Ryd op i menuerne

Du har afinstalleret et program, men den har efterladt sig en gave: adskillige nu ubrugelige højreklik-menupunkter. For at ordne dette, gå til 'HKCR*' og 'HKCRDirectory'. Udvid shell og så 'shellexContextMenuHandlers'-nøglerne og kig efter nøgler under disse, som relaterer sig til din uønskede kommando.

På din computer hører nøglen 'HKCR*shellexContextMenuHandlers7-Zip' til 7-Zip indholdsmenuen, for eksempel, så for at fjerne dem ville vi højreklikke på 7-Zip-delen i venstre panel og klikke 'Slet'. Men vær forsigtig - slet kun en nøgle, hvis du er helt sikker på, at det er den rigtige.

14 Hurtigere backup

Windows XPs NTBACKUP forbedrer dens ydelse ved at vedligeholde en liste af systemfiler, som den ved du ikke ville tage backup af (såsom side-filen). Tilføj dine egne filer og mapper som du er ligeglad med, og du vil få et endnu bedre resultat. Se listen ved 'HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlBackupRestoreFilesNotToBackup'.

15 Ændr standardinstallationsmappen

De fleste programmer installerer sig automatisk i mappen Programmer, men hvis du vil pege et andet sted hen, naviger til 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion', ændr 'ProgramFilesDir'-værdien til at pege på din foretrukne mappe og genstart maskinen.

16 Omdøb drev

Tilføj en hukommelseskortlæser til en computer og Stifinder vil ofte stoppe Computer-mappen med enslydende drevnavne ('Flytbar Disk D:', 'Flytbar Disk E:' og så videre), og det gør det svært at skelne dem fra hinanden.

Men sådan behøver det ikke være. Hvis for eksempel drev G: er et CompactFlash-slot, så kan nogle få registreringsdatabaseændringer ændre det til at vise 'CompactFlash (G:)', hvilket giver et bedre overblik.

Start ved 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionexplorer' og lav en nøgle kaldet 'DriveIcons'. I den laver du en nøgle med drev-bogstavet ('G' i dette eksempel), og i den laver du en ny nøgle ved navn 'DefaultLabel'. Dobbeltklik denne nøgles (Standard) værdiangivelse, giv den navnet 'CompactFlash' (eller hvad du nu finder passende).

17 Tøm side-filen

Windows gemmer hukommelses-sider i dens side-fil (page-file), efterhånden som du arbejder. Det er fint, medmindre fremmede får adgang til dit system. Hvis så, så kan de måske bladre igennem side-filen og finde private informationer.

For at undgå dette, gå til 'HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management', sæt 'ClearPageFileAtShutdown'-værdien til 1 og genstart maskinen. Windows vil nu slette indholdet af side-filen hver gang den lukker ned. Det forlænger nedlukningen men forøger din sikkerhed.

18 Nedbrud på kommando

Et nedbrud og en blå skærm er for det meste dårlige nyheder, men en gang i mellem vil du måske gerne starte et selv. Du har måske brug for at teste Windows' fejlrapportering, for eksempel. Der er et registreringsdatabasetrick, der kan hjælpe dig med dette.

Gå til 'HKLMSYSTEMCurrentControlSetServicesi8042prtParameters', lav en DWORD-værdi kaldet 'CrashOnCtrlScroll' og sæt den til 1. Genstart maskinen, hold højre [Ctrl] nede og tryk på [Scroll Lock] to gange.

Brug denne funktion med omtanke: den giver et nedbrud som alle andre, og der er en risiko for harddisk-korrumpering. Slet CrashOnCtrlScroll-værdien når du er færdig med den, for at være på den sikre side.

19 Spar cpu-tid

En gennemsnits-pc har på ethvert tidspunkt adskillige programmer ventende for at bruge processoren, og Windows allokerer så hvert program noget tid på cpu'en på skift. Som standard er denne tid meget kort, og det giver en hurtigt-reagerende computer, men nogen gange betyder det, at Windows spilder tid på at skifte mellem processer.

Løsningen? Du kan prøve at gøre det som Windows Server gør: sæt dit system op til at bruge lange allokeringstider. Sæt 'HKLMSYSTEM CurrentControlSetControlPriorityControlWin32PrioritySeparation' til 16 (hex). Længere allokeringstider betyder færre skift mellem programmer og derfor mindre spildt tid.

Det kan dog skubbe nogle programmer for meget, og du vil måske begynde at bemærke spil der hakker eller videoafspilning, der kører mindre glat. Hvis du bemærker problemer, så gendanner du bare den originale Win32PrioritySeparation-værdi (2 hex).

20 Slå automatisk afspilning fra

Windows' automatiske afspilning af programmer er en potentiel sikkerhedsrisiko, fordi den automatisk kører kode, når du forbinder enheder, der kan fjernes, til din pc. Hvis du kan leve med at gøre ting manuelt, så er det sikrest at slå denne funktion fra. På nogle systemer kan dette udelukkende gøres fra Registreringsdatabasen.

For at gøre det, gå til 'HKLMSOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionIniFileMapping', og lav en nøgle der hedder 'Autorun.inf'. Dobbeltklik på den nye nøgles (Standard) værdi og skriv den nye værdi '@SYS:DoesNotExist'.

Slet nu Registreringsdatabasenøglen 'HKCUSOFTWARE MicrosoftWindowsCurrentVersionexplorerMountPoints2'. Windows vil nu ikke længere køre kode automatisk fra cd'er, dvd'er eller eksterne diske; du er nødt til at gøre det selv.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Fakta

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Fakta

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Skræddersy selv

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]