Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bredskuldret luksus-skærm med 2,5K-opløsning

Til tv-brug er 21:9 LCD-paneler aldrig slået an. Formatet er dog velegnet til it-brugere, som vil have maksimalt over-blik over et stort virtuelt skrivebord.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

”Kærlighed ved første blik” kan lyde som stærke ord om noget så hverdagsagtigt som en computerskærm, men prøv at se nærmere på Dell U3415W. Denne let kurvede monitor er usædvanligt bred og forholdsvis lav, og allerede inden den er tændt, signalerer dens byggekvalitet, design og fod masser af klasse. Hvad man vel også kan tillade at forvente af en skærm til den pris.

Bredere end widescreen

Dell U3415W har et 34” LCD-panel af ips- (In-Plane Switching) typen med en opløsning på 3440 x 1440 pixel – mere end FHD og mindre end UHD – og er med sit 21:9-format bredere i forhold til højden end en almindelig 16:9-skærm.

Dell U3415W har en let krumning. Den godt 80 cm brede skærm i 21:9-format giver frihed til at have flere vinduer åbne ad gangen eller vise indhold fra to forskellige kilder.

21:9 svarer til biografernes ”cinemascope”-format, men filmvisning bliver næppe den primære anvendelse for denne skærm. Billedets højde svarer til en almindelig 27-tommer, og dets bredde på 80 cm lægger 20 cm til 27’eren. Derfor er det oplagt at sætte den nye skærm på arbejdspladser, hvor der multitaskes, og det ellers ville være smart med to mindre skærme på 24” eller 27”. Umiddelbart er der ikke penge at spare ved at vælge denne Dell, men den stiller ikke særlige krav til et grafikkort, og opsætningen bliver enklere til glæde for it-supporterne i en virksomhed.

Set fra oven krummer skærmen en smule. Det drejer sig om ca. 2 cm over de 80 cm i bredden. Det er meget mindre end f.eks. et 65” kurvet Samsung-tv, som krummer ca. 6 cm over en bredde på 145 cm. Dells udformning er med til at give et let og elegant design, og især for brugere af skærmbriller kan det måske aflaste øjnenes fokusering, at der ikke er helt så langt ud til kanterne som ved en traditionel plan skærm.

Selve skærmoverfladen er halvblank og har det bedst under optimerede lysforhold, men lysstyrken er rigelig til at undertrykke spejling af vinduer og lamper ved almindeligt arbejde med hvide dokumentbaggrunde.

Fleksibel og ergonomisk

Bortset fra at der ikke er en analog VGA-indgang, har Dell ikke sparet på tilslutningerne. Den ene af de to HDMI 2.0-kompatible terminaler understøtter MHL, som er perfekt til bærbare enheder. En almindelig og en mini displayport-indgang suppleres af en udgang efter samme standard, så billedet kan blive endnu bredere ved tilslutning af endnu en skærm.

Det er muligt at vælge PIP (Picture in Picture) eller PBP (Picture by Picture), hvis brugeren håndterer to forskellige kildeenheder. Skærmen kan naturligvis også fungere som USB 3.0 hub med to indgange og fire udgange, og et par små højttalere med en effekt på 9 W er placeret i underkanten og spiller ned i bordet.

Den it-mæssige ergonomi er helt i top. Skærmen kan hæves/sænkes, vippes og drejes, så enhver kan få optimale arbejdsforhold. Dette er selvfølgelig ikke unikt for Dell, men selv om bordfoden hovedsageligt består af plastik, virker hele konstruktionen gennemsolid og skabt til et langt arbejdsliv. Og når bordfoden afmonteres, er det nemt at skrue et såkaldt VESA 100 vægbeslag på skærmens bagside.

Adgangen til de overvældende mange indstillinger er også typisk Dell, og det er ikke ment som en kompliment. Nogle über-diskrete touchfelter nederst på rammen bruges til lyd, indgangsvalg og navigation i menuerne. Heldigvis kan mange indstillinger udføres på computeren med den medfølgende Dell Display Manager software. Det er ikke det mest sexede program, men det klarer jobbet.

Kalibreret billedkvalitet

Som andre af de bedre Dell-skærme kommer hver enkelt U3415W med sin egen rapport fra fabrikkens kalibrering af farvegengivelsen. Det kræver en højere ledvogtereksamen at afkode alle disse målinger, men i det mindste er det forholdsvis nemt at se, at lysstyrken over hele skærmfladen er meget ensartet, hvad der også bekræftes rent subjektivt.

Skærmens kalibrering er foretaget i ”Standard”-indstilling, som svarer til sRGB. Under testen har U3415W stået ved siden af en godt et år gammel U3011 30”-skærm af samme mærke, og når den sidste også er sat til sRGB, ligner de to billeders farver hinanden som to Tuborg fra samme kasse.
Som værktøj er U3415W meget behagelig at arbejde med. Billedet står særdeles roligt og fuldstændigt flimmerfrit, så øjnene trættes minimalt. Skærmens areal svarer til næsten fire A4-sider stående ved siden af hinanden – en korrekturlæsers drøm.

Lyden fra de to små indbyggede højttalere gør det muligt at høre f.eks. tale i en YouTube video ved pænt høje niveauer, men kvaliteten svarer til en smartphone – uden antydning af bas. Det er heller ikke enkelt at overføre
audiosignaler til skærmen, hvis man bruger displayport, for denne kabeltype har kapacitet til både video og audio, men det er valgfrit for pc-firmaer, hvad de vil implementere, og de fleste fravælger audio. HDMI kan klare begge dele, men en del desktop-pc’er har ikke sådan en terminal på bundkortet. Det havde været rart med en analog audioindgang.