Speednames afviser domæne-kritik

Danske Speednames afviser at domænenavne med danske særtegn er truet af et amerikansk patent.

IT-politisk forening har kritiseret den tekniske løsning som skal gøre det muligt at anvende danske særtegn i .dk-domænenavne fra den 1. februar næste år. Foreningen mener at løsningen muligvis krænker et patent for konvertering af internationale tegn.

Men det afvises af domæne-firmaet Speednames, som allerede tilbyder forregistrering af de nye domæner. Nikolaj Nyholm fra Speednames mener ikke, at patentet, som oprindelig blev registreret af det amerikanske firma Walid, holder i praksis.

»Jeg har selv haft kommunikation så tidligt som foråret 2001 med Walid, og det var allerede klart dengang, at patentet ikke ville kunne håndhæves overfor den dengang forestående standard. Walid forsøgte også dengang at få håndhævet patentet overfor bl.a. Verisign, men fejlede,« fortæller Nikolaj Nyholm.

Patentet er senere overført til IDN Technologies, der har selskabet IP Holdings som den største ejer. IP Holdings har også patenter på viderestilling af telefonsamtaler og betaling af taletidskort med kreditkort, som selskabet forsøger at håndhæve - dog uden held.

»Sidst, men ikke mindst, så skal det pointeres at IDN Technologies patent alene er godkendt i USA, hvorfor at det ikke vil kunne opretholdes i Europa,« konkluderer Nikolaj Nyholm.

Hans Schou fra IT-politisk forening mener dog ikke, at det er muligt at tage stilling til patentets gyldighed, før der har været en retssag i USA.

»Hvis IDN Technologies kører en retssag om f.eks. fem år og vinder den, så de domænehavere som har domæner med danske bogstaver med et problem. Overfor DK-hostmaster har domænehaveren stadig f.eks. æøå.dk, men det vil reelt ikke kunne bruges før patentet udløber,« siger han.

Hvis ikke DK-hostmaster tager ansvaret, så er det domænehaveren der står med problemet - et ubrugeligt domæne, mener Hans Schou.

IT-politisk forening har også kritiseret, at det ikke er standardiseret, hvordan danske tegn skal fortolkes af browsere eller mailprogrammer. Men Nikolaj Nyholm peger på, at IDN-standarden er godkendt af IETF.

»Det er blot et spørgsmål om tid hvornår det understøttes via opdateringer til programmer som Internet Explorer og Outlook. De seneste versioner af Mozilla, og derved Netscape, understøtter således IDN fint,« siger Nikolaj Nyholm.

Hans Schou fastholder dog at patentspørgsmålet stadig vil hænge som et Damokles-sværd over de danske domæne-ejere.

»Vi krydser fingre for at der ikke sker noget, så vi undgår disse underlige domænenavne hvor æøå er erstattet med bogstaver man ikke altid kan gætte sig til,« slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere