Artikel top billede

Nu kommer standard for trådløs opladning

Samsung og Qualcomm vil nu udvikle en fælles standard for trådløs strøm.

Slut med at rode med besværlige kabler til opladning. Det er drømmen, som stadig ikke helt er blevet til virkelighed. Men den rykker tættere på. Samsung og Qualcomm har nu stiftet Alliance for Wireless Power, der skal udvikle en åben standard for trådløs opladning af mobile enheder.

Det betyder dog ikke, at man kan sende strøm tværs gennem rummet. Der bliver snarere tale om, at man kan placere sin telefon på en bordplade og oplade den. Sådanne løsninger findes allerede i dag, men de kræver typisk en særlig adapter til telefonen.

Qualcomm kom allerede med sit WiPower system for tre år siden, mens Samsung måske er på vej med en udvidelse til den nye Galaxy S III, som vil gøre det muligt at oplade trådløst.

I en pressemeddelelse fortæller Alliance for Wireless Power, at man vil udvikle en løsning der kan overføre strøm gennem ikke-metalliske overflader. Dermed kan man altså f.eks. sende strøm gennem en træplade.

Salget af mobile enheder som kan lades op trådløst forventes at ramme 100 millioner i 2015, lyder prognosen fra analysefirmaet IMS Research.

En anden alliance, Wireless Power Consortium, markedsfører en alternativ teknologi kaldet Qi, hvor enheden skal placeres direkte på en opladningsplade.

Men Alliance for Wireless Power fremhæver at den nye teknologi skal levere "spatial freedom". Det betyder eksempelvis at man kan indbygge opladeren i en bordplade, men det betyder ikke længere noget, hvor på bordet enheden der skal oplades bliver placeret.

Tesla fik ideen

Men måske går der ikke så længe, før vi får rigtig trådløs strøm. De første produkter med teknologi fra firmaet WiTricity, der er stiftet af forskere fra det berømte Massachusetts Institute of Technology (MIT), skulle dukke op allerede i år.

Den berømte opfinder Nikola Tesla eksperimenterede faktisk med trådløs strøm allerede i det 18. århundrede - og det er Teslas gamle koncept, som forskerne nu har videreudviklet.
 
Tilbage i 2007 kunne MIT-forskerne demonstrere, hvordan en 60-watts-glødepære kunne forsynes med energi trådløst over en afstand på to meter - selv hvis der sad mennesker imellem.

Forskerne brugte en afsender og modtager med en diameter på 60 centimeter, og systemet egnede sig dermed ikke rigtigt til praktisk brug. Men i mellemtiden har forskerne reduceret modtagerens størrelse.
 
I 2010 viste forskerne, at effektiviteten stiger hvis to eller flere enheder lades op samtidigt. Hvis man kun lader én enhed, ligger effektiviteten på 20 procent - 80 pct. af energien går altså tabt. Med to enheder stiger effektiviteten til 30 procent, fordi de to enheder forstærker det magnetiske felt. Og når der tilføjes flere enheder skulle det være muligt at få den helt op i nærheden af 100 pct.
 
Elektrisk tandbørste

Den trådløse energioverførsel bruger en form for magnetisk induktion. Det kendes allerede fra elektriske tandbørster og der findes produkter, hvor man f.eks. kan placere en mobiltelefon på en plade for at lade den op. Det er den type teknologi, som Alliance for Wireless Power nu skal standardisere.
 
Forskerne hos MIT bruger den såkaldte resonante induktion, der har været anvendt siden 1960'erne til pacemakere. Her bliver resonant induktion brugt til at overføre energi fra batteriet, der sidder under huden, ind til pacemakeren, der sidder ved hjertet. Fordelen i forhold til almindelig induktion er, at der ikke opstår et elektromagnetisk felt, der kunne forstyrre apparatet.
 
De eksisterende induktionsprodukter kræver typisk at der er fysisk kontakt mellem sender og modtageren. Men WiTricity har udviklet en teknologi til trådløs opladning, der fungerer over en afstand på mere end en meter.

Flere andre selskaber, herunder Intel og Sony, arbejder også med "rigtig" trådløs strøm, men det ser ud til at WiTricity er kommet længere end konkurrenterne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere