Staten scorer en milliard på LTE-licenser

Licenserne til 4G blev billigere end til 3G.

De fire teleselskaber, der bød ind på LTE-licenserne - også kaldet 4G-nettet - må samlet set punge ud med lidt over en milliard kroner for at kunne tilbyde deres kunder lynhurtigt mobilt internet, der giver store nok båndbredder til både at spille og se film på mobilen.

Den samlede indtægt til staten er helt præcist 1.009.089.000 kroner.

"Jeg er meget tilfreds med resultatet af auktionen. Det viser, at mobilselskaberne har meget store forventninger til de fremtidige og lynhurtige bredbåndstjenester eller 4G, som frekvenserne kan bruges til," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen i en pressemeddelelse.

Prisen for LTE-licenserne er væsentligt lavere end for UMTS-licenserne, der for ni år siden banede vejen for 3G-nettene og de efterhånden velkendte dongles-opkoblinger i Danmark. Dengang måtte de fire selskaber, TDC, Telia, Orange og teleselskabet 3, betale knap en milliard for hver licens, altså næsten fire milliarder i alt.

"3" betaler mindre
Auktionen begyndte den 21. april og omfatter 205 MHz i frekvensbåndene 2500-2690 og 2010-2025 MHz.

De fire eksisterende mobiloperatører Hi3G, TDC, Telenor og Telia har deltaget i auktionen. TDC, Telenor og Telia har alle fået en frekvenstilladelse på 2x20 MHz blandt de mest eftertragtede frekvenser. Selskabet Hi3G har fået en tilladelse på det halve i den eftertragtede del af frekvenserne, nemlig 2x10 MHz, men slipper til gengæld væsentligt billigere.

Teleselskaberne kan også bruge 2,5 GHz frekvensbåndet til eksempelvis andre lynhurtige bredbåndsteknologier end LTE, for eksempel WiMAX-tjenester.

Flere af mobilselskaberne har meldt ud, at de er klar med de nye tjenester allerede i 2011, og at de vil begynde etableringen af de nye net, så snart de har fået frekvenstilladelserne i starten af juni 2010. Allerede i dag vil TDC foretage den første test af LTE-nettet.

Teknologien afhænger i høj grad også af, at der er udstyr, som kunderne kan bruge. Først i andet halvår af i år forventes det, at der er dongles til mobilt internet på LTE, der også samtidig kan lave fall back på 3G-nettet. Der forventes at gå endnu længere tid, før markedet byder på et bredt udvalg af mobiltelefoner, der kan gå på 4G-nettet.

Videnskabsministeren er glad for teleselskabernes interesse for den nye teknologi.

"Jeg glæder mig over, at de danske mobilselskaber er så stærkt engageret i at kunne holde Danmark i front, når det gælder udbuddet af nye højhastighedstjenester," siger Charlotte Sahl-Madsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 og Compliance

På denne dag får du indsigt i, hvilke metodikker og løsninger, der får enderne til at mødes i en verden med stadig skrappere regulatoriske krav til sikkerhed – hvilket f.eks. det kommende NIS2-direktiv er udtryk for – samt kunders og myndigheders forventninger til din compliance.

04. juni 2024 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2024 - Sådan indtager du rollen som udviklingsdirigent

Vi dykker ligeledes med i, hvordan du i praksis skaber en hurtig og effektiv udviklingsorganisation trods legacy, siloer og digital gæld. Samt hvordan du bygger bro mellem teknologi, data, kunder, effektive processer og nye ideer. Vel at mærke samtidig med, at både forretningen og andre interne stakeholders har en liste over forventninger, der vokser hurtigere end dit budget.

04. juni 2024 | Læs mere


Årets CIO 2024

Vi skal finde Årets CIO 2024 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

06. juni 2024 | Læs mere