Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

4 fantastiske gratis-programmer

Her er fire spændende programmer udvalgt af redaktionen på AOD. Find links til disse og mange andre programmer under fanebladet ”Gratis software” på aod.dk.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Grammerly for Chrome
Onlinehjælp til engelsk grammatik

Grammerly for Chrome er et tillægsprogram til webbrowseren Chrome. Hvis du lejlighedsvis skriver tekster på engelsk til onlinebrug, så kan Grammerly måske være en hjælp. Den gratis udgave hjælper med stavning, grammatik og tegnsætning samt at fatte sig korthed.

En kort afprøvning tyder på, at programmet ser ud til at virke meget godt i gratisudgaven. Får du blod på tanden eller et større mere seriøst behov, er der en betalingsudgave, som kan hjælpe yderligere med ordvalg og andre udfordringer.

Hent Grammerly for Chrome her.


2 Climaider
Hvilket klimaaftryk har du?

De klimaændringer, som vores klode står overfor – og de potentielle konsekvenser for livet her på Jorden – er ikke at spøge med. Hvor meget man som individ bekymrer sig, er selvfølgelig forskelligt, men det kan jo også være lidt svært at fastslå følgende: Hvad er mit klimaaftryk i CO2 egentlig relateret til andre, og hvad kan jeg gøre for at mindske dette?

Meget ved vi naturligvis godt i store træk, men hvis man tager appen Climaider til Android i brug, kan man få en hjælpende hånd til at få overblik over sit eget klimaaftryk. Bag appen og virksomheden står en række danske iværksættere. Med Climaider kan du indtaste dine vaner på en lang række områder og få præciseret, hvor din CO2-udledning ligger på skalaen sammenlignet med andre danskere.

Det gælder områder som boligform, kost, transport, tøjforbrug, indkøbsvaner og flyvninger. Alt i alt får du et detaljeret og samlet billede af, hvorledes din CO2-udledning er sammenlignet med resten af os. Du kan få hjælp til at blive
klimaneutral, hvis du ønsker.

Hent Climaider her

3 MyText
Notesblok med kryptering

Windows-programmet Noteblok kender du nok. Det er et lille program, som hurtigt kan åbnes og anvendes til korte tekster, noter og lignende. Der er ikke så mange funktioner, men ofte er der rigeligt til det daglige behov.

MyText er nærmest en en-til-en erstatning for Notesblok med den lille tilføjelse, at det er muligt at passwordbeskytte dokumentet og kryptere indholdet af den enkelte fil (etxt), som dine tekster gemmes i.

Hent MyText her


4 Hidden Windows 10 features
Adgang til Windows-indstillinger

Dette program er ganske praktisk. Hidden Windows 10 Features giver som antydet adgang til at ændre på en række funktionaliteter i Windows 10, som man ellers typisk skal ned i registreringsdatabasen for at få adgang til. Programmet er gratis til personligt brug.

Du får med programmet adgang til en lang række områder, hvor du kan tilføje elementer til menuer, skjule bestemte mapper, flytte/kopiere filer til forudvalgte mapper, slå diverse features som Cortana fra og en del andre tiltag, hvor du enten udvider eller begrænser Windows’ fremtræden. Det smarte er, at programmet har en preview-funktion, hvor du kan se, hvad der vil ske, og hvor ændringen vil fremstå.

Hidden Windows 10 features