Af Torben R. Simonsen * og Magnus Bredsdorff *
Længere tids magtkamp inden for politiet om, hvem der skulle styre efterforskningen af IT-kriminalitet, er nu kulmineret med, at den tidligere leder af Rigspolitiets IT-støtteenhed, vicekriminalkommissær Preben Andersen, foreløbig er kørt ud på et sidespor.
Indtil videre er IT-efterforskningen nu samlet i Nationale Efterforskningscenter (NEC), hvor tre tidligere medarbejdere fra Rigspolitiets IT-støttenhed fra 1. marts er flyttet til. Preben Andersen og en af hans medarbejdere forbliver i Rigspolitiets rejseafdeling.
Politimester Jens Højbjerg, Rigspolitiet, ser det som naturligt, at Preben Andersen ikke flytter med til en anden afdeling, men kan ikke oplyse, om den tidligere IT-leder har fået tilbudet. Kilder i sikkerhedsbranchen påpeger, at ansvaret for IT-kriminalitet hidtil har ligget i flere afdelinger i politiet. Ud over Rigspolitiet er det Københavns Politi og Politiet Efterretningstjeneste (PET). De har indbyrdes ligget i strid om bevillingerne og magten, og branchen har været tvunget til at tage hensyn til magtkampen. En kilde beskriver det som meget destruktivt for opklaringen af sagerne.
PET tømt for ekspertise
Samtidig er PET blevet tømt for IT-ekspertise. PET havde ellers en håndfuld deltagere med på det første halvårskursus, hvor politiets IT-folk blev uddannet, men de er alle sammen væk nu, de fleste headhuntet af IT-branchen. Som en kilde udtrykker det over for Computerworld:
? Som skatteborger føler jeg mig ikke tryg ved, at PET næsten ikke har nogen komptence inden for IT.
Andre kilder i sikkerhedsbranchen henviser til, at Preben Andersen havde et meget dårligt ry. Han var meget ofte i medierne og med til at sætte IT-kriminalitet på dagsorden. Dermed bragte han fokus på IT både internt i politiet og i Folketinget, som for nylig har bevilget omkring 600 millioner kroner til IT i politiet. Til gengæld mener kilderne, at Preben Andersens optræden i medierne fjernede sig mere og mere fra den teknisk korrekte fremstilling af IT-kriminaliteten.
? Der er ingen grund til at stå med bedemandsansigt på, hver eneste gang der er et hacker-angreb. IT-kriminalitet er ligesom børneporno alvorligt, men det er narkotika-kriminalitet også. Sammenlægningen af IT-forskningen i NEC skal være en garant for, at politiet ser IT-kriminalitet i et større perspektiv. Vi har valgt at tage et langt sejt træk i stedet for at være overeksponeret i pressen hele tiden, siger vicekriminalinspektør Troels Ørting Jørgensen, chef for NEC.
Kilderne i branchen ser positivt på den nye sammenlægning af enhederne i politiet og regner foreløbig med, at det vil gøre efterforskningen af IT-forbrydelser mere effektiv.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Preben Andersen.