Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Apples værdi eksploderer – er selskabet mere værd end hele Danmark?

Den amerikanske it-gigant Apple er mere værd en nogensinde. Aktieværdien har netop passeret de 3000 milliarder dollar. Men hvad svarer den ufattelige sum til?.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I dag steg Apple-aktien til kurs 182,88 (US-dollar), hvilket er det højeste niveau nogensinde. Det betyder, at teknologi-giganten har en samlet værdi på 3000 milliarder amerikanske dollar. Det er det samme som 19.750 milliarder kroner – eller knap 20 billioner kroner. Apple er verdens rigeste selskab.

I manges ører er et beløb af denne størrelse ganske givet ren Joakim von And, et beløb i fantasillion-klassen. Men hvor meget er det egentlig? Er Apple nu mere værd en for eksempel Danmark?

Lad os prøve i ydmyghed at sætte det i perspektiv, i dansk perspektiv. Med dagens aktiekurs er den danske transportgigant Mærsk knap 440 milliarder kroner værd på børsen. Apple har dermed en værdi, som er cirka 45 gange højere.

Novo Nordisk – Danmarks mest værdifulde virksomhed – har en børsværdi på 1300 milliarder kroner. Her må Apple ”nøjes med” at være 15 gange mere værd. Men der er altså mange flere penge i iPhones end i dansk sukkersygemedicin. Tankevækkende …

Kan Danmark ikke købe Apple?

Men hvad så med den danske stats samlede udgifter? Det er da en gigantisk pengesum. Velfærdsdanmark kan ikke bare sådan overgås!

Jo, da. Det årlige statsbudget nærmer sig de 1000 milliarder kroner. Mange, mange penge – dog blot en tyvendedel af Apples børsværdi.

Det sidste håb må så være at skyde hele Danmark ind som indsats, skubbe alle værdierne ind midt på bordet. Og hvad er så Danmark værd?

Det kan nærværende skribent ikke lige regne ud. Og undertegnede – uden økonomisk uddannelse – skal for en sikkerheds skyld tage forbehold for alle beregninger i denne artikel. Men ifølge en anden artikel, i Berlingske Tidende og skrevet i 2015, ville prissedlen på hele landet på det tidspunkt ligge omkring de 10.000 milliarder kroner.

Hvis det stadig står til troende, ville man kunne bytte Danmark for halvdelen af alle aktierne i Apple. Og det vil måske slet ikke være nogen dårlig idé. For hvem siger, at Apples kurs har toppet?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere