Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Bliv kodehaj med dette gratis program

Selvom den mest kompetente programmør kan skrive kode ved at bruge alt fra Microsoft Notepad til bagsiden af en konvolut, så foretrækker størstedelen af seriøse kodere at have et dedikeret program til deres programmeringsstunder. Vi hjælper dig igang med programmet Code Writer.

Af Mette Eklund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kodevenlige programmer såsom Code Writer er designet af programmører til programmører. Det betyder, at du helt fra starten automatisk kan skabe kodefiler med den korrekte udvidelse såsom .html. Appen understøtter også fremhævelse af syntaks og nem navigation af store filer.

Code Writer er ikke et fuldblods IDE og indeholder som sådan ikke en indbygget compiler eller nogen nem måde til automatisk at publicere koden til populære hjemmesider såsom GitHub. Dens enkle brugergrænseflade og nemt tilgængelige funktioner gør det, at du kan mestre det grundlæggende og strømline din kode på blot få minutter.

I denne guide viser vi, hvordan du kan skabe og redigere simple filer ved hjælp af Code Writer. Du lærer også at udnytte appens kraftfulde Command Palette, der gør dig i stand til at arbejde med flere filer, søge efter specifikke begreber og automatisere opgaver såsom indrykningen af flere kodelinjer. Code Writer understøtter også tastaturgenveje for næsten enhver kommando, hvilket gør dig i stand til at nå brutale niveauer af effektiv programmering uden brug af en mus.

1 Opsætning

Første gang du åbner Code Writer viser den forklarende bokse, så du kan se, hvad hver sektion gør. Dette bliver kun vist en gang, men bare rolig – brugergrænsefladen er meget
intuitiv. For at skabe et ny dokument, skal du klikke “New” i højre side af skærmen. Nu beder Code Writer dig om at vælge dokumenttype såsom HTML [Billede A].

Billede A

Kode-skabelonen er formateret med standard-headere og footers, så du kan begynde at kode med det samme. Filer bliver som standard gemt i din dokument-folder. Klik på “Save”-knappen øverst til venstre, vælg “Save As” for at vælge et nyt filnavn og placering.

2 Sådan indlæser du kode

Hvis du har skabt en ny fil ved hjælp af Code Writer, åbner den automatisk næste gang, du åbner programmet. Hvis du allerede har skabt andre kodefiler i et separat program, så klik på “Open”-knappen øverst til højre og naviger hen til den eller de filer, du ønsker. Hvis du åbner flere filer, kan du skifte imellem dem ved at dobbeltklikke på filnavnet, der vises på højre side af skærmen.

Alle ændringer i et dokument bliver gemt automatisk, så hver gang du genåbner en fil, vil den være præcis, som da du lukkede. Enhver fil, du selv har gemt, vil fremstå med et afkrydsningsfelt ved siden af filnavnet. Code Writer placerer et “x” ved siden af navnet på de filer, den har gemt automatisk.

3 rediger din kode

Når dine udvalgte filer er åbne, er det ret nemt at redigere i din kode. Du kan scrolle, klikke og redigere teksten præcist, som du ville gøre i Microsoft Notesblok. Hvis du har et stort antal kodelinjer, du skal gennemgå, så klik på “Editing”-knappen i højre side. Denne viser en smart samling af de mest brugte kommandoer [Billede B].

Billede B

Nogle af disse, såsom “Cut & Paste,” er selvforklarende. Klik på en sektion og vælg “Comment Lines” for at anmærke din kode. For at indrykke kodelinjer i en særlig sektion, skal du blot fremhæve den med musen og vælge den passende knap. Hvis din kode er følsom overfor små eller store bogstaver, så se på “Uppercase”- og “Lowercase”-mulighederne.

4 Command-Paletten

Modulet command palette er en hurtig og nem måde at tilgå funktionerne i Code Writer via et tastatur. Du kan tilgå den i flere forskellige tilstande, hvilket vil resultere i forskellige funktioner. For eksempel kan du holde Ctrl-P nede for at åbne command paletten i en standard-indstilling. Herfra kan du nemt søge i din kodefiler og åbne dem. Hvis du holder Ctrl-Shift-P nede, så åbner du palettens command-mode, der indeholder et udvalgt af de mere avancerede funktioner i Code Writer [Billede C].

