Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

4DX: En forrygende rystetur i biografsædet

Alt om DATA var blandt de første til at opleve den nye 4DX sal i Lyngby Biograf, som udover fremragende billede og lyd giver dig rystelser, vind, vand, duft og meget andet til filmen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Efterhånden som de fleste har storskærm og surround derhjemme, skal biografen kunne tilbyde noget mere for at lokke os ud af stuen. Det gør 4DX salen i Lyngby i den grad. Her får du ikke bare suveræn billedkvalitet (med 3D når filmene er filmet i det) og fuldt Dolby Atmos lydsystem. Salen er også blandt de to første i Dannark (den anden åbnede i Aarhus for kort tid siden), der kan give dig rystelser, vand, vind, regn, sne, røg, duft og lyseffekter. Alt om DATA tog til snigpremiere på salen i går eftermiddags, hvor vi fik lov at opleve den nye sal for fuld udblæsning med filmen Deadpool 2.

Et utal af effekter

Inden filmen fik vi en demonstration af de forskellige effekter, der udover de nævnte også inkluderer sæbebobler, som dog ikke var en del af Deadpool 2. Sæderne er delt op på rækker af fire, så de kan vippes frem, tilbage og til siderne i heftige vinkler. Der er kopholder i siden af sædet, som vi kender det, men dertil kommer også en skammel til fødderne og så er der en knap, så man kan vælge om man vil slå vandeffekterne fra (skal man videre i byen og ønsker at håret sidder ordentligt efter biografturen, kan det være en ide at gøre det).

Vand ryger op fra ryglænet af dit sædet, mens luft og duft kommer fra bagsiden af sædet foran dig. I siden af lærredet kommer røg og sne og fra væggene kommer lyseffekter og sæbebobler. 

Et lille klip fra den indledende 4DX-demofilm:

[su_youtube url="https://youtu.be/LNKRQ8Fqd-w"]

Virker godt - for det meste

Det er således sjældent, at du blot får lov at sidde helt stille, uden at der foregår noget omkring dig, især ved en film som Deadpool, hvor der er fuld knald på hele tiden. I slåskampe, biljagter og og actionscener bliver man slynget rundt i sæddet, så man føler at man er med i handlingen.

Eller det gør man i hvert fald i de tilfælde, hvor det lykkedes at få film og effekter til at spille sammen. For det er bare ikke altid handlingen på billedet kan omsættes til fysiske effekter på en meningsfuld måde. Er der tale om en biljagt, så fungerer det rigtig godt med rysten i sædet, hårde ryk ved opbremsninger og svajen til sidderne ved hurtige sving. I en slåskamp mellem to eller flere kan det være sværere at koble effekterne op på handlingen, for når flere personer flyver rundt på skærmen, bliver det mere diffust, hvem effekterne er knyttet til.

Den søde duft af krudtrøg 

Det er en sjov - og lidt makaber - gimmick, at du får sprøjtet vand i hovedet, når blodet springer ud af skudsåret på en bad guy. Det fungerer også glimrende, at klimaet ændrer sig en smule, og at der kommer vindpust, når man er ude i et vinterlandskab. Heldigvis er det dog aldrig så meget, så temperaturen bliver ubehageligt kold.

Duft-delen er også meget sjovt tænkt, men vi har en mistanke om, at den ikke fungerede helt under vores fremvisning. I hvert fald var det udelukkende en sødlig parfumeret duft, der opstod, uanset om der var tale om eksplosioner, brand, krudtrøg eller andet. Og der skulle faktisk være et pænt stort udvalg af dufte i arsenalet, så vi tænker, at det må være en fejl, der bliver rettet i fremtide visninger.

En ekstra dimension

Alt i alt må man sige, at du helt klart får en ekstra dimension til din biografoplevelse. Nu var denne film ikke i 3D, så om man reelt kan tale om en 4D-oplevelse er måske tvivlsomt, men vi var virkelig godt underholdt. Man bliver fastholdt i handlingen på en anden måde, når det fysiske aspekt også er med. 4DX er dog udelukkende relevant for actionfilm som Deadpool 2 eller den nye Han Solo film, som er den næste, der bliver vist i 4DX, og så vil det helt klart også være et hit i børnefilm. I de tilfælde er det værd at overveje at smide de ekstra 50 kroner det koster for en billet til en 4DX-forestilling. 

Lige nu er det kun Nordisk Film biograferne i Aarhus og Lyngby, der tilbyder 4DX, men hvis det bliver en succes, kan man forestille sig, at det også vil brede sig til resten af landet.

Efter forestillingen var vi en tur i kontrolrummet, hvor vi fik lov at se, hvor alle effekterne bliver generet. Efter forestillingen var vi en tur i kontrolrummet, hvor vi fik lov at se, hvor alle effekterne bliver generet.
Alle duftene kommer fra dette skab. Alle duftene kommer fra dette skab.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere