Et stigende antal danske virksomheder har oplevet at få internet-adressen stjålet af internationale domænetyve, som forlanger millionbeløb for at give adressen tilbage eller forsøger at videresælge den, skriver dagbladet Børsen. Mange års forsøg på at inddæmme tyverierne har kun fået tyvene til at udvikle mere snedige metoder.
»Tyverierne er gennemgående blevet mere udspekuleret. Domænetyvene har fået blod på tanden, og internettets natur gør det meget lettere for svindlerne eksempelvis at udarbejde falske erklæringer om overdragelser af domænenavne. Vi ser en stigende tendens i antallet af tyverier,« siger Christian Akhøj, adm. direktør hos Internationalt Patent Bureau.
For den enkelte virksomhed kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis internet-adressen bliver kapret af domæne-hajer. Enten skal virksomheden betale dyre udgifter til advokater for at køre en sag mod piraterne eller registrere et nyt domæne, som kræver ændring af tryksager og andet reklamemateriale.
Christian Akhøj mener at det er nødvendigt med regulering på området. I dag er registrering af .com og .net overladt til private virksomheder, der har meget forskellige procedurer for håndtering af ejerskifte. I nogle tilfælde er det tilstrækkelig at sende en fax med firmaets logo for at overtage domænet.
»Det er i erhvervslivets interesse at få internettet til at fungere ordentligt, og derfor arbejder man fra mange sider for at sikre nogle fælles offentlige og internationale regler. Nogle mener sågar, at domæneregistrering skal ind i myndighedsregi præcis som med patent og varemærker,« siger Christian Akhøj til dagbladet Børsen.