Artikel top billede

Hvor farlig er Java?

Java river huller i it-sikkerheden på både Windows og Mac. Men det er svært at undvære.

De seneste dages udbrud af Flashback-trojaneren på Mac-computere har igen sat fokus på sikkerheds-problemer med Java. Flashback bruger et Java-sikkerhedshul til at smutte ind på computeren uden at brugeren behøver foretage sig noget. Det er en kendt sag, at it-kriminelle i stigende grad udnytter huller i tredjeparts-software som Flash, PDF og Java.

Selv hvis operativsystemet er opdateret med de seneste sikkerhedsrettelser, kan man ikke være sikker på, om der lurer en sårbarhed i Java-installationen eller et andet tilføjelsesprogram til browseren.

Hvis man vil være helt sikker, bør man slette Java på computeren. Men er det overhovedet realistisk? Hos ZDNet har man kigget på, om det er praktisk muligt at slippe for at bruge Java.

Det viser sig, at der er utrolig mange programmer, som benytter Java Runtime Engine (JRE). Det gælder alt fra populære spil som Minecraft og Runescape til Adobe Creative Suite 5.5, OpenOffice (som bruger Java til databasen) og Cisco AnyConnect. 

I nogle tilfælde er det kun enkelte funktioner, der kræver Java, men man kan også risikere at programmet slet ikke vil starte uden JRE.

Som danske brugere har vi et helt særligt problem. Den fælles login-platform NemID anvender nemlig en såkaldt Java-applet og kræver altså at man har Java installeret på computeren.

Der har tidligere været kritik af sammenhængen mellem NemID og Java, for antallet af sårbarheder i Java vokser markant.

Microsofts sikkerhedsfolk stoppede således flere end 27 millioner Java-exploits fra midten af 2010 til midten af 2011, og hackere lancerer fortsat i rekordfart angreb, der udnytter sårbarheder i Oracles Java-software.

NemID hævder selv at den valgte Java-løsning er sikker. Men problemet ligger i, at det overhovedet er nødvendigt at have Java på sin computer for at bruge netbanken og andre tjenester.

For som det seneste Flashback-udbrud viser, kan det hurtigt rive et hul i sikkerheden - selv på Mac-computere, som ellers ikke har været så udsat for virus.

En undersøgelse fra danske CSIS viste sidste år, at 37 pct. af alle inficeringer på Windows sker gennem Java JRE.

ZDNet foreslår at man bør deaktivere Java i sin primære browser og så bruge en sekundær browser med Java aktiveret til de tjenester, som kræver denne teknologi. Dermed kan man i det mindste surfe lidt mere sikkert på nettet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.