Artikel top billede

Hvor farlig er Java?

Java river huller i it-sikkerheden på både Windows og Mac. Men det er svært at undvære.

De seneste dages udbrud af Flashback-trojaneren på Mac-computere har igen sat fokus på sikkerheds-problemer med Java. Flashback bruger et Java-sikkerhedshul til at smutte ind på computeren uden at brugeren behøver foretage sig noget. Det er en kendt sag, at it-kriminelle i stigende grad udnytter huller i tredjeparts-software som Flash, PDF og Java.

Selv hvis operativsystemet er opdateret med de seneste sikkerhedsrettelser, kan man ikke være sikker på, om der lurer en sårbarhed i Java-installationen eller et andet tilføjelsesprogram til browseren.

Hvis man vil være helt sikker, bør man slette Java på computeren. Men er det overhovedet realistisk? Hos ZDNet har man kigget på, om det er praktisk muligt at slippe for at bruge Java.

Det viser sig, at der er utrolig mange programmer, som benytter Java Runtime Engine (JRE). Det gælder alt fra populære spil som Minecraft og Runescape til Adobe Creative Suite 5.5, OpenOffice (som bruger Java til databasen) og Cisco AnyConnect. 

I nogle tilfælde er det kun enkelte funktioner, der kræver Java, men man kan også risikere at programmet slet ikke vil starte uden JRE.

Som danske brugere har vi et helt særligt problem. Den fælles login-platform NemID anvender nemlig en såkaldt Java-applet og kræver altså at man har Java installeret på computeren.

Der har tidligere været kritik af sammenhængen mellem NemID og Java, for antallet af sårbarheder i Java vokser markant.

Microsofts sikkerhedsfolk stoppede således flere end 27 millioner Java-exploits fra midten af 2010 til midten af 2011, og hackere lancerer fortsat i rekordfart angreb, der udnytter sårbarheder i Oracles Java-software.

NemID hævder selv at den valgte Java-løsning er sikker. Men problemet ligger i, at det overhovedet er nødvendigt at have Java på sin computer for at bruge netbanken og andre tjenester.

For som det seneste Flashback-udbrud viser, kan det hurtigt rive et hul i sikkerheden - selv på Mac-computere, som ellers ikke har været så udsat for virus.

En undersøgelse fra danske CSIS viste sidste år, at 37 pct. af alle inficeringer på Windows sker gennem Java JRE.

ZDNet foreslår at man bør deaktivere Java i sin primære browser og så bruge en sekundær browser med Java aktiveret til de tjenester, som kræver denne teknologi. Dermed kan man i det mindste surfe lidt mere sikkert på nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere