EU skrotter it-forskning til milliarder

EU-kommissionen har netop afsat en milliard euro til nye it-forskningsprojekter. Men bevillingen skulle have været dobbelt så stor, for EU har samtidig skrottet en masse gode og løfterige projekter.

EU-kommissionen har netop afsat en milliard euro til 276 nye it-forskningsprojekter. Aldrig tidligere er så stort et beløb blevet afsat til it-forskning efter en enkelt projektrunde, men faktum er, at EU skrotter gode projekter med vækstpotentiale.

De 276 projekterne er blevet udvalgt blandt 1300 forslag. 476 projektforslag opfyldte kriterierne, og heraf blev altså kun 276 forslag godkendt til at modtage støtte.

»Europa fortsætter med groft at underinvestere i IKT-forskning, fordi der ikke afsættes tilstrækkelige ressourcer hverken på EU-niveau eller på nationalt niveau. I dag må vi afslå mere end hvert andet forskningsprojekt, selv om de tilfredsstiller alle de påkrævede kvalitetskriterier. Hvis Europa vil deltage i den globale konkurrence for bedre IKT-tjenester, må vi optrappe ressourcebrugen væsentligt,« siger EU-kommissionens talsmand Viviane Reding ifølge den norske nyhedstjeneste digi.no.

Flere medlemmer af EU-kommissionen er bekymrede over, at EU indtil videre ikke har formået at forbedre forskningsindsatsen. I en rapport fra den 19. juli advarer kommissionen om, at forskningen står i stampe, selv om det er en erklæret EU-målsætning at løfte forskningsbevillingerne fra 1,9 til 3 procent af BNP inden 2010.

USA bruger i dag 2,59 procent af BNP på forskning, og Japan bruger 3,15 procent. Kina har i de seneste år øget sine forskningsbevillinger med 10 procent om året, hvilket betyder, at også Kina inden 2010 vil bruge en større andel af sin BNP på forskning end EU.

De 276 projekter, der er sluppet igennem EU-kommissionens nåleøje, skal sikre fremskridt på områder, som ifølge kommissionen har strategisk betydning for Europa. Det drejer sig om områder som mikro- og nanoelektronik, mobilteknologi, bredbånd, kognitive it-systemer, sikkerhed, sundhed, transport, indholdsproduktion og offentlig administration.

Ifølge EU-kommissionen er det nødvendigt med en årlig forøgelse af it-forskningsbevillingerne på 80 procent i perioden 2007 til 2013. På sit sidste budgetmøde vedtog kommissionen et forslag om at fordoble EU's centrale forskningsbudget, hvilket ville betyde en budgetforøgelse på 73 milliarder euro over en syvårs-priode, men det forslag blev senere forkastet af parlamentet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere