Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Crucial P5 Plus 1TB: Billig ssd med flotte specifikationer

Hvis du bare skal have en ssd med den nyeste teknologi, er denne model til lidt over 1000 kroner med en kapacitet på 1 TB slet ikke noget dårligt bud.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Blot en 1000-kronersseddel. Det er, hvad man i øjeblikket skal betale ekstra for Crucial P5 Plus 1 TB med PCIe 4.0-kapabilitet i forhold til det ældre Crucial P5-drev af tredje generation.

Lad os lige minde om, at det gamle P5 leverer stort set den halve ydelse på flere områder. Selv hvis man ikke har en fjerde generations-kapabel maskine i øjeblikket, giver det afgjort mening at satse på 4.0 og dermed fremtidssikre sin lagerenhed med tanke på kommende opgradering af cpu og bundkort.

Det kommer ikke som nogen stor overraskelse, at Crucial P5 Plus er et af markedets mest attraktive tilbud lige nu. 1200 kroner for 1 TB i en M.2-pakke? Hvor skal vi skrive under? Og prisen skyldes ikke, at man har skåret markant ned på specsene.

Køber billigere ind

Det hænger delvis sammen med, at Crucials moderselskab, Micron, er en af verdens største producenter af den NAND-flashhukommelse, der findes i ssd’er. Dermed får Crucial adgang til de nyeste chips for færre penge end konkurrenterne.

I dette tilfælde taler vi om Microns nyeste TLC-flashhukommelse (triple-level-cell) og altså ikke noget af det billige QLC-ragelse. Micron betragter de nye 176-lags NAND-chips som en markant opgradering af den mere kendte 96 lags-NAND-hukommelse med lavere latens, mere gennemløb og bedre holdbarhed.

Naturligvis laver Crucial andet end flashhukommelse. Firmaet har også sine egne ssd-controllerchips, der nu er opdateret til PCIe 4.0. Crucial har ikke været imødekommende, når det gælder den nye controllers specifikationer, men vi ved, at den gamle model var en sekskerne-chip, og det er sandsynligt, at det bliver tilfældet igen. Den har uden tvivl otte hukommelseskanaler, og med dette M.2-drev på 1 TB taler vi om op til 1 GB DDR4-cache.

Hardware-baseret AES-kryptering (256-bit) og den obligatoriske SLC-cachetilstand, som forøger ydelsen ved at tillade en del af drevet at blive dynamisk allokeret til at køre i den hurtigere single-level-cell-tilstand, er også med i kompositionen.

Når det gælder skriveholdbarhed, er denne 1 TB-version angivet til 600 TB, og den er dækket af en fornuftig garanti på fem år, hvilket burde være rigeligt til alle andre end de mest krævende brugere. Kort sagt er der ingen iøjnefaldende mangler eller tegn på uheldige besparelser.

Lidt lavere fart

Når det er sagt, ligger den specificerede sekventielle læseydelse på 6600 MB/s og skriveydelsen på 5000 MB/s tydeligvis lidt lavere end de hurtigste PCIe 4.0-drev. Det samme gælder for vilkårlig adgang-ydelsen, der er angivet til 630.000 læse-IOPS og 700.000 skrive-IOPS. Flere drev klarer en million IOPS, i hvert fald ifølge de officielle tal. Noget har man altså sat over styr med henblik på at ramme den lavere pris.

Det fører os over til vores benchmarks. P5 Plus lever op til det angivne sekventielle gennemløb, selvom ydelsen i lav kødybde ved vilkårlige 4K-belastninger på 69 MB/s og 174 MB/s for læsning og skrivning ligger ret langt fra de hurtigste drev. Så vidt de syntetiske benchmarks. I den mere virkelige verden viser PCMark Storage-indekset et imponerende tal på 3140 points.

Når det gælder vedvarende ydelse, falder gennemløbet markant efter omkring 300 GB skrivninger, og det hænger sandsynligvis sammen med den maksimale størrelse på den dynamisk allokerede SLC-cache. Vi konstaterer også et kort ydelsessvigt efter 200 GB, og det kan måske skyldes varmeproblemer. Det bliver bestyrket af en ret hed temperatur på 69 grader under belastning.

Hvis det ikke lyder beroligende, bør garantien og Crucials generelle ry for kvalitet og kundesupport borge for dette drev. Teknisk set er det ikke det mest imponerende drev. Men det giver formentlig al den ssd-ydelse, man har brug for, til en vældig attraktiv pris.