Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

87 procent af virksomheder i Danmark er uforberedte på at cyberangreb

En stor del af nordiske virksomheder vil miste mere data ved et nedbrud, end de selv mener, at deres forretning kan tåle. Det viser en ny undersøgelse fra Veeam.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når en virksomhed i gennemsnit mister 25 procent af deres data efter et cyberangreb, hvor meget data kan virksomheder så tåle at miste, før det påvirker deres økonomi væsentligt?

Det spørgsmål bør flere virksomheder og organisationer stille sig selv. Der er nemlig en stor diskrepans mellem den beskyttelse, de forventer at have, og den beskyttelse, IT-afdelinger kan levere i tilfælde af fx et ransomwareangreb.

Det er blot en af konklusionerne i Veeam Data Protection Trends Report 2022, som viser, at 87 procent af de nordiske virksomheder og organisationer har et “Protection Gap” - dvs. en forskel mellem hvor meget data, de kan tåle at miste i forbindelse med et nedbrud, og hvor ofte de foretager backup af deres data. Det er en stigning på 13% i forhold til sidste års rapport, hvor 74 procent af nordiske virksomheder og organisationer sagde, at de havde et “Protection Gap”. Det er en forhøjet risiko, som virksomhederne ikke kan tåle i en situation, hvor antallet af cyberangreb er steget og den digitale transformation er øget under pandemien.

Lige så bekymrende er det, at 86 procent af nordiske virksomheder og organisationer rapporterer at de har et “Availability Gap” - dvs. hvor hurtigt de skal kunne gendanne data efter et nedbrud i forhold til, hvor hurtigt, de i virkeligheden kan være fuldt operationelle igen. Det er en stigning på 7 procent i forhold til de 79 procent, som havde identificeret denne udfordring i sidste års rapport. Det vil medføre lavere produktivitet, fordi der ikke er adgang til produktionsmiljøerne, hvilket vil betyde at virksomheden ikke alene oplever nedetid, men også faldende indtægter.

Udvalgte tal fra Veeam Data Protection Trend Report (Nordics):

97 procent af nordiske virksomheder og organisationer har oplevet uventet nedetid i løbet af de seneste 12 måneder.
70 procent af nordiske virksomheder og bruger allerede cloud services som en del af deres databeskyttelse.
57 procent af nordiske virksomheder og organisationer anvender containere og 36% har planer om at gøre det indenfor de kommende 12 måneder.
88 procent af nordiske virksomheder og organisationer forventer at øge deres budget til databeskyttelse i løbet af 2022, så de bruger i gennemsnit 7% mere end i 2021.

“Det er tal, der, der bør bekymre enhver virksomhedsleder, for det er i bund og grund deres ansvar, at virksomheden har en effektiv strategi for at genskabe data efter et angreb. Det har alt for længe været holdningen, at ansvaret for databeskyttelse lå hos virksomhedens CIO. Det er på tide, at den øvrige ledelse deler dette ansvar,” mener regional direktør for Veeam i Norden, Victor Engelbrecht Dohlmann.

Han hæfter sig også ved, at 71 procent af de nordiske virksomheder og organisationer oplyser, at de har været udsat for ransomware i 2021, og at det dermed er den største enkeltstående årsag til nedetid for andet år i træk.

“Danske ledere bør spørge sig selv, hvor længe deres forretning kan overleve, hvis de oplever et nedbrud. Men der er ingen, der taler om det. Ingen, der stillet det spørgsmål. Der er en kæmpe modsætning mellem deres forventninger og virkeligheden - og også mellem den investering, der skal til for at afhjælpe problemet og det tab, et datanedbrud vil påføre virksomheden,” siger Victor Engelbrecht Dohlmann.

Han understreger, at det ikke kun er økonomiske tab, der er en trussel for virksomhedernes overlevelse. Lige så kritiske er tab af kunder, medarbejdere, drift og omdømme.

Rapporten viser også, at 87 procent af nordiske virksomheder og organisationer forventer at øge deres budget til moderne databeskyttelse i 2022 - en stigning på 7 procent i forhold til 2021.

“Det er positivt, at det store fokus, der har været på ransomwareangreb tilsyneladende har haft en effekt. Men det ændrer ikke ved, at mængden af data vokser så voldsomt i disse år, at forskellen på den beskyttelse, der er behov for, stiger hurtigere end de investeringer, der foretages,” siger Victor Engelbrecht Dohlmann.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere