Forskere klar med ubrydelig kryptering

Forskere i Østrig har bygget verdens første fungerende netværk med ubrydelig kvantekryptering. Ingen kan lytte med uden at forandre signalet - og dermed afsløre sig selv.

Nu er det endeligt muligt at kommunikere uden risiko for aflytning. Forskere fra Østrig har skabt verdens første netværk med ubrydelig kvantekryptering. Det skriver BBC. Netværket forbinder seks lokationer i Wien og den nærliggende by St. Poelten med 200 kilometer fiberkabler.

I modsætning til almindelig kryptering, hvor koderne altid kan knækkes - i det mindste i teorien - hvis man anvender en tilstrækkelig kraftig computer, så er det selve kvantefysikken, der beskytter mod aflytning i det østrigske netværk.

Informationerne kodes i enkelte fotoner, som ikke kan opfanges uden at ødelægge beskeden. Millioner af fotoner i sekundet sendes rundt i netværket og opfanges af følsomme lysdetektorer.

»Derfor er det muligt at skabe en kommunikationskanal mellem to brugere hvor det er umuligt at lytte med uden at skabe en forstyrrelse. Den, der forsøger at aflytte kommunikationen, efterlader et spor. Det er den grundlæggende ide,« fortæller Gilles Brassard fra Montreal University, der udviklede konceptet bag kvantekryptering for 25 år siden.

Hvis man forsøger at opfange signalet undervejs, opstår der en forstyrrelse i foton-strømmen, som kan registreres af detektorerne. Systemet lukker herefter automatisk for kommunikationen.

Og medmindre de gældende teorier for kvantefysikken skulle vise sig at være helt forkerte, så skulle systemet også være fremtidssikret.

De østrigske forskere kunne allerede i 2004 gennemføre den første kvantekryptografisk-beskyttede bankoverførsel.

Projektet SECOQC (Secure Communication based on Quantum Cryptography) har modtaget 80 millioner kroner i støtte fra EU og består af 41 partnere fra 12 lande, som forsøger at udvikle færdige kommercielle løsninger med den nye teknologi.

Demonstrationsnetværket består af syv lysleder-forbindelse som hver har en længde på mellem seks og 82 kilometer. På hvert knudepunkt i netværket er der moduler, som sørger for at kode og afkode datastrømmen med kvantekryptering.

Forskerne udnytter Siemens' eksisterende lysleder-infrastruktur til deres eksperimentelle netværk. Der vil formentlig gå et stykke tid inden de første kommercielle produkter er klar til markedet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere