Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Beskyt din netbook

De små, billige netbooks er på kort tid blevet "in". Folk på farten, også i erhvervslivet, har i overvældende grad taget dem til sig. Men det gør dem også til oplagt mål for de kriminelle på nettet.

Af Jan Kalf Larsen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De små, fleksible bærbare computere, der populært går under navnet netbooks, vinder hastigt indpas. Det skyldes ikke mindst, at de er billige, fleksible og lette. Det gør dem ideelle for folk på farten.

"I Danmark er der solgt 140.000 netbooks til og med første kvartal i år. Cirka 10 procent har været til erhverv. På verdensplan er der til og med første kvartal i år solgt 13,3 millioner netbooks. Heraf har omkring 15 procent været til erhverv," oplyser Anders Elbak, der er Research Manager hos analysefirmaet IDC.

Ifølge et andet analysefirma, Abiresearch, vil der blive solgt 35 millioner netbook-enheder i 2009 på verdensplan. Ganske overvældende, når der tænkes på, at produktkategorien først opstod sidst i 2007 med Asus' Eee-pc'er.

Fordele er også ulemper

Paradoksalt nok er en netbooks fordele også dens ulemper, i hvert fald sikkerhedsmæssigt. Flertallet af netbooks har for eksempel Windows XP som styresystem. Det er et styresystem, som de cyberkriminelle kender nærmest til bevidstløshed. Dermed kan netbook-ejere være sikre på, at alle de store angreb i høj grad også er rettet mod dem.

En anden udfordring er størrelsen på en netbook. Fordi den er lille og fleksibel, tager mange den med på farten, hvor den er meget nem at glemme eller få stjålet.
Den lave pris på netbooks, typisk fra omkring 1.000 kroner, er også problematisk ud fra et sikkerhedsperspektiv. Når den koster så lidt, køber mange bare en ny, hvis den bliver væk uden at tænke på de følsomme data, der ligger på den.

Færre ressourcer

Netbooks er heller ikke hurtige og har mindre kapacitet set i forhold til dens større søskende, bærbare og stationære computere. Derfor fristes mange brugere til at lukke eller afinstallere sikkerhedssoftwaren, fordi det kræver for mange ressourcer eksempelvis i form af reduceret regnekraft og hastighed. Hos Kaspersky fraråder man dette på det kraftigste.

"Det er forståeligt, at man vil udnytte de få ressourcer, en netbook har. Men helt at afinstallere sikkerhedssoftware er kritisk. Bliver netbook’en inficeret med crimeware, der efterfølgende lader ens netbook indgå i et botnet, så rækker de knappe ressourcer blot endnu kortere," forklarer Eva Maria Matell, der er administrerende direktør for Kaspersky Lab i Norden.

Hun pointerer desuden, at Kasperskys sikkerheds-software er der mulighed for at sætte sikkerhedssoftwaren i såkaldt gaming mode. Det sikrer, at så få ressourcer som overhovedet muligt bliver brugt.

Mangler ofte optisk drev

En af grundene til den lave pris er desuden, at netbooks ofte ikke har et optisk drev. Dermed skal man som netbook-bruger ofte ty til alternativer, når der skal installeres software på den. For eksempel ved at hente softwaren via internet.
Men det at gå på internet, inden sikkerheds-software er blevet installeret, udgør jo en sikkerhedsmæssig risiko i sig selv. Derfor bør denne type software installeres inden ens netbook slippes løs på nettet.

For at undgå dette dilemma, tilbyder Kaspersky Lab som nogle af de første sikkerheds-software på et USB-drev til nem og hurtig installation. Efterfølgende er ens netbook godt beskyttet og klar til at gå på internettet.

Fem gode råd

Sikkerhed i netbooks handler om to ting: Sikkerheden af de data, der ligger på computeren, hvis den bliver væk. Og computerens værn mod angreb fra cyberkriminelle i form af spam, vira og hacking.

Med lidt sund fornuft og robust sikkerhed behøver man ikke ligge vågen om natten på grund af frygt for sikkerheden på sin netbook.

Eva Maria Matell fra Kaspersky Lab har således fem gode råd, der er nemme at efterleve, og som gør netbook'en væsentlig mere sikker:

1) Betragt din netbook som enhver anden computer sikkerhedsmæssigt

2) Installer kun relevante programmer og opdatér dem regelmæssigt

3) Sørg for at have et godt sikkerhedsprogram, der opdaterer regelmæssigt

4) Brug stærke sikkerhedskoder (kombinationer af store og små bogstaver samt cifre) for at beskytte adgang til netbook’en og softwaren

5) Lav regelmæssig backup af dine data – i tilfælde af at uheldet er ude