Lyslederne skal bruges langt mere, end det sker i dag. Budskabet kommer – ikke overraskende – fra producenterne af lyslederkabler. Hvor fibrene hidtil hovedsagelig har været brugt til selve rygraden i lokalnet (backbone) samt i telenettet, skal de fremover trækkes helt ud til brugernes pc’er. I stedet for som i dag at sende strøm ud gennem lokalnettet skal firmaerne basere deres kommunikation på lysglimt.
Hvis det skal ske, skal lyslederkablerne for det første være billigere. I dag er det væsentligt dyrere at købe lyslederkabler end traditionelle kobberkabler. For det andet skal de være lige så nemme at installere som det parsnoede kabel, vi kender så godt.
Det har fået flere kabelleverandører til at komme med alternativer til de ST- og SC-stik, som er standard i lyslederverdenen. De nye systemer tager udgangspunkt i kobberkablernes RJ45-stiks størrelse og udformning. To af konkurrenterne på dette marked er AMP med stikket MT-RJ og 3M med Volition-produkterne, hvor stikket hedder VF-45.
Slet krydsfelterne
– Vi slår især på, at man med lysledere kan eliminere mellemkrydsfelterne. I dag trækker man kobberkabler godt 100 meter fra hovedkrydsfeltet ud til mellemkrydsfelter, hvor der står aktivt udstyr. Det kan man undgå med lysledere, fordi der ikke er begrænsninger på afstanden. Så alt det aktive udstyr kan stå i hovedkrydsfeltet, siger Michael Søgaard fra Coferro, der viser Volition.
Han påpeger, at lysledere desuden understøtter så store båndbredder, at der vil gå lang tid, før behovet bliver større, end de kan klare.
– Vi viser MT-RJ-produkterne, der nu er klar til levering, siger salgschef Allan Rasmussen fra Aage Hempel A/S.
Han venter, at forsinkelsen i de kommende standarder for kobberkabler kan betyde, at lyslederne får et forspring på markedet.
Kabeleksperten Poul Villien fra testinstituttet 3P mener ikke, det får nogen betydning. For ham er der kun to ting, der kan give lyslederne mere udbredelse: En lavere pris og at nogle store, danske virksomheder tager springet.
De store kommer i år
Direktør Flemming Seerup fra Lan-Com venter, at begge dele vil komme i år.
– Det er endnu for dyrt for små installationer, men jeg regner med, at nogle af de store netværk vil installere fiber i år. Mange af deres IT-folk har prøvet at skulle skifte kabling både to og tre gange, fordi kablerne ikke levede op til de krav, det nye udstyr stillede. Så de er villige til at betale lidt mere mod til gengæld at få noget, der også virker i morgen, siger han.
På messen introducerer Lan-Com et nyt kablingsystem fra svejtsiske Brugg. Det er beregnet til at føre lyslederne helt ud til brugerne og anvender MT-RJ-stikkene fra AMP.
Flemming Seerup mener i øvrigt, at mange glemmer telefonerne, når der skal trækkes lysledere. Så længe telefonerne ikke har et lyslederstik, skal der fortsat være et RJ45-kobberkabel til dem. Derfor har Lan-Com udviklet en skråtstillet vægdåse, der både har et fiberstik og et telefonstik indbygget.
Messegæster, der er interesseret i mulighederne for at trække lyslederkabler, får lejlighed til at se både MT-RJ og VF-45. Førstnævnte vises hos blandt andre Aage Hempel og Lan-Com, mens 3M og Coferro viser Volition.