Af Dorte Toft, Computerworld Online
Unibanks online-kunder har omsider udsigt til at træde ind i Internet-alderen og slippe for pc-bankens ?stavnsbinding? til en fast pc.
- En fuldt web-baseret løsning vil blive lanceret inden årsskiftet, oplyser direktør Peter Lybecker, Unibank, til Computerworld Online. IT og e-banking ligger blandt Lybeckers ansvarsområder i direktionen.
Men landets næststørste bank er sent ude. Danske Bank, Jyske Bank, BG Banken og Lån & Spar Bank kunne således allerede i sommeren 1998 præsentere deres første generations e-banker. Siden er blandt andet den svenske SEB bank kommet på banen via sit opkøb af Codan Bank. Sidst har den rent netbaserede, Basisbank, meldt sig blandt e-bankerne, der bejler om de danske bankkunders gunst.
Hjælp fra MeritaNordbanken
Unibank, der har hver fjerde dansker som kunde, er forblevet ved sin pc-bank og pc-baserede aktiehandel. Men hjælpen kom, da banken i foråret blev fusioneret med finsk/svenske MeritaNordbanken, som var blandt pionererne på online-området.
- Vi startede e-banking i 1982 og blev mobile ? netbaserede ? i 1992, siger finnen Bo Harald, chef for Electronic Banking i NBH (Nordic Baltic Holding), der er Nordens største finanskoncern og moderselskab for finske Merita, svenske Nordbanken og danske Unibank.
Wap på vej
Også på Wap-fronten har NBH været pioner, hvilket Unibank ifølge Peter Lybecker drager nytte af. I starten af næste år vil også danske bankkunder kunne bruge mobiltelefonen til bankforretningerne.
Partnerskabet med MeritaNordbanken er godt for Unibank, mener NBH-topchefen Bo Harald. Ifølge ham har bankprofessionens kendte fagblad, The Banker, for få uger siden udnævnt den finsk/svenske bank til at have den bedste online-forretningstrategi i verden. Prisen for bedste e-bank gik dog til Credit Suisse First Boston.
4,4 millioner log-in
MeritaNordbanken er ifølge egne oplysninger også verdens største onlinebank med 1,7 millioner kunder, men her tæller Unibanks pc-kunder med.
-Vi har 4,5 millioner log-in pr. måned, hvilket fortæller, at vore kunder også er aktive, siger Bo Harald. Han mener, at antallet af log-in er et mere sandfærdigt tal for udbredelsen af en netbank end blot antallet, der har tilmeldt sig online-bankbrug.
Konkurrenten Danske Bank
For Unibank er den største konkurrent på det danske marked Danske Bank, der efter fusionen med BG Bank kommer op på en halv million kunder i netbanken.
John Andersen, der er Danske Banks chef for e-Finance, synes ikke nervøs for konkurrencen. Målinger, såkaldte benchmarktest, foretaget internt skulle angiveligt placere bankens eget produkt som det bedste system med flest faciliteter på det danske marked p.t. Og ifølge John Andersen står det sig også godt mod både den svenske og den finske del af finske del af MeritaNordbankens netbank.
Også portal
Danske Bank ville dog også i lighed med MeritaNordbanken gerne kunne byde både erhvervskunder og privatkunder på en portal, hvor de indbyrdes kan handle med hinanden med banken som betalingsformidleren.
- Vi spurgte Finanstilsynet om tilladelse i april og har ikke fået svar endnu, siger John Andersen.