Af Kim Elmose, Computerworld Online
De fleste mennesker har nok sendt fortvivlede bønner til himlen under deres surfen rundt på internet. De møder utallige dårlige links, uoverskuelige hjemmesider og udstillingsvinduer for plattenslagere samt irriterende popup-vinduer og alenlange skemaer med 47 rubrikker for selv det mindste nyhedsbrev.
Men nu får alle frustrerede internetbrugere snart en skytshelgen til at våge over dem og deres færd. Sankt Isidore af Sevilla er navnet på den helgen som Pave Johannes Paul II overvejer at gøre til skytshelgen.
Skrev verdens første opslagsværk
Isidore levede fra 560 til 636 ? det meste af tiden i Sevilla. Han var en veluddannet mand, der tidligt satte sig for at opsamle al tilgængelig viden, der eksisterede på det tidspunkt. Isidore ville undgå, at romersk og græsk videnskab skulle forsvinde efter Romerrigets sammenbrud. Derfor skrev han verdens første encyklopædi og opslagsværk i 20 bind ? kaldet ?Etymologiae?.
Værket dækkede både klassisk og moderne videnskab ? fra jura og geografi over matematik og filosofi til biologi og historie. Dermed var det en forløber for de nuværende databaser på internet.
Ved siden af sin kortlægning af den eksisterende viden fungerede han som overhoved for det kristne samfund i Spanien på grund af sin stilling som biskop i Sevilla. I den egenskab udsendte Isidore i 633 et dekret om, at alle biskopperne skulle etablerer skoler i de største byer for at sikre fortsat mulighed for uddannelse.
En bøn for internet
Den 4. april er Sankt Isidores dag, og der er derfor forventning om, at Valtikanet vil benytte denne dato til officielt at erklære Sankt Isidora skytshelgen for internet.
En helgen kan dog betragtes som skytshelgen uden officiel erklæring. For eksempel kan Sankt Isidora være skytshelgen for børn, der er født den dag, der er opkaldt efter ham.
Og der eksisterer allerede en bøn - kirkeligt godkendt - som internetbrugerne kan bede, inden de sætter sig til musen og tasterne.
Den slutter med ordene: ?under beskyttelse af Sankt Isidore, biskop og doktor/ under vores rejser på internet/ vil vi rette vores hænder og øjne/ kun mod det som behager Dig/ og vil behandle med varsomhed og tålmod/ alle de sjæle som vi opdager.?