Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Acer Aspire Vero AV15-51-7555: Bæredygtig bærbar til attraktiv pris

Bæredygtighed er på vej ind i forbrugerelektronikken. Acers nye laptop-serie Vero er baseret på genbrugsplast og -emballage, og computeren kan nemt opgraderes på flere vitale punkter. Selv prisen er godkendt.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I meningsmålinger erklærer befolkningen sig generelt villig til at betale mere for bæredygtige produkter. Hvor langt denne indstilling holder i praksis, er nok noget individuelt, men med Acer Aspire Vero AV15-51-7555 laptop får markedet en ”grøn” bærbar, der over i købet har en attraktiv pris.

I tidens stil leveres Acer Aspire Vero i en bevidst kedelig papkasse, og her ligger maskinen i en genbrugsstofpose og beskyttes af to stødabsorberende ”æggebakker” – nul plast eller tape.

Selve computerchassiset er helt mat, for det er ikke lakeret, og det føles lidt papagtigt, men det er støbt af genbrugsplast og har et sindrigt mønster af forstærkningsribber, der gør det stift og holder vægten nede. Tasterne er af 50 procent genbrugsplast. Om der også indgår genbrugsmaterialer i skærmpanelet, oplyser Acer ikke, men mere end 99 procent af det skal kunne genanvendes, når maskinen engang skrottes.

Der er også strømsparefunktioner i Acers indbyggede VeroSense-software, hvilket giver den enkelte bruger mulighed for at vælge sin balance mellem ”Eco” og ”Performance”. Der kan være op til 15 procents forskel i batteritid mellem de to yderpunkter.

Opgrader og reparer

Hardwarebestykningen i testmaskinen omfatter en Intel Core i7-1195G7-processor, en arbejdshukommelse på 16 GB, et ssd-drev på 512 GB og et Intel AX201 Wi-Fi 6-modul. Hvad må sådan en maskine koste? Mange vil nok svare ”10 klik med pil opad”, men denne Acer har en prislap på 6499 kroner, når den lander hos Elgiganten i slutningen af november.

For at spare plads og vægt bygges mange bærbare computere med fastloddede vitale komponenter, så de ikke – eller kun meget vanskeligt – kan opgraderes eller repareres.

Det er muligt at afmontere bundpladen og på den måde få adgang til selve bundkortet, hvor Wi-Fi-modulet samt hukommelse- og lagermodulet nemt kan udskiftes eller opgraderes. Det giver grøn mening. Det er muligt at afmontere bundpladen og på den måde få adgang til selve bundkortet, hvor Wi-Fi-modulet samt hukommelse- og lagermodulet nemt kan udskiftes eller opgraderes. Det giver grøn mening.

I denne Acer bruges der standardsokler til hukommelse, lager og Wi-Fi-modul, så hvis man vil opgradere noget, eksempelvis ssd’en, kan man med en ganske almindelig PH 1-stjerneskruetrækker løsne de 11 skruer i bunden og få adgang til maskinrummet.

Hvis man ikke føler sig helt tryg ved opgaven og vil beholde sin lovmæssige reklamationsret, bør man dog hyre et værksted til jobbet.

På plussiden er også, at maskinen er født med Windows 11, har LAN-port med smart sokkel, USB-C-tilslutning, behageligt tastatur, et separat numerisk tastatur og et hurtigt Wi-Fi 6-kort.

Der er ikke særlig meget negativt at skrive om.

Blæseren er lidt støjende i Per-formance-indstilling. Skærmen er godkendt til office-applikationer og fungerer godt i den sammenhæng, men ”fesne” farver gør Acers grønne laptop lidt mindre egnet til billedredigering end nogle andre computere. Men vi er i småtings­afdelingen.