Billede C

Vælg for eksempel “Change File Types” for at gemme kode i et andet format. Du kan også udføre kirurgisk redigeringspræcision med funktionerne “Line,” “Cut” og “Paste”. Uanset hvilken indstilling, du vælger, kan du bruge op- og ned-pilene til at skifte imellem funktionerne. Tryk Esc for at gå helt ud af command-paletten.

5 Søg og erstat kode

Code Writer har en enkelt, men fantastisk søgefunktion. For at komme i gang skal du klikke på “Search”-knappen i højre side og åbne Find-dialogboksen. Herfra kan du indtaste dit søgeord og klikke på “Find Next” for at starte med at scanne din kode. Hold godt øje med afkrydsningsboksene, som gør dig i stand til at matche store eller små bogstaver, hele ord eller almindelige udtryk.

>> For at erstatte tekst, skal du blot aktivere erstatnings-moden ved at klikke på pilen ved siden af søgeboksen. Udfyld felterne markeret som “Find what” og “Replace with,” og vælg derefter enten “Replace Next” eller “Replace All.”

6 Del din kode

Code Writer har ingen indbyggede værktøjer til samarbejder, og du kan heller ikke automatisk publicere indhold til GitHub. Du kan dog dele kodefiler via Mail, Microsoft OneNote, Skype samt få andre udvalgte apps. For at bruge denne funktion, skal du gemme den fil, du arbejder på, og derefter klikke på “Share”-knappen i højre side. Herfra kan du indtaste navnet på din kontakt og vælge hvilken app, du vil dele med. Filer bliver sendt i samme format, som de er gemt i – f.eks. HTML.

Tastaturgenveje

Holdet bag Code Writer erkender, at de flest programmører er tastatur-veteraner, og måske endda allerede er startet med at kode, før computermusen blev kommercielt lanceret. Derfor kan næsten enhver kommando i programmet tilgås via en tastaturgenvej.

Der er en omfattende liste af disse i dokumentationen til Code Writer, hvilket du kan tilgå ved at klikke på “?”-tegnet i nederste højre hjørne af skærmen.
Hvis du er opsat på at begynde at kode, så har vi her skabt en hurtig guide til nogle af de mest brugbare tastaturgenveje, så du kan komme i gang.

Ctrl-Tab: Skifter til det næste dokument.
Ctrl-Shift-E: Åbner Explorer-sidebaren.
Back eller Shift-Back: Backspace.
Ctrl-G: Åbner Command-Paletten i “go-to line”-mode.
Ctrl-Shift-G, D: Formater dokument.
Ctrl-Right: Gå til det næste ord.
Shift-Ctrl-Home: Gå til starten af dokumentet.
Ctrl-Shift-W: Vælg det nuværende ord.
Ctrl-Shift-U: Gør til store bogstaver.

7 Temaer

Selvom de fleste brugere sætter pris på den minimalistisk brugergrænseflade i Code Writer, så kan du lave nogle ændringer, hvis du har lyst. Klik på “Settings” i nederst højre hjørne af skærmen for at se Editor-indstillingerne. Code Writer tilbyder tre temaer: Dark (standard), Light og Obsidian. Her kan du også ændre skrifttype og tekststørrelse [Billede D].

Billede D

Dette påvirker kun brugergrænsefladen i Code Writer og ændrer ikke din kodeformatering. Hvis du har problemer med at navigere i din kode, så aktiver “Current Line Highlighting” for nemmere at kunne se den linje, som du arbejder på lige nu.

8 Skræddersy filtyper

Code Writer understøtter et antal programmeringssprog, men det kan virke overvældende, hvis du kun bruger et enkelt eller to. Det kan også være, at du vil arbejde med kodefiler, der ikke er understøttet som standard i programmet.

>> For at se understøttede kodefiler, så klik på “Settings”-knappen nederst til højre, og vælg derefter “File Types” -fanen [Billede E]. Fjern krydset i boksen ved siden af ethvert programmeringssprog, du ikke bruger. I fremtiden vil disse ikke blive vist som en mulighed, når du skaber en ny kode. For at tilføje filudvidelser, så klik på “+”-button mens du vælger understøttede programmeringssprog. Dette skaber en udvidelse med standard-navnet .ext1. Klik og skriv for at redigere det nye filnavn og udvidelsen.

Billede E