Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan spotter du falske venneanmodninger

Selvom det ofte er hyggeligt at få en venneanmodning på Facebook, bør du slå koldt vandt i blodet, før du godkender den. Det vrimler med falske Facebook-profiler, hvor bagmændene bruger forskellige tricks til at narre dig.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ofte er det en attraktiv kvinde eller mand, der vises på profilbilledet, der forsøger at blive venner med personer af det modsatte køn. De prøver at starte en dialog og skrue charmen på for at opbygge en relation til vedkommende for senere at forsøge at franarre personen penge.

Der findes også bagmænd, der forsøger sig med spam for at kunne opsnappe private oplysninger, der kan bruges til identitetstyveri mens andre forsøger sig med afpresning.

En ting man også skal være opmærksom på er venneanmodninger fra personer, som man troede, man allerede var venner med i forvejen.

"Det kan selvfølgelig være, at personen har oprettet en ny profil men det kan også være it-kriminelle, der anvender en anden brugers navn og billede og sender venneanmodninger til den persons venner. Mange tænker ikke over det og accepterer straks, hvis de genkender navnet. Men gør dig selv en tjeneste og tjek om du allerede har personen på din venneliste", siger IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com

Viser det sig at personen allerede er på din venneliste, bør du straks fortælle din rigtige ven om situationen og anmelde den falske profil.

Sådan sikrer du dig

Det kan være svært at gennemskue om en profil er falsk eller ej, og det mest sikre råd er, at du ikke skal godkende nogen, du ikke ved hvem er.

"Du kan også sende en besked til vedkommende og spørge om i kender hinanden. Hvis ikke du får et svar tilbage, så ved du, at det ikke er en af dine venner", siger Janus R. Nielsen.

Tjek også om i har fælles venner. Har du ikke en eneste ven tilfælles med personen, bør du være en smule mistænksom. Det er ikke nødvendigvis fup, fordi i ikke har fælles venner, men tjek profilen en ekstra gang før du godkender venneanmodningen.
IT-Sikkerhedseksperten tilføjer, at det ikke alene er på Facebook, du skal holde øje med falske venneanmodninger.

"Også på Instagram dukker der flere og flere falske profiler op og der kan du ofte genkende en falsk profil ved at den har få eller ingen følgere men selv følger en masse andre profiler", siger Janus R. Nielsen.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere