Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bærbar med Core i3-processor og god batterilevetid inden for budgettet

Her er en bærbar computer, hvor der fokuseres på at levere så meget computer for pengene som muligt. Hardwaren er relativt beskeden, men til prisen er nogle kompromisser nødvendige.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

MEDION AKOYA E6416 MD99540 ligner en typisk 15,6" MEDION bærbar, som vi har lært dem at kende fra ALDI butikkerne her i Danmark. Der er tale om en Windows 8.1 bærbar, der egner sig til hverdagsbrug med alt, hvad det indebærer.

Computeren vil være at finde til salg i danske ALDI forretninger fra onsdag den 25. marts 2015 til en pris af 2999 kroner.

Den bærbare computer er udstyret med en Intel Core i3 dual core-processor, hvilket er interessant. For det første fordi det er en processor med den nyeste Intel-arkitektur, der er fremstillet ved hjælp af 14 nm litografi. For det andet har Core i3-processoren nogle medfødte fordele i forhold til Pentium-processorer, der ellers ofte ses i billige bærbare.

Alt i alt ser denne bærbare computer ud til at have nogle af de kvaliteter, som kan gøre den til et godt køb for den prisbevidste køber. Med en vægt på 2,27 kg og en tykkelse på blot 25 mm er den også relativ let at få plads til i tasken.

Set udefra ser den ud til at kunne være en ret billig bærbar, der stadig har en anstændig ydelse, og batterilevetiden er også fin, som vi vil vende tilbage til senere.

Konstruktion

MEDION AKOYA E6416 MD99540 gør et ganske fint førstehåndsindtryk, kabinettet fremstår ganske elegant, selvom det er fremstillet i plastik. Det har det velkendte look, hvor overfladen minder om børstet titanium. Overfladen er behandlet, så overfladestrukturen fremhæves, hvilket giver et interessant udseende, der heller ikke virker så billigt.

Kabinettet på MD99540 er kun semistift, det kan vrides, når skærmen er slået op. Vi ville have foretrukket, at konstruktionen var en anelse mere rigid, men på den anden side er konstruktionen solid, når skærmen er klappet ned, hvilket gør den bærbare helt stabil, når den skal flyttes.

Tastaturet er forsænket og udmærket at skrive på, den indbyggede håndledsstøtte giver en god støtte, hvilket letter skrivningen. Tasterne er mellemstore, og der er tilstrækkelig afstand til, at det er let at betjene uden for mange fejl. Tasterne føles lidt til den ′bløde′ side, tasterne har en mellemlang vandring. Man kunne måske ønske sig lidt mere resolut feedback, når der tastes, men generelt er det et glimrende tastatur. Der er også et numerisk tastatur.

Den store clickpad med integrerede museklik-funktioner kan deaktiveres, når man skal skrive, hvilket er glimrende. Touch-operationer fungerer generelt udmærket, når der skal udføres almindelige handlinger og multitouch-operationer. Når det kommer til Windows 8-gestures, så har oplevelsen være lidt mere svingende.

Oplevelsen med touchpad'en har været i orden, omend vi godt kunne ønske os, at den undertiden reagerede lidt mere promte og konsekvent. En ting irriterer ved denne clickpad, den er en lille smule skævt monteret, det er ikke meget, man skal mærke efter med fingrene for at opdage det, men det burde ikke være sådan.

Skærmen er monteret på to solide hængsler, der har et fast greb på skærmrammen. Imellem de to hængsler stikker den øverste del af batterihuset frem. Denne del er afrundet, og dens matte rustikke udseende supplerer designet udmærket. Batteriet selv er i øvrigt ikke så let at fjerne som sædvanlig, her skal brugeren anvende en skruetrækker for at kunne gøre dette. Skærmens skærmramme består af mat plast og er lidt fremstående i forhold til selve skærmen. Det er en god måde at identificere på, at der er tale om en bærbar computer uden touchskærm.

De to højttalere sidder bag tastaturet. Materialet i dette område er det samme som på resten af den bærbare, her er den bare delvist perforeret, undtagen ud for hvor de to højttalere er placeret, her er perforeringen helt gennemført.

Når det kommer til støj har MD99540 en hel igennem behagelig adfærd. Den er helt stille under normale omstændigheder. Blæseren laver selvfølgelig mere støj, hvis den bærbare presses, men det er generelt ikke noget problem.

MD99540 er Dolby Advanced Audio-certificeret. Det giver dog blot en acceptabel lydkvalitet, mere kan det ikke svinge sig op til.

Hardware-niveau

Det interessante ved MD99540 er, at den er udstyret med en Intel Core i3 dual core-processor på trods af den moderate salgspris. Dette giver den bærbare computer en kant, når det kommer til ydeevne i forhold til bærbare med Celeron-processorer, Pentium-processorer eller AMD-processorer i det laveste segment.

Intel Core i3-5010U dual core-processoren har en arbejdsfrekvens på 2,1 GHz, den understøtter Hyper Threading, hvilket betyder, at fire tråde kan håndteres samtidigt. Turbo Boost 2 understøttes derimod ikke, så hastigheden øges ikke, når opgaverne bliver hårdere. Det har en maksimal TDP på 15 watt, hvilket skulle gøre denne bærbare i stand til at spare på batteriet i temmelig lang tid.

Vi har brugt SiSoftware Sandra 2015 benchmark-programmet blandt andet til at at isolere processorens ydeevne. Her scorer MD99540 en aggregeret score på 34,36 GOPS (Giga operationer i sekundet) i den CPU aritmetiske test. Det er ikke nogen høj score, men det viser, at processoren i denne bærbare er tilstrækkelig stærk til at håndtere ikke bare surfing og lettere underholdning. Den kan også klare andre lette til medium krævende opgaver uden normalt at støde på vanskeligheder.

MD99540 gør det okay i CineBench R15 benchmarken, hvor resultatet lander på 23,54 fps i OpenGL-testen, samt en score på 219 point i multi- CPU-testen. Det gør det klart, at processoren har en rimelig ydelse uden dog at imponere i forhold til de stærke Core i5- og Core i7-processorer. Den grafiske score er ikke en af de stærke sider ved denne bærbar, uden dog at være helt uden evner.

Den integrerede Intel HD Graphics 5500-løsning har en basishastighed på 300 MHz med en maksimal frekvens på 900 MHz. Der kan tilsluttes tre skærme, og grafikken er fin til almindelige opgaver, men brugeren skal ikke forvente at spille moderne spil ved højere end middelindstillinger.

MD99540 har 4 GB DDR3 1600 MHz hukommelse, hukommelseskontrolleren i processoren understøtter op til 16 GB hukommelse. For en konfiguration som den her, er de 4 GB en passende mængde hukommelse, selvom mere hukommelse sjældent er en dårlig idé.

Her vil tilføjelsen af et ekstra 4 GB ramklods betyde, at hukommelseskontrolleren kan arbejde i dual channel mode, hvilket den ikke kan fra starten af, da der blot er installeret en ramklods.

I PCMark7 opnås en PCMark suite score på 2593 PCMarks. Det er en beskeden omend fin score, der viser den bærbare computer, som den er, en computer velegnet til dagligdags opgaver, der ikke er for krævende. Denne score er stærkt påvirket af det valgte systemdrev, en SSD ville have styrket denne score i høj grad.

I PCMark 8 har vi kørt såvel home benchmarken samt work benchmarken, der begge viser nøjagtig, hvad de er navngivet som, endelig har vi kørt storage-testen.

Home benchmark viser systemets evne til at håndtere typisk daglig brug af hjemmecomputeren, testen er ikke krævende. Her scorer MD99540 2187 point, hvilket er fint uden at være overdrevet godt. Work-testen viser, hvordan computeren håndterer grundlæggende arbejdsrelaterede opgaver, der ikke er alt for krævende, her scorer MD99540 2517 point, en score der viser, at MD99540 har alle de nødvendige funktioner til at håndtere daglig brug ganske godt.

PCMark 8 storage-testen giver 1988 point, hvilket er et fingerpeg om, at harddisken ikke er alt for hurtig.

Vi har også testet den 500 GB store harddisk ved hjælp af vores HD Tune Pro 5.50 benchmark. Her er den gennemsnitlige læsehastighed målt over hele drevet 91,8 MB/s. Det er en score, der ikke er decideret dårlig, men den ophidser bestemt heller ikke nogen.

I filtesten i samme benchmark er den sekventielle læsehastighed målt til at være 102,1 MB/s, mens den sekventielle skrivehastighed er målt til at være 103,4 MB/s. Generelt viser dette, at harddisken er en gennemsnitlig størrelse, når vi kigger på hastigheder. Den gennemsnitlige søgetid på 18.30 ms er heller ikke noget at råbe hurra over.

MD99540 synes at have sin styrke i processorintensive opgaver, og knapt så meget i harddiskintensive opgaver. For prisen gør den et godt stykke arbejde.

De sidste målinger, vi har gjort, er en af de vigtige for en bærbar. Batterilevetiden er meget vigtig for de meget lette og meget mobile notebooks, men det er også vigtigt for en bærbar på 15,6″ som denne. Ved hjælp af Powermark benchmark har vi målt batteriets levetid i MD99540 til at være 3 timer 32 minutter i den balancerede test, der består af webbrowsing, video, spil og tekstbehandling, og 6 timers 39. minut i den mindre krævende produktivitetstest, der består af webbrowsing og tekstbehandling.

Det er meget opmuntrende resultater specielt i produktivitetstesten, der meget godt modsvarer, hvad man vil anvende denne bærbare til.
Batteriets levetid er et af de mest positive aspekter ved MD99540, især når prisen tages i betragtning.

Skærm og funktioner

MD99540 har en skærm med en opløsning på 1366 x 768 pixels, som nævnt er det ikke en touchskærm. Der anvendes et TN-panel, hvilket er tydeligt, når betragtningsvinklerne studeres. De vertikale betragtningsvinkler er dårlige, mens de horisontale betragtningsvinkler er bedre. Skærmen der er rimeligt lysstærk kunne dog med fordel have været endnu mere lysstærk, men til prisen er det meget passende.

Skærmopløsningen er, selvom den stadig benyttes i mange billige bærbare, begyndt at se en anelse gammel ud, sammenlignet med de mange højopløselige skærme på markedet.

MD99540 har nogle gode features af en bærbar i sit prislejde, der er et DVD/CD-brænder combo-drev, der understøtter dual layer medier. Ud over dette er der to USB 3.0-porte, to USB 2.0-porte, HDMI-udgang, VGA og 3-i-1 kortlæser samt en 1 Gbit/s RJ45 Ethernet-port.

Der er også et multi-lydstik (mikrofon/headset). MD99540 er også udstyret med et Intel Wireless-AC 3160 netværkskort. Bluetooth 4.0. er også en del af pakken. 802.11ac-understøttelsen er en fin ting.
Som sædvanlig fra MEDION leveres MD99540 med et udvalg af gratis software.

Denne gang er det Windows Essentials, MEDION MediaPack, som består af fire Ashampoo-programmer. Der er også MEDION Home Cinema Suite, som består af fem CyberLink-programmer. Der er en 30 dages gratis prøveversion af Office 365 og 30 dages prøveversion af McAfee LifeSave.