Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Få mere ud af mapperne

Windows er det mest tilpasningsvenlige styresystem. Et af de steder, hvor du kan indrette funktion og design efter dit eget hoved er mapperne.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mapperne er tæt på at være det vigtigste enkeltelement i din computer. Her lægger du dine dokumenter, musikfiler, videofiler, fotos og andre filer, og du bruger mapperne stort set, hver gang du tænder computeren – ofte uden at skænke det nogen videre tanke.

Men Windows er verdens mest fleksible styresystem, og mapperne kan stort set indrettes efter den måde, du arbejder på, så det er nemmere at finde de filer, du har brug for.

Du kan ændre måden, filer vises på, og vælge det layout, listen over filerne skal have, og endda ændre den måde, Windows søger på.
Her kigger vi nærmere på, hvordan du får mere ud af mapperne med Windows 8.1, men tipsene kan også bruges, selv om du benytter Windows 7 eller Windows 8.

Du kan finjustere mappeindstillingerne med mappernes bånd (i Windows 7 bruges den særlige menu ”Organiser”). Her kan du gå dybt ned i indstillin-gerne, så computerens mapper ser ud, som du bedste kan lide det.

Som udgangspunkt vises tekstdokumenter som ikoner og fotos som minibilleder. Hvis du hellere vil have flere informationer, skal du vælge indstillingen ”Detaljer” under ”Vis”.

I dette område af mappen kan du se et minibillede eller noget af teksten, når du vælger en fil, hvis du har tilvalgt “Indholdsrude”.

Biblioteker

Enkeltmapper, som samler indhold fra store dele af pc’en. Du kan bruge biblioteket Dokumenter til at få adgang til filer, selv om de er lagret et andet sted.

Naturlig søgning

En hurtig og effektiv søgemåde, der gør det muligt at anvende naturlige ord og sætninger.

Ikoner

Windows kan vise billeder og dokumenter som ikoner i mapperne. Du kan få billed-ikonerne til at blive store – til at blive minibilleder.

For at tilpasse mapperne, så de passer til dine behov, skal du først åbne en mappe. Her starter vi med mappen ”Dokumenter”, men du kan lave stort set de samme ændringer i alle mulige andre mapper eller biblioteker i Windows. Vi åbner først mappen (i Windows 8.1 skal du højreklikke på mappen Start og vælge den fra Stifinder).

Først kan du ændre den måde, som dokumentikoner vises på. Som standard vises tekstfiler (herunder tekst- og regnearksdokumenter) som små ikoner, og billeder vises som et minibillede. Hvis du vil ændre dette, får du nye valgmuligheder under menupunktet ”Vis” (eller i Windows 7 med rullegardinsmenuen øverst til højre).

Nu viser der sig en række forskellige nye måder at se mapperne på. Du kan gøre ikoner større med for eksempel ”Store ikoner”. Du kan vælge ”Detaljer” for at få liste med dine filer sammen med informationer som ”Ændringsdato” og ”Filtype”. Prøv dig frem. Nogle gange er én visning bedst, andre gange er det en af de andre.

Vil du have bedre overblik? Så skal du indsætte en ”Indholdsrude”, hvor du kan se, hvad et valgt dokument indeholder – eller afspille dele af en musikfil. Du finder knappen for denne rude under ”Vis” i Båndet øverst (I Windows 7 gør du følgende: Organiser > Layout > Indholdsrude).

Hvis du vil finjustere dine mappeindstillinger endnu mere, skal du ind i ”Genskaber”. Du vælger i menuen øverst ”Vis” og derefter ”Indstillinger” (I Windows 7: Organiser > Mappe- og søgemuligheder). Herefter føres du hen til en liste med mulige indstillinger (den er næsten ens for Windows 8 og Windows 7).

Når du åbner indstillingsmenuen, finder du to virkelig brugbare indstillinger. Den første er muligheden for at ændre den måde, mapper viser sig på, når du kigger dem igennem. Som standard åbner en ny mappe i samme vindue, men hvis du klikker i ”Åbn hver enkelt mappe i et separat vindue”, vil de vise sig i en ny rude hver gang.

Måske foretrækker du kun at skulle klikke én gang for at åbne en mappe – i stedet for at dobbeltklikke. I så fald skal du markere ud for linjen ”Enkeltklik for at åbne et element”, og herefter kan du åbne mapper på en helt ny måde. Du kan altid gå tilbage til dobbeltklik, hvis du fortryder.

Det er nemt at søge efter dokumenter. Brug søgefeltet øverst til højre, så vil Windows søge i den aktuelle mappe og de underliggende mapper. Windows søger i alt fra filnavne til tekst. Men du kan i nogen grad styre søgningen og nedbringe søgetiden ved at vælge søgemuligheder fra under Vis > Indstillinger > Søg.

I Windows 8/8.1 kan du skrive sætninger og udføre en såkaldt naturlig søgning. I Windows 7 (billedet) kræver det, at du i ”Mappe- og søge-indstillinger” går ind under fanen ”Søg” og vælger ”Brug naturlig sprogsøgning”. Søgningerne kan også udføres fra søgevinduet i Windows 8/8.1 og med Start > Søg i Windows 7.

Nu har du indstillet dine mapper, så de er nemmere at anvende. Muligheden for en indholdsrude eller søgning med naturligt sprog viser, hvor nemt det er at tilpasse sin computer til at fungere efter ens egne behov. Men prøv at lege med nogle af de andre indstillingsmuligheder. Måske kan Windows blive endnu bedre for dig.