Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Branchefolk: Elpriser får ingen betydning for hjemmekontoret

Priserne stiger på alt lige fra el til benzin, og mange frygter at det betyder døden for hjemmekontoret, inden det for alvor kommer i gang. Men den hybride arbejdsplads er ikke truet af energipriserne, vurderer to branchefolk.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi oplever en markant prisstigning på alt lige fra el og gas til benzin og diesel. Det er blevet dyrt at komme på arbejde, men også dyrt at tænde for computeren hjemme, og det kunne godt have en begrænsende effekt på lysten til at arbejde hjemmefra.

En repræsentant for it-branchen, Henrik Ernlund Pedersen, country lead hos SAS Institute DK, er dog ikke sikker på, at det får nogen konsekvens for, hvor folk arbejder.

”Det er svært at vurdere, om energipriserne har fået nogle til at prioritere kontortid. Der, hvor vi kan se en direkte påvirkning, er kommunikation, kommunikation og kommunikation. Vi er tydelige i vores ønsker og forventninger til vores kolleger og hinanden – når vi kommunikerer, ser vi en umiddelbar effekt,” siger Henrik Ernlund Pedersen til AOD PRO.

Begrænset effekt

Det er da også begrænset, hvor meget de stigende energipriser kommer til at betyde i kroner og ører for hjemmekontoret. En standard stationær computer, inklusive skærm, koster omkring 4,75 kroner om dagen, hvis den står tændt i syv timer. Det gælder, hvis elprisen ligger på 5,65 kr./kWh.

Selv med en fordobling af elprisen er det stadig under 10 kroner om dagen, computeren koster. Hertil kommer naturligvis lamper og måske lidt ekstra varme.

Det skal sammenholdes med de stigende priser på benzin og diesel og ikke mindst på den offentlige transport. Det vil stadig være billigere at arbejde hjemmefra end at tage bil eller bus til arbejde, også selvom transportfradraget medregnes.

Det hybride hjemmekontor handler da heller ikke om at sidde hjemme hele dagen, men om at have fleksibilitet i hverdagen, og den er vigtig og noget folk sætter stor pris på, mener Henrik Ernlund Pedersen. Han påpeger dog også, at kontoret har sine klare fordele, og at vi ikke må afskrive kontorets positive effekter på arbejdsindsatsen.

”Teamaktiviteter, kundeaktiviteter, partneraktiviteter, marketingaktiviteter, personaleforeningsaktiviteter mm – præcis det, der var tanken med kontoret – holdes altovervejende som fysiske aktiviteter på kontoret. Det bringer folk ind, og det smitter også, så de generelt hare mere lyst til at komme ind – tror og håber jeg,” siger Henrik Ernlund Pedersen og fortsætter:

”Jeg mener til gengæld også, at hybrid er kommet for at blive. Mange sætter pris på fleksibiliteten og den forbedrede work/life-balance, og da vi kan se, at det ikke generelt går ud over produktiviteten, så ønsker vi at gøre det, der er bedst for vores medarbejdere.”

Glad for fleksibilitet

Rikke Sternberg er ansat i SAS Institute, hvor hun arbejder som sr. manager communications & content. Hun forklarer til AOD PRO, at hun er glad for den fleksibilitet, som det hybride kontor giver hende, og de stigende elpriser kommer ikke til at ændre noget her.

”Egentlig behøver jeg ikke tage så meget ind, for hele det team, jeg leder i min rolle som nordeuropæisk kommunikationschef, er distribueret på andre kontorer i Europa, og de er meget ofte på hjemmefra,” siger Rikke Sternberg og fortsætter:

”Jeg forventer at gå fra at komme på kontoret en til to dage i foråret til tre-fire dage om ugen nu her hen over efteråret og vinteren.”

Netop den energi, Rikke Sternberg kan få på kontoret af at møde kolleger ved kaffemaskinen er vigtig, mener hun, men hun også sætter pris på at kunne være hjemme, når hun skal koncentrere sig om opgaverne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere