Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Tablet – mini eller maxi?

Skal din tablet have en stor eller lille skærm, skal du vælge Android, iOS eller Windows og hvor meget lagerplads skal du bruge? Vi hjælper dig på vej til den rette tablet.

Af Mette Eklund Andersen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tablets er utrolig populære, og mange mennesker har faktisk både en smartphone, tablet OG en laptop. Men måske kan en tablet erstatte en af enhederne for dig, og måske skal den ”bare” være et godt supplement til din laptop – især når du bare vil surfe og læse mails i sofaen, i toget eller på hotellet.

Tablets fås ofte i 7-10”-modeller og fra priser helt ned fra 1000 kroner og op til over 5.000 kroner. Hvor mange penge, du skal investere, afhænger naturligvis af dit behov og krav til din tablet. Størrelse, skærmkvalitet, processor, lagerplads og 4G/3G eller alle ting, der trækker prisen op i den høje ende. I denne artikel kan du få hjælp til, hvordan du indsnævrer dit næste eller måske endda først valg af tablet.

Styresystem

Når du skal finde den rette tablet, er der mange overvejelser at tage i betragtning, og en af dem er styresystemer. Der findes grundlæggende tre styresystemer i tablets: Android, Apple iOS og Windows. Valget kan være svært, men mange har måske alligevel et foretrukket system, som de kender fra deres smartphone. Skal du kun bruge en tablet til at læse mails og surfe på nettet, gør det ikke den store forskel, hvilket system, du vælger.

- Android

Android-tablets findes i alle prisklasser og har adgang til over en million apps i Googles Play Store til både tablets og smartphones. De er af varierende kvalitet, og der findes både gratis og betalings-apps samt indhold som film og bøger. Mange vil sikkert genkende Android-styresystemet fra deres mobiltelefon.
Android-tablets kan være meget forskellige i kvalitet og specifikationer, da mange forskellige producenter laver Android-tablets. Nogle Android-tablets har udvidbar hukommelse, mens andre har fast lagerplads.

- Apple iOS

Apples iPad var med sin brugervenlige tilgang med til at starte den store bølge af tablets. Der findes over 500.000 skræddersyede apps som kan downloades til iPad i Apples iTunes Store samt film, bøger og andet indhold. Apple er kendt for deres brugervenlige brugergrænseflade. iPad’en laves kun af Apple, men fås i forskellige versioner med stor eller lille skærm samt med meget eller lidt lagerplads. Lagerpladsen kan ikke udvides, så tænk dig om en ekstra gang, før du køber en lille version med 16 GB.

- Windows

Både Microsoft og flere andre producenter laver tablets med styresystemet Windows 8. Det betyder, at du med disse tablets kan få den oplevelse, du kender fra din Windows-pc og er især at foretrække, hvis du vil have en gnidningsløs oplevelse med dine andre Windows-enheder. Endnu er der ikke så mange apps til Windows-tablets som Android og iOS, men dette ændrer sig måske med opgraderingen til Windows 10 senere på året. Windows-tablets fås i varierende modeller med små og store skærme og varierende lagerplads.

På farten

De små tablets på 7-8” egner sig utrolig godt til let underholdning på farten. Disse tablets er små og kan let være i din lomme eller taske. Vil du gerne bruge din tablet til at læse bøger på, er de små tablets også fremragende til dette, mens du sidder i tog eller bus. Husk dog at jo bedre skærmen er, jo bedre er oplevelsen.

Vil du ofte underholdes på farten, kan du også overveje, om du skal vælge en tablet som udover Wi-Fi også har 3G eller 4G, så du udover at kunne gå på hjemmet, kontoret eller hotellets trådløse forbindelse også kan gå på nettet, når du ikke har Wi-Fi-forbindelse. Bemærk at 3G- og 4G-forbindelser kræver et særligt dataabonnement hos dit teleselskab, og ofte skal du betale en højere pris for din tablet, hvis du vil have denne mulighed.

