Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lær at bruge Skype

Sådan får du bedre forbindelse med Microsofts kommunikationsværktøj.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Med Skype kan man foretage gratis opkald mellem pc’er overalt i verden. Når man har et abonnement, kan man også ringe til eksterne telefoner og modtage opringninger ved hjælp af et onlinenummer. De følgende tips hjælper dig med at få det bedste ud af tjenesten.

1. Afprøv dit udstyr

Skypes velkomstskærm har en praktisk genvej, så du kan afprøve dine lydenheder. Klik ’Check your sound works’, og klik så på knappen for at afprøve hver af dine enheder – højttalere, mikrofon og video (hvis det er muligt) – en efter en. Hvis testen svigter, kommer Skype med nogle enkle forslag til at afhjælpe problemet. Det kan dreje sig om at sørge for, at din headset-port (typisk mikrofonindgangen) er valgt som standard-enhed. Følg anvisningerne, og prøv at løse problemet.

Skype tilbyder at foretage en prøveopringning for dig – du taster et nummer, hører en kvindestemme og prøver at optage en besked. Nu kan du afprøve din mikrofons lydkvalitet og sikre, at lydstyrken er rigtig. Skype justerer automatisk lydstyrken for din mikrofon og dit headset for at løse eventuelle problemer, men du kan også selv justere disse indstillinger ved at vælge ’Tools | Settings | Audio settings’. Du kan klikke på ’Show advanced options’ og indstille standardenhederne.

2. Prøv bluetooth

Skype fungerer sammen med alle mikrofoner, højttalere og hovedtelefoner, forudsat at de er rigtigt installeret. Det omfatter også bluetooth-headsets, hvis din computer har en bluetooth-modtager. Når din pc’s bluetooth-modtager er tændt, og dit headset er i pairing-tilstand, skal du dobbeltklikke på det bluetooth-ikon, der kommer frem i meddelelsesfeltet på værktøjslinjen og klikke ’Add’ under ’Devices’.

Klik ud for ’My device is set up and ready to be found’, efterfulgt af ’Next’. Vent, mens Windows prøver at finde dit headset. Når det kommer frem på listen, vælger du det og klikker ’Next’. Vælg de relevante indstillinger ifølge manualen til dit headset. Hvis det er nødvendigt, skal du skrive kodeordet. Klik ’Next’ for at se, at enheden er tilsluttet, og klik ’Finish’.

3. Importer kontakter

Når du har en komplet liste over kontakter gemt i Skype, bliver det meget enklere at foretage opkald. Du kan tilføje en individuel kontakt ved at vælge ’Contacts | Add a contact’ og derefter skrive den relevante information manuelt.

Hvis den pågældende person allerede er på Skype, modtager han eller hun en kontaktanmodning, men du kan også importere flere kontakter fra en liste eller fra eksisterende webmail- eller Facebook-konti. Vælg ’Contacts | Import contacts’.

Vælg nu den kontotype, du vil importere fra, og skriv dit brugernavn og kodeord for at få forbindelse til tjenesten og overføre data. Hvis nogen af disse mennesker allerede har Skype-konti knyttet til deres e-mail-adresser, bliver de vist. Klik ’Add those contacts’ for at sende dem en kontaktanmodning. Navne og telefonnumre bliver under alle omstændigheder gemt til dig.

4. Instant messaging

Når du er koblet på Skype, kan det fungere som et instant messaging-program i stil med Yahoo og Windows Live Messenger. Du kan når som helst udveksle tekstbeskeder med onlinekontakter eller gå til en audioopringning. Vælg blot en onlinekontakt, skriv din besked, og klik ’Send’. Så bliver der indledt en samtale.

I dine indstillinger kan du vælge, om andre brugere kan se en animeret blyant, mens du skriver noget. Du kan også sætte Skype til kun at modtage beskeder fra folk i sin kontaktliste, og du kan vælge at få en oversigt over alle dine samtaler. Vælg ’Tools | Options’, og gå til ’IM and SMS’, før du klikker på ’Show advanced options’. Nu kan du ændre alle disse indstillinger, så de passer til dine behov.

5. Begynd med Windows

Skype er som standard indstillet til at starte, når Windows bliver kørt. Det er praktisk, hvis man vil kunne tale til enhver tid, men det kan være irriterende, hvis man har brug for at arbejde uden afbrydelser. Du kan indstille Skype til kun at køre, når du åbner det, ved at vælge ’Tools | Options | General settings’. Fravælg boksen ’Start Skype when I start Windows’. Klik ’Save’.