Har du ofte tabletten med på farten, skal du også holde øje med batterilevetiden, og hvor lang denne er.

Film og tv

Hvis du hovedsageligt vil bruge din tablet til at se film, serie og video, er det værd at overveje en stor tablet på omkring 10”. Hvad der dog næsten er endnu mere vigtigt end størrelsen på skærmen, er opløsningen på skærmen – især hvis du vil se film i HD-kvalitet.

Husk også, at du skal kigge efter en tablet med meget lagerplads eller mulighed for at opgradere lageret, hvis du vil gemme film på den. Hvis du har en tablet med 16 GB plads, skal du kun regne med at kunne få plads til 3-4 film i HD-kvalitet. Lagringsplads er dog ikke det store problem, hvis du hovedsageligt streamer dine film- og tv-oplevelser, og jo mindre lagerplads, du kan nøjes med, jo billigere bliver din tablet. Lagerpladsen kan dog også bruges til fotos, film og apps, så pas på ikke at vælge for lidt.

Hvis du har en tablet med 3G/4G-forbindelse, skal du huske på, at streaming og især streaming i HD-kvalitet bruger rigtig meget data, så sørg for at undersøge om du har begrænsninger på dit dataforbrug, og hvad det koster.

Arbejdsredskab

Skal din tablet supplere eller måske endda erstatte din laptop, så er det en fordel med en tablet med en stor skærm på omkring 10”, så du kan overskue dine dokumenter eller andre arbejdssituationer. En Windows-tablet vil give dig den velkendte brugerflade fra din Windows-pc, men der findes også apps til både Android og iOS, der giver dig adgang til lege med dokumenter fra Microsofts velkendte arbejdsprogrammer som Word, Excel og Powerpoint. Et eksternt tastatur vil ofte være en nødvendighed, ligesom nogle tablets understøtter trykfølsomme penne, der lader dig tage noter med hånden, direkte på skærmen.

Gaming

Mange spil-apps til tablets kræver ikke mange processor-kræfter. Ikke hvis vi blot taler Angry Birds, Fruit Ninja eller Quiz Battle. Vil du bruge din tablet til at spille andet end casual-spil, så skal du naturligvis sikre, at processoren ikke er den mindste af slagsen – og igen er en god skærm en genvej til at øge din spiloplevelse. Derudover er der generelt meget større spiludvalg hos Apples iStore samt Google Play and Windows-tablets.

Børnevenlige tablets

Der findes mange gode og lærerige apps til børn, og familien kan nemt samles om en tablet for at se fotos, en YouTube-video eller andet. Børn og tablets kan dog hurtigt resultere i ødelagte tablets. Der findes dog flere muligheder for at købe særlige børnevenlige covers, så din tablet kan klare lidt mere end normalt, og der findes også særlige børne-tablets, hvor forældrene har mulighed for at tilpasse tabletten, så børnene kun kan gå ind på visse hjemmesider, bruge bestemte apps eller kun bruge tabletten på udvalgte tidspunkter af dagen.

Tilbehør

For de fleste vil det ikke være nødvendigt at købe tilbehør til sin tablet, men generelt kan det anbefales at investere i et beskyttende cover, så skærmen ikke får stød og ridser, når du har tabletten med i tasken. Hvis du dog vil bruge din tablet som arbejdsredskab, er et eksternt tastatur næsten uundværligt, især hvis du vil skrive længere beskeder og tekster. Selvom tablets har et on-screen-tastatur, vil de fleste få en meget øget effektivitet ved at tilslutte et Bluetooth-tastatur. Du kan få skræddersyede cover-tastaturer til mange tablets (især high end-modellerne), der både fungerer som kombineret tablet, stander og tastatur.

Der er altså mange faktorer at tænke over, når du skal vælge tablet. Pris og kvalitet hænger naturligvis som altid sammen, og jo flere funktioner, du vil have, jo dyrere bliver den.

Klassikeren fra Apple

iPad’en satte gang i tablet-markedet, og denne version af iPad’en er blot 7,5 mm tynd og har en ultraskarp 9,7” Retina-skærm. I Apples App Store er der mere end 500.000 speciallavede apps til iPad’en, og med programmer som iPhoto, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers m.m., kan du hurtigt komme i gang med enten at være kreativ eller med arbejdet. Der er op til 10 timers batterilevetid, 5 MP iSight-kamera med 1080p HD-videooptagelse og Wi-Fi.

Fakta
Produkttype: Tablet
Skærm: 9,7” Retina 2048 x 1536 pixel
Styresystem: Apple iOS 8
Lager: 16 GB
Vægt: 469 gram

Android med Super AMOLED-skærm

Denne Android-tablet er oplagt til filmkigning og andre visuelle godter, da den har en Super Amoled-skærm med en opløsning på 2560 x 1600 pixel, der leverer flotte farver og kontraster. Derudover giver tabletten naturligvis adgang til de mere end 1 million apps i Google Play Store. De 16 GB hukommelse kan udvides med et micro SD-hukommelses-kort, så du kan få helt op til 128 GB til dine film, fotos og apps. Der er både kamera på fronten og bagsiden, Wi-Fi samt Bluetooth og micro USB. Der er desuden fingeraftryksscanner, så du hurtigt kan få adgang.

Fakta
Produkttype: Tablet
Skærm: 10,5” Super AMOLED 2560 x 1600 pixel
Styresystem: Android 4.4 KitKat
Lager: 16 GB
Vægt: 465 gram

Netflix

Film og serier på farten
Rigtig mange mennesker bruger de små, smarte tablets til at se video på, og med Netflix-appen kan du med et abonnement hurtigt få adgang til et væld af populære film og serier.

Virker til: Android, iOS og Windows

Overskud over tilbud

Apps som Minetilbud og etilbudsavisen giver mulighed for at kigge i dag-ligvarebutikkernes tilbudsaviser i ro og mag fra din sofa uden at fylde din postkasse op med overflødigt papir. Du kan søge efter tilbud på særlige produkter, se hvilke butikker, der er tæt på dig, udvælge dine yndlingsbutikker, lave indkøbslister og meget mere.

Virker til: Android, iOS og Windows

Hurtig betaling med mobilen

MobilePay er hurtigt blevet en populær måde at betale små beløb til andre med MobilePay-appen – især når du aldrig har kontanter ved hånden. Du kan med blot et tryk betale for din halvdel af din café-regning eller indsamlingen til din kollega. Danske Bank står bag appen, men du behøver ikke at have konto hos dem, for at bruge den.

Virker til: Android, iOS og Windows

Windows på farten

Vil du gerne have din velkendte Windows 8-brugerflade med på farten og have adgang til dine Office-programmer og dokumenter, så får du en utrolig rejsevenlig tablet med denne Acer W1. Den lille tablet har en skarp skærm på 8” og vejer blot 370 gram. Der medfølger Office365 personal gratis i 1 år, så du kan bruge dine Officeprogrammer som Word, Excel m.m. Du kan gå på nettet via Wi-Fi, og der er også Bluetooth, så du kan tilkoble ekstern udstyr og meget mere. Der er både front- og bagkamera, og batteriet holder op til 8 timer.

Fakta
Produkttype: Tablet
Skærm: 8” IPS 1280 x 800 pixel
Styresystem: Windows 8.1
Lager: 32 GB
Vægt: 370 gram

Samsung Tabs 10 Keyboard cover

Forvandl din Galaxy til en laptop

Du kan hurtigt øge produktivitet med din Samsung Galaxy 10,5”-tablet med dette cover-tastatur specielt designet til Galaxy-tablets på 10,5”. Coveret har indbygget tastatur, der forvandler din tablet til en lille laptop, og gør det hurtigere og nemmere at skrive længere beskeder. Coveret beskytter samtidig din tablet, når du er på farten.

Fakta
Produkttype:
Tablet-cover/tastatur
Kompatibilitet:
Samsung Galaxy Tab 10”