Nu du er her, kan du også indstille Skypes visuelle stil. Standardudseendet er Skype-stilen, men du kan i stedet vælge ’Classic Windows’. Du kan ændre de standardlyde, som Skype bruger, ved at klikke på ikonet ’Sounds’ og vælge den lyd, du vil bruge.

6. Onlinenummer

Før du ringer op til telefoner, skal du købe et Skype-abonnement eller Skype-kredit. Klik ’Skype | Account’ og derefter ’Buy more credit’ eller ’Get a subscription’. De fleste abonnementer giver dig et nummer, så folk kan ringe til dig på Skype fra fastnettet. Begynd med at vælge ’Online number’, og klik ’Set up now’.

Vælg et land på listen – folk, der ringer til dig fra det land, bliver afkrævet lokale tariffer, og det er derfor ideelt, når man vil tale med venner og slægtninge i udlandet. Der er kun et begrænset antal områdekoder til rådighed. Vælg den, der er tættest på dig, og klik så på et af de foreslåede numre, eller prøv at vælge et selv. Fraklik boksen, hvis du ikke vil se det nummer, når du ringer til telefoner via Skype, og klik så ’Activate number’.

7. Besvar en besked

Du kan indstille din voicemail til at modtage beskeder, når du ikke er online. Det gør du ved at vælge ’Tools | Options | Calls | Show advanced options’. Vælg ’Voicemail’ i feltet til venstre. Klik i boksen ’Send unanswered calls to voicemail’. Klik ’Record’-knappen, og brug din mikrofon til at indtale din udgående besked.

Hvis du ikke indtaler en besked, bliver der i stedet brugt en standardbesked, men det giver god mening at indtale en, for det giver et mere personligt indtryk. Du kan også vælge at sende opkald til voicemail, hvis du afviser et indgående opkald, eller hvis du allerede er i gang med et opkald. Klik på de relevante valgmuligheder. Til sidst klikker du ’Save’ for at gemme indstillingerne.

8. Få ekstrafunktioner

Ved hjælp af Extras kan du føje funktioner til Skype via plugins. I den seneste version af Skype er Extras Manager som standard slået fra. Når du vælger Tools-menuen, er funktionen ’Extras’ grå. Hvis det er tilfældet, skal du afinstallere og geninstallere Skype.

Download den version af Skype, der ligger på Extras-siden. Det er en lidt ældre version af programmet. Mens softwaren bliver installeret, klikker du ’Options’ i Hello-skærmbilledet, klikker ’Installe Skype Extras Manager’ og klikker ’I agree – Install’. Når det er afsluttet, kobler du dig igen på Skype og vælger ’Tools | Extras | Get extras’.

Blad gennem kataloget, og installer en funktion ved at klikke på den grønne knap ved siden af den. Nogle ekstrafunktioner giver mulighed for at dele et whiteboard eller spille spil med folk på din Skype-kontaktliste. Andre rummer praktiske optagelsesfunktioner.

9. Optag opkald

En af ekstrafunktionerne er MP3 Skype Recorder, som man kan hente direkte her. Det er et gratis program, der automatisk optager alle dine lydsamtaler over Skype og gemmer dem i mp3-format. Det kan dække Skype to Skype-opkald og SkypeOut-opkald til en fastnetforbindelse.

Det ligger i proceslinjen, hvorfra det overvåger Skype og automatisk begynder at optage, når du foretager et opkald. Du skal fortælle andre deltagere i opkaldet, at det bliver optaget, navnlig hvis du vil bruge optagelsen senere. Hvert opkald bliver gemt som en separat mp3-fil lagret i standarddestinationen. MP3 Skype Recorder kan også optage flere opkald, der finder sted samtidig, mens et af opkaldene er sat på pause.

10. Skype-knap

Du kan føje en Skype-knap til dit website eller din blog. Så kan besøgende se, om du er online. Hvis de har Skype installeret på deres pc, kan de ringe dig op med et enkelt klik. Du kan endda føje knappen til en e-mail-signatur, således at modtageren af din mail hurtigt kan klikke på den og ringe dig op for at tale om mailens indhold.

Du kan få dine egen Skype-knap ved at klikke ind på denne side og skrive dit brugernavn. Vælg den knaptype, du vil bruge. Når du har gjort det, kan du se knappen nedenunder. Ved siden af den er den kode, som du kan indføre på dit website eller i din e-mail. Kopier og indsæt denne kode som html-kilde i dit website eller i din signaturfil til e-mail.